Войти
Закрыть

Основна властивість ґрунту — родючість

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 50. Основна властивість ґрунту — родючість

Ґрунт відрізняється від інших шарів землі не лише темним забарвленням і наявністю в ньому коріння рослин. Основна його відмінність — родючість.

Переконатися в тому, що ґрунт родючий, допоможе дослід. Зріжемо лопатою на будь-якій ділянці весь шар землі, у якому є коріння рослин. Висіємо насіння. Воно зійде, з’являться паростки. Але рослини далі рости не будуть. Чому? Тому що їх висіяли на землі, яка не має основної властивості ґрунту — родючості.

Саме з ґрунту рослини вбирають розчинені мінеральні речовини, потрібні для їхнього росту й розвитку.

Щороку люди висівають у ґрунт насіння різних рослин і потім збирають урожаї хліба, овочів, фруктів, запасають корм для худоби.

Утворення ґрунту почалося лише з появою живих істот на Землі. Відтоді протягом багатьох мільйонів років воно триває безперервно. Укорінюючись і відмираючи, зелені рослини збагачують перегноєм шари ґрунту.

Різні ґрунти містять різну кількість перегною. Перегній склеює частинки піску та глини в маленькі грудочки розміром з горошину чи лісовий горіх. Тому в багатий перегноєм ґрунт потрапляє достатньо повітря і води. Чим більше в ґрунті перегною, тим він родючіший. На такому ґрунті виростають багаті врожаї пшениці, жита, картоплі та інших рослин.

Найбагатші на перегній верхні шари ґрунту. Щоб ґрунт був родючішим, люди вносять у нього гній і торф, які внаслідок гниття перетворюються на перегній.

Впливають на утворення ґрунту й дрібні тварини. Особливу роль у ґрунтоутворенні відіграють дощові черв’яки. Вони риють глибокі нірки, у які втягують листя рослин. Через нірки черв’яків до коренів рослин легко потрапляють повітря та дощова вода. Черв’яки та інші тварини збагачують ґрунт і цим підвищують його родючість.

Людина своєю діяльністю теж впливає на процес ґрунтоутворення.

Цікаво знати...

Загальна маса дощових черв’яків на 1 гектар родючої землі складає 2-3 тонни. За одну добу вони можуть перерити 10-15 тонн землі.

У сосновому бору під кожним квадратним метром ґрунту живуть 16 дощових черв’яків, у чагарнику — 460, а в город ах — до 600!

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду