Войти
Закрыть

Властивості вод Світового океану

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 45. Властивості вод Світового океану

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Про унікальні температурні властивості води.
  • Чому і наскільки солона морська вода.
  • Чи скрізь вода в океані однакова.

• Про унікальні температурні властивості води. За своїми температурними властивостями морська вода є унікальною. Вона добрий накопичувач тепла і обігрівач. Приміром, верхній десятиметровий шар океанічних вод утримує стільки тепла, скільки не має вся атмосфера. Охолоджуючись, океан щедро віддає своє тепло в прилеглі шари атмосфери, нагріваючи її. Якби океану не було, середня температура повітря на Землі становила б не +15°, а -21 °С.

Середня температура поверхневих вод Світового океану загалом дорівнює 17,5 °С. Це приблизно на три градуси вище за середню температуру повітря біля поверхні Землі. Найтепліші поверхневі води має Тихий океан, температура яких у середньому перевищує 19 °С. Середня температура вод Індійського океану сягає 17 °С. Третє місце посідає Атлантичний океан з температурою води 16,5 °С. Найнижча температура вод Північного Льодовитого океану сягає в середньому 1 °С.

Завдяки перемішуванню води тепло з поверхні води передається в глиб океанічної товщі. Проте з глибиною температура води Світового океану поступово знижується і на глибині два кілометри вона зазвичай не перевищує 2-3 °С. У разі охолодження морської води нижче -2 °С на її поверхні утворюється крига. Вона вкриває 15 % водного простору Світового океану. Межі поширення криги залежать від пір року, вітрів, течій. Навесні арктична крига досягає 47° пн. ш. А окремі велетенські уламки материкового льоду - айсберги - трапляються навіть на 30-й паралелі (мал. 133).

Мал. 133. Айсберг

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Розгляньте легенду карти океанів в атласі, знайдіть позначення температури поверхневих вод. Визначте у кожному з океанів області найвищих і найнижчих температур поверхневих вод.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Водяне царство холоду. Більша частина Світового океану (глибше 1 тис. метрів і до дна океану) заповнена здебільшого холодною водою в 1-5 °С. У глибоководних западинах океану і в приполярних областях (поблизу поверхні) температура морської води ще нижча. Інша особливість температурного режиму океану - це його дивовижна постійність. Так, протягом доби температура води навіть у відкритому морі біля самої поверхні змінюється тільки в межах 0,2-0,4 °С. Щоправда, стосовно річної зміни температур верхніх шарів води, особливо в помірних областях, то вони можуть значно відрізнятися. Однак на глибині більше 300 м температура морської води залишиться постійною цілорічно. Отже, температурні відмінності між холодними і теплими морями стосуються тільки верхнього і відносно невеликого шару води, нижче якого всі океани і моря холодні.

• Чому і наскільки солона морська вода. Морська вода - розчин багатьох десятків хімічних елементів. Серед них важливу роль відіграють солі.

Солоність вимірюють у проміле - тисячних частках будь-якої величини (%о ). Середня солоність Світового океану становить 35 %о. Це означає, що в 1 кг морської води розчинено 35 г солей. Солоність океанічних вод зумовлена передусім співвідношенням опадів і випаровування. Крім того, вона залежить від морських течій, притоку прісних річкових вод і від утворення та танення криги.

Найменшу солоність мають океанічні води у високих широтах, що пояснюють малим випаровуванням, переважанням опадів над випаровуванням і частково таненням криги. З наближенням до тропічних широт солоність вод зростає. Приміром, в Атлантичному океані вона сягає близько 38 %о, в Індійському і Тихому - 37 %о. Високу солоність вод тут пояснюють дуже великим випаровуванням і малою кількістю атмосферних опадів. У напрямку до екватора солоність зменшується до 33-35 %о.

• Чи скрізь вода в океані однакова. На перший погляд вода в океані скрізь однакова. Проте це не так. На різних географічних широтах морська вода має свої температуру і солоність (мал. 134).

Властивості вод Світового океану зумовлені особливостями клімату тієї ділянки земної кулі, де ці води поширені. Наприклад, на екваторі морська вода дуже тепла (+25 ... +29 °С). Теплою також є і вода в тропічних широтах, температура якої становить у середньому +19 °С. Проте порівняно з водою в екваторіальних широтах вода тропіків солоніша.

Температурні умови і солоність морської води помірних широт мінливіші. Так, середньорічна температура поверхневих вод помірного поясу коливається від +10 °С до +15 °С. У Південній півкулі вона знижується навіть до 0 °С. Солоність вод Світового океану в помірних широтах зменшується від 34 %о до 10 %о.

Мал. 134. Температура і солоність вод Світового океану

Води, що формуються на крайній півночі і на крайньому півдні Світового океану, найхолодніші. Температура їх в окремих місцях дорівнює -1,8 °С, а солоність води нижча, ніж середня солоність Світового океану.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що вимірюють у проміле?
  • 2. Як утворюються айсберги?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чому океан щедрий на тепло?
  • 4. Чому морська вода солона?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. У якому напрямку змінюється температура поверхневих вод Світового океану?
  • 6. Де у Світовому океані вода солоніша?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. За картою океанів і малюнком 134 визначте зміни температури поверхневих вод океанів з півночі на південь.
  • 8. За картою океанів визначте найвищу і найнижчу середню температуру вод у різних частинах Світового океану.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду