Войти
Закрыть

Природні зони

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 58. Природні зони

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Як і де утворюються природні зони.
  • Як змінюються природні зони в горах.

• Як і де утворюються природні зони. Географічна оболонка поділяється на менші за розмірами природні комплекси. На Землі існує величезна кількість різноманітних природних комплексів. Це материки та океани, гірські масиви й рівнини, ліси й степи, пустелі, болота й луки тощо. Разом вони створюють ніби мозаїку географічної оболонки.

Одні з найбільших природних комплексів - це природні зони, які відрізняються співвідношенням вологи і тепла, тобто зволоженням.

У низьких широтах (від 0° до 30°) головним чинником, що визначає особливості зони, є волога (як її нестача, так і надмір), оскільки тепла тут вистачає майже скрізь. У високих широтах (вище 65°) розвиток природних умов зони визначає нестача тепла, оскільки опадів тут достатньо для рівня тепла, властивого цим широтам. Тому на цих широтах сформувалися інші природні зони.

Мал. 186. Зміна природних зон світу з півночі на південь

Для кожної зони характерний певний тип клімату, а також ґрунтово-рослинний покрив і тваринний світ. Зміну кліматичних умов найвиразніше відображає рослинність. Так, хвойні породи дерев поширені в тайзі, трави - у степах, посухостійкі рослини - у пустелях. Тому природні зони називають за типом рослинності, що переважає, або за її відсутністю.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Зона вологих тропічних лісів в Азії. Ця зона є найбагатшим середовищем життя. Тут мешкає понад 500 видів ссавців, близько 1,5 тис. видів птахів, 1 тис. видів плазунів і земноводних і 20 тис. видів рослин. Вологий тропічний ліс зазвичай має три основні яруси дерев, верхній з них сягає висоти 70 м. Деякі рослини, що тут ростуть, просто вражають. Так, наприклад, рафлезія випускає тільки одну квітку, більшу за будь-яку іншу. Вона важить 11 кг і мас 1 м у діаметрі.

На рівнинах у розподілі природних зон переважає горизонтальна (широтна) зональність, тобто природні зони змінюють одна одну в напрямку північ - південь (мал. 186).

Проте природні зони не завжди простягаються в широтному напрямку. Окремі природні зони поширені тільки на краях материків (наприклад, зона широколистих лісів), інші - переважно у внутрішніх областях материків (степи). Морські течії, гірські хребти порушують зональний розподіл умов зволоження, змінюючи розташування природних зон.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За картою природних зон визначте основні природні зони низьких і високих широт, а також зони, що охоплюють найбільші площі на Землі.

• Як змінюються природні зони в горах. У горах природні зони змінюються залежно від висоти. Це пов'язано з тим, що в гірських районах з висотою знижується температура, змінюється кількість опадів, а отже, і співвідношення вологи і тепла, що спричиняє зміну природних зон з висотою (мал. 187). Закономірна зміна природних зон з висотою має назву висотна поясність, або вертикальна зональність.

Зони на рівнинах і висотні пояси в горах взаємозумовлені. Так, зона арктичних пустель на рівнинах утворюється на широті 65°-85°, а в нижчих широтах вона може з'явитися тільки на певній висоті в горах. Кожна гірська система має свою кількість і різноманітність висотних поясів. Що гори вищі і наближеніші до екватора, то вони багатші на різноманітні висотні пояси. Гори високих широт, що вирізняються холодними кліматичними умовами, не мають великої кількості та різноманітності висотних поясів.

Природні зони існують не тільки на суходолі, а й у Світовому океані.

Мал. 187. Висотна поясність

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що зветься природною зоною?
  • 2. Що зветься вертикальною поясністю?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Під впливом яких чинників утворюються природні зони?
  • 4. Чому в горах природні зони змінюються з висотою?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Які є причини зміни природних зон з півночі на південь?
  • 6. За яких умов природні зони змінюють своє широтне простягання?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. За власними спостереженнями охарактеризуйте особливості природної зони у своїй місцевості.
  • 8. Проаналізуйте результати впливу людини на природні комплекси у своїй місцевості.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду