Войти
Закрыть

Чисте та забруднене повітря. Боротьба за чистоту повітря

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 22. Чисте та забруднене повітря. Боротьба за чистоту повітря

Ми вже знаємо, що скрізь навколо нас є повітря. Без нього не можуть жити люди, тварини, рослини, бо воно необхідне для дихання. Для цього повітря мусить бути чистим. Адже забруднене повітря спричиняє різні захворювання чи навіть смерть.

Звідки ж у повітря потрапляють шкідливі речовини? Іноді над містами можна побачити навислі димові хмари. Вони утворюються зі шкідливих речовин, які викидають у повітря заводські труби різних підприємств. До складу такої хмари входять часточки вугілля й попелу, краплини кам’яновугільної смоли, різні отруйні гази. Особливо забруднене повітря у великих містах.

У повітрі великих міст накопичується водяна пара, яка утворилася внаслідок згоряння палива. Піднімаючись, вона стикається з холодним повітрям і швидко перетворюється на воду. Тому в такій місцевості частіше йдуть дощі, більше туманних ранків, ніж у сільській. Повітря забруднюють і вихлопні гази автомобілів, мотоциклів, літаків.

Нечисте повітря утруднює дихання людей і тварин. Пил потрапляє у квартири, офіси та інші приміщення. Там він осідає на меблях, стінах, вікнах. Щоб було менше пилу, необхідно щоденно витирати його з вікон, дверей, кімнатних рослин, робити вологе прибирання. Коли приходите з вулиці, обов’язково витирайте ноги, не заходьте до кімнати у верхньому одязі. Щоб повітря було чистим і містило більше кисню, треба провітрювати приміщення, відкриваючи кватирки або вікна. Особливо важливо так робити в класі, на перервах між заняттями.

Що ж роблять для збереження чистоти повітря в нашій країні? На багатьох підприємствах установлюють пиловловлювачі. Учені розробляють нові моделі машин — наприклад, електромобілі, які не забруднюють повітря, а також удосконалюють двигуни, пальне.

Щоб у повітрі було менше пилу, вулиці й тротуари поливають водою. У великих містах створюють спеціальні станції, які постійно стежать за чистотою повітря.

Дуже важливу роль в очищенні повітря відіграють рослини. Вони затримують листям пил, сажу, дим, поглинають вуглекислий газ із повітря і виділяють кисень, необхідний для дихання всіх живих істот. Найбільше ми допоможемо природі й собі саме тоді, коли оберігатимемо рослини і все навколишнє середовище.

Запитання

  • 1. Яке повітря називають чистим?
  • 2. Яке повітря називають забрудненим?
  • 3. Де в повітрі більше пилу: у місті чи в селі? Чому?
  • 4. Чому в приміщенні необхідно систематично робити вологе прибирання?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація