Войти
Закрыть

Чорні метали

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 44. Чорні метали

Чавун

Чорними металами називають залізо та сплави, до складу яких воно входить. Це — чавун і сталь. Ці метали використовують усюди. Без них не можна збудувати ні багатоповерховий будинок, ні великий океанський корабель, автомобіль, теплохід, трактор, комбайн. Навіть виготовити пилку, молоток, ніж та багато іншого також неможливо.

Чорні метали виплавляють із залізних руд у велетенських печах. Їх називають домнами (мал. 15). Доменні печі бувають заввишки з дев’яти-, шістнадцятиповерховий будинок. Їх будують із цегли, яка не руйнується від високої температури.

Мал. 15

У домну зверху засипають руду та кокс. Знизу вдувають чисте гаряче повітря, щоб кокс краще горів. Від горіння коксу в домні піднімається дуже висока температура (+2000 °С). При такій температурі із залізної руди виплавляється метал. Рідкий метал стікає на дно домни. Коли його набереться багато, знизу домни пробивають отвір, і гарячий метал виливається у величезний ківш (мал. 16). Розплавлений метал — це чавун. Його розливають з ковша в різні форми. У них він застигає і твердне. Якщо хочуть отримати залізо чи сталь, то рідкий чавун відвозять до інших печей для переробки.

Мал. 16

Чавун — твердий, але крихкий сплав. Від удару він легко розколюється. Чавун не гнучкий. Тому його не можна кувати, витягувати в дріт. Його можна тільки розплавити та залити в потрібну форму. Після того як чавун прохолоне, він зберігає цю форму. Чавун добре проводить тепло та електричний струм. Він притягується магнітом.

З чавуну виготовляють деталі та частини до машин, труби, плити, батареї опалення, посуд.

Щоб чавунні вироби не іржавіли, їх фарбують масляними фарбами або вкривають тонким шаром нержавіючих металів.

Запитання

  • 1. З чого та як отримують чавун?
  • 2. Чому чавун не можна кувати, витягувати в дріт?
  • 3. Що виготовляють із чавуну?

Сталь

Сталь, як і чавун, — це сплав, який містить залізо та деякі інші речовини. Її отримують з чавуну. У спеціальних печах продувають повітря крізь розплавлений чавун. З нього вигорає частина речовин, які надавали йому крихкості. Особливо високоякісну сталь виплавляють в електропечах.

Сталь сірого кольору, з металевим блиском. Вона твердіша від заліза. Сталь пружна, після згинання набуває попередньої форми. Якщо сталеву лінійку зігнути дуже сильно, вона зламається. Ламаються при згинанні й голка для шиття, й інші предмети зі сталі. Сталь крихка.

Проведіть досліди

Сталь і тепло

Занурте один кінець сталевої пластинки у склянку з гарячою водою. Чи нагріється той кінець, який виступає з води? Сталь добре проводить тепло.

Піднесіть магніт до залізної та сталевої пластинок. Що ви спостерігаєте? Звернуть увагу: сталь притягується магнітом.

Сталь добре проводить електричний струм. Завдяки цій властивості її широко використовують у техніці та побуті.

Сталь, як залізо і чавун, іржавіє. Якщо покласти у вологе місце сталеву пластинку, через 2-3 доби вона вкриється іржею червонуватого кольору. Деякі види сталі не іржавіють. Це нержавіючі сталі. З них виготовляють інструменти, ложки, виделки, бритви тощо.

Запитання

  • 1. Який дослід доводить, що сталь твердіша від заліза?
  • 2. Результат якого досліду вказує на те, що сталь проводить тепло?
  • 3. Який дослід свідчить, що сталь є пружною?
  • 4. Як впливає на сталь магніт?
  • 5. Що відбувається зі сталлю у вологому місці?
  • 6. Що виготовляють зі сталі?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду