Войти
Закрыть

Розповіді для позакласного читання

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Розповіді для позакласного читання

Важка задача

Андрій і Сергій пили чай.

Андрій питає:

— Чи можеш ти опустити шматочок цукру на дно банки з водою так, щоб він залишився сухим?

Сергій задумався.

— Ти запропонував дуже важку задачу. На мою думку, її не можна розв’язати.

— Ні, можна, — сказав Андрій.

Він узяв банку з водою, поклав на воду невеликий дерев’яний кружечок зі шматочком цукру. Кружечок Андрій накрив перевернутою догори дном склянкою і став обережно занурювати її у воду. Сергій уважно дивився, що буде з цукром. Разом зі склянкою кружечок опускався все нижче і нижче доти, доки не досяг дна банки.

— Ось бачиш, цукор на дні банки, під водою, — сказав Андрій. Він став обережно піднімати склянку. Одночасно піднімався і кружечок з цукром. Коли кружечок з’явився на поверхні води, Андрій підняв склянку і взяв цукор.

— Доторкнись, — сказав він, — сухий.

Сергій розглядав цукор. Він залишився сухим, хоча і побував на дні банки з водою.

Чому вода не потрапила в склянку?

Як людина примусила воду працювати

Усі, кому доводилось носити воду у відрах, знають, яка вона важка. Під дією своєї маси вода стікає з високих місць у нижчі. Якщо на шляху води, що тече, поставити колесо, то воно буде обертатися. Це колесо можна з’єднати з великими круглими каменями — жорнами, які розмелюють зерно на борошно. Так люди здавна використовували силу води в млинах.

У наш час за допомогою води працюють машини, які виробляють електроенергію. Такими машинами оснащені гідроелектростанції. Слово «гідро» означає «вода». Гідроелектростанція для одержання електрики використовує роботу спадаючої води. Вода, високо піднята греблею, тисне своєю масою на колеса машин, які називаються турбінами. Під величезним тиском води колеса турбін обертаються. Турбіни передають свій рух іншим машинам — генераторам, які й виробляють електричний струм.

Величезні електростанції збудовані на річках Дніпро і Дністер. Вони дають електрику, яка йде у міста і села, надає руху верстатам заводів і фабрик, поїздам метрополітену, тролейбусам, трамваям, освітлює вулиці й будинки, використовується в побутових приладах: пилососах, пральних машинах, холодильниках, обігрівачах тощо.

Річчина хвороба

Спека висмоктала воду, і річка стала вузькою. На тому місці, звідки вода відринула, чого тільки не знайдеш! Іржаві бляшанки, покручений дріт, щербаті пляшки, биті цеглини... Навіть поламана дитяча коляска — і та тут.

Сергійко ніколи не бачив річку такою непривабливою. Соромно йому стало за хлопців і за себе. Навіть здавалося, що річка хвора, жалібно стогне та просить: «Вилікуйте мене, приберіть оце хламіття, допоможіть причепуритися...»

Сергійко, підкотивши холоші, негайно взявся до роботи. «Друзі обов’язково прийдуть, — думав він, — побачать, що я працюю, і почнуть допомагати. Річчину хворобу можна вилікувати, тільки потрудитися треба».

За В. Струтинським

Чи шкідливий тютюновий дим

Зі 100 осіб, хворих на рак легенів, — 96 курців. Цифра страшна. Лікарями встановлено, що в органи дихання курців разом з тютюновим димом потрапляють речовини, які з часом викликають рак легенів. Зафіксовано також випадки захворювання на рак не лише курців, а й тих людей, які змушені дихати тютюновим димом з вини курців.

То чи не варто замислитися над тим, яким повітрям краще дихати: чистим чи з домішками диму?

Чому сніг рипить?

Зима. Лютий мороз. Ідеш, а сніг під ногами рипить на різні лади: то гучніше, то тихіше, то тоненьким голоском, то трохи грубішим. Чим це пояснюється?

Річ у тім, що рипіння снігу — це шум від роздавлювання кристаликів-сніжинок. Кожна з таких сніжинок дрібна, і коли вона ламається, виникає звук, який навряд чи здатне сприйняти людське вухо. Але сніговий покрив складається з мільярдів таких сніжинок, і коли роздавлюєш їх ногами, то чути рипіння снігу. Що лютіший мороз, то твердіші сніжинки і тим гучніше рипить сніг під ногами, полозами саней, лижами...

Яка маса повітря

Повітря тисне на поверхню Землі й на людей, які перебувають на ній, з такою ж силою, з якою тиснув би шар води завтовшки 10 метрів.

Ми не відчуваємо цього, бо людський організм пристосувався до такого тиску і почуває себе нормально в таких умовах.

Піднімаючись у гори або на висоту літаком, людина відчуває зменшення тиску повітря і витримує його до певної межі, після чого може загинути від нестачі кисню та низького тиску. 1 куб. м повітря має масу 1,3 кг на рівні моря і при температурі 0 градусів. Що вище, то менші густина повітря і його маса. Так, на висоті 12 км 1 куб. м повітря має масу 319 г, тобто в 4 рази меншу, ніж унизу, на висоті 25 км — 43 г. На висоті 40 км — близько 4 г, тобто в 325 разів меншу, ніж унизу. Повітря на великій висоті дуже розріджене.

Зміни повітряного тиску відіграють важливу роль у виникненні погодних явищ. Але ця роль не вирішальна. Тому лише за зміною тиску повітря точно передбачити погоду неможливо.

Піщаний скарб

Пісок видобувають з дна великих річок за допомогою плавучих кранів. Те, що родовище виснажується, майже не помітно, оскільки запаси поповнюються за рахунок руйнування піщаних берегів річок.

Візьмемо в долоню трохи піску і розглянемо за допомогою лупи. Сотні різноманітних за розміром і формою зернинок, великих і маленьких. Вони блищать, як скло. Це кварц, найпоширеніший мінерал на Землі. Окрім кварцу, пісок складається з польового шпату, слюди та деяких домішок.

— А де ж скарб? — запитаєте ви. — Це ж звичайний пісок. Так. Але уявімо на мить, що трапилося б, якби пісок зник з усього, що створено людиною. Корпуси підприємств, житлові будинки та мости, зроблені з каменю, бетону і цегли, перетворилися б на руїни, а вся штукатурка обсипалася. Як же не вважати після цього річковий пісок коштовним скарбом!

Звідки слово «ледар»

Найбільш корисно пити мінеральну воду безпосередньо з джерела. Але це не всім доступно. Тому мінеральну воду стали розливати в пляшки. З пляшковою мінеральною водою пов’язана одна цікава історія. На початку XIX сторіччя професор X. Лодер відкрив «Заклад мінеральних вод». Там, як на справжньому курорті, можна було пити мінеральну воду, але тільки з пляшок. У ті часи їх привозили в основному з-за кордону. У центрі міста можна було спостерігати, як поважні добродії не поспішаючи прогулюються і п’ють воду. Простий люд вважав відвідувачів цього закладу неробами і почав називати їх «ледарями» за прізвищем власника закладу. Як бачите, це слово міцно закріпилося в мові.

За І. Петровою і Є. Вознесенським

Гумус — важлива частина ґрунту

Найважливішою складовою частиною ґрунту є гумус — перегній. Він утворюється з решток рослин і тварин, які щорічно потрапляють у ґрунт. Під впливом бактерій вони розкладаються. Гумус зліплює складові частини ґрунту в грудочки, поміж якими залишається вільний простір — своєрідні пори живого тіла Землі. Крізь них до глибин ґрунту проникають повітря і волога.

Гумус надає ґрунтам пухкості, поліпшує їх властивості. Основною властивістю ґрунту як особливого природного тіла є його родючість. Ця риса відрізняє ґрунт від гірської породи, з якої він походить. А родючість залежить саме від наявності в ґрунті гумусу.

Чому необхідно підживлювати ґрунти

Можливо, ви помічали, що кропива або інші бур’яни, за якими ніхто не доглядає, розростаються, а за культурними рослинами завжди треба старанно доглядати. Чому ґрунт під кропивою не треба підживлювати?

Кропива, як і інші рослини, вбирає поживні речовини з ґрунту. Але восени ці речовини повертаються в ґрунт, тому що кропива після відмирання тут і залишається.

Культурні рослини збирають і вивозять з полів, а разом з ними й ті речовини, які вони вилучають з ґрунту. Таким чином, ділянка ґрунту весь час збіднюється, кількість поживних речовин у ґрунті зменшується.

Деяких речовин достатньо у довкіллі і ними збагачувати ґрунт не потрібно. А є такі, що з ґрунту вилучаються і самі по собі не утворюються. Тому їх необхідно вносити у складі мінеральних добрив.

Мінеральні добрива — це різні мінеральні солі, що розчиняються у воді. Наприклад, калій, азот і фосфор. Цінним мінеральним добривом, яке містить багато калію та фосфору, є деревний попіл.

Разом з мінеральними застосовують органічні добрива: гній, торф, компост. Найкраще органічне добриво — гній. Він містить усі речовини, потрібні для живлення рослин. У ґрунти, бідні на перегній, вносять торф разом із вапном.

Інше цінне органічне добриво — компост. Його виготовляють із рештків листя, трави, дрібних гілок. Восени шар дерну перевертають травою донизу. Зверху насипають шар опалого листя. Потім знову шар перевернутого дерну і шар листя — доти, поки не утвориться висока купа. Через рік усе це перегниває й утворюється хороше добриво.

Таємниче життя ґрунту

Чи замислювалися ви над тим, як із маленької насінини виростає рослина? Ми висіваємо насіння в ґрунт, воно проростає. Корінець міцно закріплюється в ґрунті. За допомогою кореня рослина вбирає воду і розчинені в ній поживні речовини — солі, а також дихає повітрям, яке є в ґрунті. Сонце прогріває ґрунт, а він поступово віддає тепло рослині.

Отже, рослини не можуть жити без ґрунту. Він також є «домівкою» для різних тварин. Крім дощових черв’яків, ґрунт населяють мокриці, мурашки, жуки та їхні личинки.

Що ж їм допомагає жити в ґрунті? Одні мають щелепи для розпушування землі, в інших є ніжки, щоб її розгрібати. Третім допомагають просуватися у твердій землі хвилеподібні рухи. А дощові черв’яки, розсуваючи ґрунт, частину його ковтають і пропускають крізь себе. Заселений цими істотами ґрунт, якщо його розрізати, нагадує сир — так багато в ньому дірочок. Крізь них легко проходять вода і повітря. Ходи, зроблені черв’яками, допомагають кореням рослин проростати углиб.

А скільки в ґрунті всілякої дрібноти, яку можна побачити тільки під мікроскопом! Перше місце посідають мікроби. Важко уявити, але їх — мільярди на один грам родючого ґрунту. Без їх участі в природі не утворюється жодна грудочка землі.

У ґрунті живуть і звірі: кроти, ховрахи, хом’яки, полівки, борсуки. Вони знаходять у ньому корм, риють нори. Звірі розпушують, перемішують ґрунт, збагачують його киснем, подрібнюють рештки відмерлих організмів, дають змогу існувати іншим істотам.

Усі мешканці ґрунту однаково важливі. Разом із тисячами рослин вони є творцями ґрунту і підтримують його життя.

Космос допомагає землеробам

Фотографування нашої планети з космосу допомагає розв’язати багато проблем. Науковці ніби заново відкрили Землю — стільки нового побачили вони, розглядаючи космічні зображення земної поверхні.

Велике значення мають космічні знімки для людей, які вивчають ґрунт. Фотографії допомагають визначати вологість ґрунтів, відрізняти чорноземи від інших ґрунтів, мерзлий ґрунт — від немерзлого.

Вивчити механічний склад ґрунту можна і наземними методами. Але для цього потрібно багато часу. А є завдання, які на Землі не розв’язати без досліджень з повітря. Наприклад, у чорноземних зонах трапляються глиняні або піщані ділянки. На картах, складених наземним методом, це ніяк не відображалося. Через це усі поля вважали скрізь чорноземними.

Розглянемо ще один приклад. Стежити за засоленням ґрунту раніше було дуже складно. Протягом багатьох років майже щодня вимірювали глибину ґрунтових вод, брали проби і визначали, чи не збільшилася кількість солі. Тепер динаміку засолення ґрунту можна визначати за зображеннями, зробленими з космосу навесні й восени, порівнюючи їх із торішніми. Світло-сірий, майже білий колір свідчить про утворення соляних пластів. Якщо на весняних фотографіях білі плями зникли, отже, засолені ділянки змило дощами. Але в кінці літа вони знову з’являються.

Відомий випадок, коли на космознімку лани пшениці виглядали як мозаїка.

Дослідники зрозуміли, чому це так. Серед пшениці оселився очерет. Але він росте тоді, коли його корені досягають ґрунтових вод. Оскільки ґрунтові води підійшли близько до поверхні, цим ланам загрожує засолення.

Космічні знімки допомагають багатьом науковцям і дослідникам.

Бережімо рідне довкілля

Сучасний стан природи України можна визначити як важкий. Майже скрізь в Україні відбувається постійне руйнування довкілля.

Чорноземи — найбільше багатство України. Вони становлять близько половини світових запасів. Але значну частину чорноземів зіпсовано. Щорічно ми втрачаємо сотні тисяч гектарів родючих ґрунтів.

Чимало небайдужих громадян розуміють небезпеку, яка загрожує народу. Тому вони об’єднались і створили Всеукраїнську екологічну лігу. Її діяльність спрямована на збереження та відновлення навколишнього природного середовища.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду