Войти
Закрыть

Типи ґрунтів

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 47. Типи ґрунтів

Гірські породи, повітря, вода та живі організми взаємодіють протягом тривалого часу. Завдяки цьому виникли різноманітні ґрунти, які утворюють земну кору. Залежно від розподілу тепла і вологи по кліматичних зонах, від поєднання складових частин ґрунту та їх кількості формуються різні типи ґрунтів.

У будь-якому ґрунті є перегній, пісок, глина, мінеральні солі, каміння. Але в одних місцях перегною більше, а в інших — менше. У різних ґрунтах також різна кількість піску, глини, мінеральних солей, каміння.

Ґрунти, у яких багато піску, як правило, світлі, розсипчасті, містять багато повітря, але мало води і мінеральних солей. Як ви думаєте, чому?

Ґрунти, у яких багато глини, — сірі, щільні, добре затримують воду, але в них мало повітря.

Ґрунти, багаті на перегній і мінеральні солі, — темні, пухкі, містять багато повітря, добре вбирають воду.

У кожній природній зоні планети поширені різні типи ґрунтів.

Найпоширенішими на Землі є червоно-жовті ґрунти. Вони мають таке забарвлення завдяки високому вмісту заліза та алюмінію.

Сірі й бурі пустельні ґрунти формуються в пустелях, де кількість тепла значно перевищує запаси вологи. Вони майже не містять перегною, часто засолені.

Під розрідженим трав’яним покривом на півдні степової зони за умов посушливого клімату поширені каштанові ґрунти. Товщина перегнійного шару сягає півметра, але перегною в ньому мало.

Червоно-жовтий ґрунт

Сірий ґрунт

Каштановий ґрунт

Чорнозем

Найродючіші ґрунти планети — чорноземи. Вони утворюються в посушливих умовах під багатим трав’яним покривом степів. Шар перегною в таких ґрунтах має товщину до 2 метрів. Цей родючий ґрунт формується дуже повільно.

Які типи ґрунтів поширені в Україні?

З півночі на південь на рівнинній частині території нашої країни поширені такі ґрунти: дерново-підзолисті (під хвойними лісами), сірі лісові (під листяними лісами), каштанові й чорноземи.

Найродючішими в світі, як відомо, вважаються чорноземи, які займають в Україні значні площі (40 % світового запасу чорнозему). Недарма чорноземи називають «чорним золотом» України. І справді, у місцевостях, де багато чорноземних ґрунтів, отримують найвищі врожаї сільськогосподарських культур. Ми повинні берегти цей безцінний скарб рідної природи, національне багатство нашої держави.

Висновок

У кожній природній зоні поширені різні типи ґрунтів. Вони формуються залежно від розподілу тепла і вологи, від поєднання складових частин ґрунту та їх вмісту. Найродючішими у світі вважаються чорноземи, яких дуже багато в Україні.

Запитання

  • 1. Про які типи ґрунтів ви дізналися?
  • 2. Які ґрунти вважають найродючішими?
  • 3. Чому чорнозем є національним багатством України?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація