Войти
Закрыть

Болота

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 50. Болота

• Чим, на вашу думку, болото відрізняється від озера?

• Яке походження має торф?

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ БОЛОТА. Болото — це надмірно зволожена ділянка земної поверхні. Вода в ньому не тече, а застоюється. У болоті ростуть вологолюбні рослини. З їх напіврозкладених решток утворюється торф.

Позначення боліт на карті

Болота можуть виникати унаслідок заростання озер. Спочатку на дні озера осідають пісок, глина, мул, принесені струмками й річками. Нагромаджуючись, вони поступово заповнюють озерні улоговини. Озеро міліє, і його площа зменшується. На мілинах виростають очерет, рогіз, осока. Згодом рослини поширюються майже на все озеро. Коли вони відмирають, їх рештки відкладаються на дні. З часом вони накопичуються, ущільнюються і перетворюються на торф. Так на місці озера з’являється болото (мал. 233). Інший шлях утворення болота — перезволоження суходолу в разі неглибокого залягання підземних вод.

Мал. 233. Утворення болота

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільш заболочений район світу — Західний Сибір (Росія). Болота охоплюють там площу 1 млн км2. Потужність торф'яних відкладів в них досягає 6 м.

Болота займають близько 5 % усього суходолу. Вони поширені майже повсюдно, крім пустель. Більше заболочений суходіл Північної півкулі. Найбільше боліт у субарктичному поясі у районах з надмірним зволоженням і багаторічною мерзлотою, яка не дає воді просочуватися вглиб. Багато боліт у лісах помірного й екваторіального поясів.

Скільки років потрібно на утворення болота?

Спостереження показують, що за рік на дні озера відкладається шар мулу завтовшки 2 мм. На перший погляд це нібито мізер. Проте, якщо скористатися «геологічним годинником», де рахунок іде на тисячі років, то отримаємо інші цифри: за 100 років нагромаджується шар 20 см, за 1000 років — 2 м, за 10 тис. років — 20 м! За підрахунками вчених, навіть таке велике озеро, як Телецьке, завглибшки 200 м, буде заповнене відкладами через 36 тис. років.

Мал. 234. Болота субекваторіального поясу (Південна Америка)

ЯКІ БУВАЮТЬ ТИПИ БОЛІТ. За характером живлення розрізняють болота верхові й низинні (мал. 235).

Мал. 235. Типи боліт

Верхові болота отримують вологу згори — з атмосферними опадами. Зазвичай вони розташовані на підвищених місцях (вододілах), тому їх і називають верховими. На таких болотах ростуть мохи, пухівка, журавлина. Мох швидше наростає в центральній частині болота, ніж на краях. Тому воно має опуклу форму.

Низинні болота зволожуються переважно знизу — ґрунтовими водами, а також за рахунок поверхневого стоку. Вони розташовані в заплавах річок або на місці колишніх озер. Ґрунтові води відносно багаті на мінеральні солі, тому на таких болотах рослинність різноманітніша: мохи, осока, очерет, хвощ. Трапляються навіть дерева: береза та вільха. Низинні болота поширені на півночі України — на Поліссі.

Болотяний рай

Величезне скупчення боліт (близько 130 тис км2) розташоване в субекваторіальному поясі Південної Америки. Воно називається Пантанал, що у перекладі з португальської означає болото. Вважається, що там найвища в світі щільність рослин і тварин. На території Пантаналу мешкають тисячі видів комах, риб, земноводних, птахів, звірів. А крокодилів налічують до 20 млн особин!

ЧИМ КОРИСНІ БОЛОТА. Спрадавна болота вважали символом зла і в прямому, і в переносному значеннях. Займаючи великі площі, вони заважають використовувати землі для господарства.

Мал. 236. Рослини боліт

Проте, незважаючи на такі похмурі враження, ці місця, як і будь-які частини природи, не позбавлені потрібності й краси. У природі від них велика користь. У болотах поєднуються дві стихії — вода і земля. Вони, як губки, вбирають вологу. Накопичують її і цим підтримують рівень води в озерах, ставках і криницях. Болота нагадують складні природні лабораторії з природними фільтрами. Із каламутних боліт вода витікає чистою і дає початок струмкам і річкам. Болота зменшують посухи у прилеглій місцевості.

Maл. 237. Тварини боліт

Вони є раєм для своєрідних болотних рослин і тварин. Там ростуть ягідні та лікарські рослини (журавлина, лохина, морошка, багно). Водяться цінні хутрові звірі — бобри, ондатри, нутрії, гніздяться численні птахи — журавлі, чаплі, качки, кулики та ін. У болотах утворюється корисна копалина — торф, який має широке застосування. Передусім, його використовують як паливо. Шляхом хімічної переробки з торфу виробляють добрива, барвники і навіть ліки. Тривалий час люди намагалися осушувати болота. Проте це нерідко призводить до негативних наслідків: знижується рівень підземних вод, виникають пилові бурі, зникають болотні рослини і тварини, перестає утворюватися торф. Тому осушення боліт і використання їх під посіви сільськогосподарських культур не завжди є виправданим.

«Займиста земля»

Так у давні часи люди називали торф, який використовували як паливо «у місцях бездровних». Ця корисна копалина має осадове органічне походження й утворюється протягом тисяч років внаслідок неповного розкладання залишків рослин. Це відбувається під дією бактерій і грибів в умовах високої вологості та поганого доступу повітря.

Мал. 238. Видобування торфу

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Болото — це надмірно зволожена ділянка земної поверхні з вологолюбною рослинністю, внаслідок відмирання якої утворюється торф.

• Залежно від живлення розрізняють верхові й низинні болота.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Як утворюються болота?
  • 2. У яких районах земної кулі утворилося багато боліт?
  • 3. Як розрізняють болота за характером живлення і рослинністю?
  • 4. Яка користь від боліт? Чи потрібно їх повсюдно осушувати?
  • 5*. За рік з відмерлих рослин у болотах утворюється 1 мм торфу. Вік сучасних торфовищ становить щонайменше 5 тис. років. Обчисліть, який шар торфу утворився за цей час у них.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

На болотах росте рослина-хижак з ніжною назвою росичка. Дізнайтеся, на кого і як полює ця невеличка рослинка (ключові слова для пошуку: росичка, росянка).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду