Войти
Закрыть

Кам’яне вугілля

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 34. Кам’яне вугілля

Роздивіться шматочок кам’яного вугілля. Якого воно кольору? Чи можливо його розламати руками? Чи можна розколоти молотком?

Проведіть дослід

Вугілля

Покладіть шматочок кам’яного вугілля в склянку з водою. Чи тоне вугілля у воді? Чи виходить з нього повітря?

Кам’яне вугілля має чорний або чорно-бурий колір. Його не можна розламати руками. Але якщо вдарити молотком, то кам’яне вугілля розіб’ється на дрібні шматочки. Отже, це тверда, але крихка корисна копалина.

Антрацит

Звичайне кам’яне вугілля

Буре вугілля

На відміну від торфу, кам’яне вугілля тоне у воді. А ще вугілля загоряється повільно, тому його розпалюють дровами. Під час горіння кам’яного вугілля виділяється більше тепла, ніж під час горіння торфу. Після згоряння залишається мало попелу.

Кам’яне вугілля утворилось із рослинних решток біля морів, в озерах і болотах, які були на Землі мільйони років тому. Залежно від природних умов утворювалось різне вугілля: антрацит, звичайне, буре.

Антрацит — найкраще кам’яне вугілля. Має щільну будову, чорний колір з металевим блиском, майже не бруднить рук, крихке. Під час згоряння дає найбільше тепла, найменше попелу.

Звичайне кам’яне вугілля — також чорного кольору, але не таке блискуче і більше бруднить руки. Горить гірше, ніж антрацит, виділяє менше тепла. Його використовують для опалення житлових приміщень, виготовлення ліків, фарб, парфумів. Кам’яне вугілля — це також компонент для виготовлення пластмаси.

Буре вугілля — легке, темно-бурого кольору, землисте, без блиску, твердість його невелика. Горить гірше від звичайного кам’яного вугілля.

Кам’яне вугілля залягає глибоко в землі великими пластами (шарами). Трапляються пласти завтовшки 20-30 метрів.

Для видобування вугілля будують шахти. Пробурюють глибокі колодязі — стволи шахт, які досягають шарів вугілля. У спеціальних кабінах — ліфтах шахтарі спускаються під землю добувати вугілля. Від ствола шахти у різні боки тягнуться довгі підземні коридори — лави. У них за допомогою спеціальних інструментів шахтарі видобувають кам’яне вугілля. Вугілля навантажують у вагонетки, підвозять до ствола шахти. Потім його піднімають на поверхню.

Шари кам’яного вугілля є не тільки на великій глибині. Інколи вони виходять на поверхню землі. Видобування вугілля з шарів, які виходять на поверхню землі, проводять відкритим способом. Спочатку очищають усе, чим укритий шар корисної копалини. Потім вугілля підривають, ковшами екскаваторів загрібають його і навантажують у вагони.

Кам’яне вугілля відоме з давніх часів. Проте широке використання його пов’язане з розвитком промисловості. З кам’яного вугілля добувають кокс, який використовують для виплавлення залізної руди. Нагріваючи вугілля в закритих камерах, отримують смолу. З кам’яновугільної смоли на заводах виготовляють фарби, пластмаси та багато іншого, навіть ліки і парфуми (мал. 9).

Буре вугілля

Кам’яне вугілля

Мал. 9

Місця видобутку вугілля називають басейнами. В Україні його видобувають у двох басейнах — Донецькому та Львівсько-Волинському. Донбас — одне з найстаріших родовищ цієї корисної копалини.

Запитання

  • 1. Чим відрізняється кам’яне вугілля від торфу?
  • 2. Де в природі зустрічається кам’яне вугілля?
  • 3. Як видобувають вугілля, коли його шари залягають близько до поверхні землі?
  • 4. Як видобувають вугілля, що залягає глибоко в землі?
  • 5. Де використовують кам’яне вугілля?

Завдання

  • 1. Порівняйте види кам’яного вугілля і заповніть у зошиті таблицю.

Кам’яне вугілля

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду