Войти
Закрыть

Вплив людини на атмосферу

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 40. Вплив людини на атмосферу

• Як може змінюватися повітря внаслідок господарської діяльності людини?

ЯК ЛЮДИНА ВПЛИВАЄ НА АТМОСФЕРУ. Людина своєю діяльністю здатна змінювати склад і властивості атмосферного повітря. Останнім часом повітря містить велику кількість шкідливих домішок. Вони потрапляють в атмосферу з промислових підприємств (мал. 176). Сильно отруюють повітря вихлопні гази численних автомобілів. Якщо такі гази скупчуються в повітрі і змішуються з краплинами туману, то утворюється смог (мал. 177). Цей отруйний туман стелиться по землі на рівні органів дихання людини, що є особливо небезпечним. Часто смог виникає у великих містах.

Мал. 176. Промислові викиди

Мал. 177. Смог

Дуже небезпечним є забруднення повітря такими хімічними речовинами, як сполуки сірки й азоту. Сполучаючись із водяною парою, вони повертаються на землю у вигляді кислотних дощів. Такі дощі випадають іноді за тисячі кілометрів від місця свого утворення. Вони шкодять здоров’ю людей, забруднюють фунта, через них всихають ліси (мал. 178).

Мал. 178. Наслідки кислотних дощів

Впливаючи своєю діяльністю на атмосферу, людина здатна спричинити і зміни клімату. Так, для своїх потреб люди спалюють мільйони тонн різних видів палива (вугілля, природного газу та ін.) для того, щоб отримати електроенергію. При цьому в атмосферу виділяється вуглекислий газ. Його кількість поступово збільшується. І він починає діяти як ковдра навколо планети, як парник: до Землі пропускає сонячне проміння, яке нагріває поверхню, а тепло від земної поверхні — «не випускає», перешкоджаючи його розсіюванню у космосі. Це призводить до підвищення температури повітря на всій Землі. Таке явище вчені назвали парниковим ефектом (мал. 180). Є припущення, що через парниковий ефект середньорічна температура повітря тропосфери підвищилася за минуле століття щонайменше на 1 °С і надалі підвищуватиметься. Тобто наша планета почала більше прогріватися. Таке відхилення називають глобальним потеплінням. Учені вважають, що навіть таке незначне, на перший погляд, потепління може мати значні наслідки. Нині основний тягар потепління несе на собі природа. Найперше посилиться танення льодовиків. Це призведе до підняття рівня вод океанів і морів. Тоді приморські низовини, де живуть люди, будуть затоплені. Наземні види рослин і тварин почнуть переміщуватися до гір і полюсів. Так само будуть мігрувати з тропічних вод багато видів риб. Є побоювання, що невдовзі вплив глобального потепління пошириться і на людей. Це загрожує нашому здоров'ю і продовольчій безпеці. Так, підвищення температури позначиться на врожаях пшениці, рису і кукурудзи, що може призвести до голоду. Нікому на планеті не вдасться уникнути наслідків зміни клімату.

Наслідки глобального потепління

Унаслідок глобального потепління почастішали шторми, зливові дощі, повені, засухи й надмірно спекотні дні. Океани стали теплішими. Почали танути снігові шапки на вершинах гір. Є припущення. що через 100 років може розтанути лід довкола Північного полюса. Тоді підніметься рівень морів, і вода затопить приморські території. Учені прогнозують і подальше нагрівання поверхні Землі.

Мал. 179. Основні забруднювачі повітря

Смог, кислотні дощі, парниковий ефекті глобальне потепління — це лише окремі приклади «реагування» атмосфери надії людей. Нині їх масштаби зросли так, що атмосфера вже потребує захисту.

Мал. 180. Парниковий ефект

ЯК ОХОРОНЯТИ АТМОСФЕРУ. Чисте повітря — це життєва необхідність людини. Для збереження його чистоти потрібно обмежувати викиди диму, шкідливих газів, інших домішок. Для цього на промислових підприємствах установлюють газо- і димовловлювачі.

Щоб зменшити шкоду, якої завдає атмосфері господарська діяльність, люди шукають інших (екологічно чистих на відміну від спалювання палива на електростанціях), способів одержання електроенергії. Такими є, наприклад, використання енергії річок, вітру, Сонця (мал. 181). У містах, де скупчується транспорт, розширюють площі зелених насаджень. Дерева — не лише потужні виробники кисню, вони значно зменшують запиленість повітря.

Мал. 181. Екологічно чисті електростанції

Охорона атмосфери потребує об’єднання зусиль людей в усіх країнах світу. Адже забруднене повітря, переміщуючись, не зважає на державні кордони. Повсякчас потрібно пам’ятати, що атмосфера — це величезна цінність нашої планети.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Забруднення атмосфери призводить до таких негативних явищ, як смог, кислотні дощі, парниковий ефект, глобальне потепління.

• Атмосфера — це величезна цінність нашої планети, вона потребує охорони від забруднення.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. У чому виявляється вплив діяльності людини на атмосферу?
  • 2. Що таке смог? Унаслідок чого він виникає?
  • 3. Чим небезпечні кислотні дощі?
  • 4. Унаслідок чого виникає парниковий ефект?
  • 5. Якими можуть бути наслідки глобального потепління?
  • 6. Чому від стану атмосфери залежить здоров'я людей?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Аналіз стану повітря у своєму населеному пункті з використанням різних джерел інформації та власних спостережень.

1. На основі власних спостережень і різних джерел інформації проаналізуйте стан повітря у вашому населеному пункті. З’ясуйте, чи повітря забруднене.

2. Установіть, що є джерелами забруднення повітря у вашій місцевості.

3. Чи є у вашій місцевості служби, які ведуть спостереження за станом повітря?

4. Запропонуйте заходи для збереження чистого повітря у вашій місцевості.

5. Спробуйте намалювати плакат, який закликав би охороняти повітря.

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

1. Граф Майк. Буря: Факти. Знахідки. Відкриття. — К.: Махаон, 2011.

2. Баклі Брюс та ін. Погода: Енциклопедичний путівник. — К.: Махаон, 2007.

3. Зубков О. О. Завбачення погоди за місцевими ознаками. — К.: Урожай, 1997.

4. Прох Л. З. Оповідання про вітри. — К.: Рад. школа, 1983.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду