Войти
Закрыть

Природний газ

6 Клас , Природознавство 6 клас Любарець (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 36. Природний газ

Родовища природного газу містяться глибоко в землі разом з нафтою, а іноді — з кам’яним вугіллям. Природний газ не має кольору та запаху. Полум’я горючого природного газу має блакитний колір.

Природний газ згоряє повністю, не утворюючи кіптяви й попелу. Під час горіння виділяється більше тепла, ніж під час горіння нафти та кам’яного вугілля. Саме тому природний газ почали використовувати як паливо. Він майже удвічі легший від повітря і легко змішується з ним. При запалюванні така суміш вибухає. Тому не можна допускати вільного витікання природного газу.

Для видобування природного газу бурять свердловини. По газопроводах його ведуть у міста і села. В Україні прокладено сотні кілометрів газопроводів. Природний газ можна скраплювати. Балони зі скрапленим газом використовують там, де не підведений природний газ.

Видобуток газу

Природний газ використовують як паливо на підприємствах, ним опалюють лікарні, школи, житлові будинки. У побуті природний газ використовують у газових плитах.

З природного газу виготовляють різні продукти: бензин, пластмаси, волокна для виготовлення тканин, фарби, ліки та багато іншого.

Правила поведінки з газом у побуті

Крани на плиті та трубі, коли газ не горить, слід перекривати. З відкритих кранів газ виходить, змішується з повітрям. Якщо дихати повітрям, у якому багато природного газу, можна отруїтися. До природного газу, який подається у квартири, спеціально додають пахучі речовини.

Якщо на кухні відчувається неприємний запах, треба обов’язково перевірити, чи закриті газові крани, відчинити вікно. У жодному разі не можна вмикати світло чи запалювати вогонь.

Запитання

  • 1. Що таке природний газ? Де є родовища газу?
  • 2. Чим відрізняється природний газ від нафти та кам’яного вугілля?
  • 3. Чому природний газ почали використовувати як паливо?
  • 4. Чому з природним газом слід поводитися обережно?
  • 5. Що виготовляють з природного газу?

Завдання

  • 1. Допишіть речення в зошиті.

Природний газ не має ні ..., ні ... . Він добре ... . Полум’я горючого природного газу має ... колір. Суміш природного газу з ... легко вибухає.

Цікаво знати...

Газ, який існує в природі, не має ні кольору, ні запаху. Але оскільки при неправильному застосуванні він є небезпечним, у нього додають речовину під назвою одорант. Це надає газові особливого запаху, що дає людині змогу виявити витік газу.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду