Войти
Закрыть

Вітер. Місцеві вітри

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 35. Вітер. Місцеві вітри

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про причини утворення вітру та його властивості.
  • Які вітри є місцевими.

• Про причини утворення вітру та його властивості. Вітер - рух повітря в горизонтальному або близькому до нього напрямку. Вітер виникає в результаті нерівномірного розподілу атмосферного тиску. При цьому повітря рухається із місцевості, де атмосферний тиск високий, туди, де тиск низький. Вітер характеризується швидкістю, силою й напрямком. Швидкість вітру вимірюють у метрах за секунду (м/с) або в кілометрах за годину (км/год). Щоб перевести метри за секунду в кілометри за годину, слід значення швидкості в метрах за секунду помножити на 3,6.

Силу вітру визначають за тиском рухомого повітря на предмети. Її вимірюють у кілограмах на квадратний метр (кг/м2). Сила вітру залежить від його швидкості. Так, вітер зі швидкістю 100 км/год має силу в 10 разів більшу, ніж зі швидкістю 10 км/год. Що більша різниця в значеннях атмосферного тиску, то сильніше і швидше дме вітер (див. Додаток).

Мал. 97. Флюгер

Напрямок вітру визначають за положенням тієї сторони горизонту, звідки він дме. Для позначення напрямку вітру на практиці горизонт поділяють на вісім напрямків. З них чотири головні - північ (Пн), південь (Пд), схід (Сх) і захід (Зх) - і чотири проміжні - північно-східний (Пн-Сх), північно-західний (Пн-Зх), південно-східний (Пд-Сх) та південно-західний (Пд-Зх). Наприклад, коли вітер дме з місцевості, розташованої між півднем і сходом, його називають південно-східним (Пд-Сх).

Унаслідок безперервної зміни атмосферного тиску швидкість і напрям вітру постійно змінюються. Відсутність будь-яких ознак вітру називають штилем. Напрямок і швидкість вітру визначають за допомогою флюгера (мал. 97). Крім того, визначати ці властивості вітру можна й візуально, тобто на око.

Наочне уявлення про напрямки вітрів, які переважають у певній місцевості, дає спеціальна діаграма - роза вітрів (мал. 98). Це графічне зображення повторюваності напрямків вітру. Довжина її променів пропорційна повторюваності вітрів даного напрямку.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Проаналізуйте розу вітрів (мал. 98) і визначте, вітри яких напрямків спостерігалися частіше, а яких - рідше. Повторюваність вітрів яких напрямків однакова?

• Які вітри е місцевими. На земній кулі немає жодного безвітряного місця. Існує безліч різних вітрів. Одні дмуть постійно, а інші можуть змінювати свій напрямок протягом доби або року. Змінних вітрів на земній кулі набагато більше, ніж постійних. Поширені лише на певних територіях, вони дістали назву «місцеві».

Виникнення місцевих вітрів пов’язане переважно з різницею температури між водоймами і суходолом, з особливостями рельєфу та з іншими умовами місцевості, наприклад, значною запиленістю повітря, що зумовлюють його переміщення та утворення вітру.

Мал. 98. Роза вітрів

Мал. 99. Утворення денного (а) і нічного (б) бризу

Місцеві вітри дмуть над порівняно невеликою територією (від сотень метрів до десятків кілометрів) і значно впливають на погоду в певній місцевості. Прикладом місцевого вітру є бриз. У перекладі з французької мови це слово означає «легкий вітерець». Його швидкість дійсно незначна - до 4 м/с. Бриз дме з добовою періодичністю на узбережжі морів, великих озер і деяких великих річок. Цей вітер змінює свій напрямок двічі на добу, що зумовлено нерівномірним нагріванням поверхні суходолу та водойми. Денний, або морський, бриз рухається з водної поверхні на суходіл, а нічний, або береговий, з охолодженого узбережжя суходолу на водойму (мал. 99). Бриз буває переважно влітку, коли різниця температури між суходолом і водоймою сягає найбільших значень. В Україні бризи спостерігають на узбережжі великих водосховищ, Чорного й Азовського морів.

Місцеві гірсько-долинні вітри утворюються в горах і змінюють свій напрямок двічі на добу. Повітря по-різному нагрівається над гірськими хребтами, на схилах і в долинах. Тому вдень вітер дме вгору з долини по схилах, а вночі навпаки. Швидкість гірсько-долинних вітрів незначна - близько 10 м/с. Проте залежно від ширини долини і відстані між схилами гірсько-долинні вітри можуть посилюватися до штормового чи ураганного вітру.

Цікавими місцевими вітрами є фени, які не мають певної періодичності. Вони не постійні й тривають у середньому від однієї до двох діб. Фен - це сильний, поривчастий, сухий і теплий вітер, що дме з гірських вершин у долини. Він виникає тоді, коли повітря перевалює через гребінь гірського хребта і, опускаючись підвітряним схилом, швидко нагрівається (мал. 100). При цьому температура може досягти максимальних значень для певної пори року. Так, при сильному фені на зледенілому острові Ґренландія температура підвищується на 20-25 °С.

Мал. 100. Утворення фенів

Фен спричиняє танення снігу в горах узимку, а влітку - посухи і пожежі. У гірських районах України фени, що дмуть з південно-східних схилів Кримських гір поблизу Алушти, можуть раптово підвищувати тут температуру до 28 °С. Фени в Українських Карпатах мають швидкість до 25 м/с.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Звідки з’явилися назви деяких автомобілів? Багато автомобілів за їхню можливість розвивати велику швидкість називають на честь місцевих вітрів: «Мазераті Містраль», «Бора», «Хамсин», «Плімут Бриз» тощо. Так, містраль - це холодний північно-західний вітер, що дме на Середземне узбережжя Франції і досягає сили до 20 м/с.

Бора - це також сильний північний і поривчастий вітер, який дме переважно в холодну пору року вниз гірським схилом, що межує з більш теплим морем. Швидкість такого вітру може сягати до 40 м/с. Спостерігається бора здебільшого на узбережжі Адріатичного моря та Чорноморському узбережжі Кавказу.

Пустельний вітер хамсин у перекладі з арабської мови означав п'ятдесят. Цей вітер так названий тому, що дме з великою силою приблизно БО днів на початку весни переважно у Сахарі та в аравійських пустелях.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 6 (ПРОДОВЖЕННЯ)

Складання рози вітрів, її аналіз.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що таке вітер?
  • 2. У чому вимірюють швидкість вітру?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Від чого залежить сила вітру?
  • 4. Як саме пов’язані між собою сила вітру і його швидкість?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як визначають напрямок вітру?
  • 6. Чому більшість місцевих вітрів змінюють свій напрямок двічі на добу?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Намалюйте схематично напрямок вітру за такими даними: а) тиск у пункті А становить 998 гПа, а в пункті Б - 1013 гПа; б) на узбережжі тиск становить 1020 гПа, а над озером - 1010 гПа. У якому випадку вітер буде сильнішим?
  • 8. Визначте географічні особливості поширення місцевих вітрів на території України.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду