Войти
Закрыть

Природні комплекси як наслідок взаємозв’язків компонентів природи

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 57. Природні комплекси як наслідок взаємозв’язків компонентів природи

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • Наскільки в природі все взаємопов’язане.
  • Про найбільший природний комплекс Землі.

• Наскільки у природі все взаємопов’язане. Гірські породи, повітря, води, ґрунти, рослини і тварини - усе це перебуває між собою у складних взаємозв'язках. Ці зв'язки бувають такими міцними, що досвідчений природознавець, дослідивши в межах певної території лише один якийсь природний компонент, може скласти уявлення і про інші. Ще легше визначити особливості одного компонента, якщо є дані про більшість з них. Подібне можливе тому, що взаємозв’язки різних компонентів визначаються їхньою взаємодією - через обмін теплом, водою та енергією. Унаслідок такої взаємодії окремі компоненти поступово утворюють на певній території цілісний природний «організм», у якому кожному відведено свою роль. Вилучити (тобто замінити) будь-який компонент - часто означає змінити увесь «організм».

Вказані природні утворення географи назвали природний комплексом. Слово «комплекс» в перекладі з латинської означає «зв'язок», «сполучення», унаслідок якого утворюється єдине ціле. Отже, природний комплекс - це взаємопов'язані природні компоненти (гірські породи, повітря, поверхневі та підземні води, ґрунти, рослинність і тварини), що на певній ділянці території становлять єдине ціле.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Масове осушення заболочених земель. Таке осушення боліт на Поліссі в минулому столітті наочно продемонструвало зв'язки в природі. Адже болота є важливою ланкою колообігу води в природі. Тому зникнення боліт спричинило зниження рівня ґрунтових вод і рівня води в поверхневих водоймах. У свою чергу це викликало більше прогрівання деяких озер і, як наслідок, передчасне заростання їх водною рослинністю. Розклад решток цієї рослинності спричинив формування сірководневої зони, що призвело до загибелі риби. Зникли й звичні тваринні мешканці боліт, де до того ж з'явилися торфові пилові бурі, оскільки висушений торф улітку легко розвіюється вітром.

• Про найбільший природний комплекс Землі. Такою є географічна оболонка, яка утворилася внаслідок взаємодії літосфери, атмосфери, гідросфери і біосфери. Географічна оболонка охоплює верхню частину літосфери, нижню частину атмосфери, всю гідросферу та біосферу. Верхня межа географічної оболонки розташована на висоті близько 30 км від поверхні Землі. Шари атмосфери до цієї висоти тісно взаємодіють з іншими оболонками. Сюди з повітряними потоками потрапляють живі організми, приміром бактерії, а також спори і пилок.

Нижня межа географічної оболонки розташована в літосфері й сягає здебільшого глибини в кілька сотень метрів, а подекуди 4 км. Саме тут утворюються мінерали і гірські породи, накопичуються підземні води, живуть найпростіші організми.

Географічна оболонка є цілісним утворенням, тому необережне втручання людини в природу, бездумне її перетворення призводять до негативних наслідків. Так, вирубування лісів стає причиною ланцюга взаємопов’язаних необоротних змін: зникають лісові рослини й тварини, змінюється місцевий клімат, вимиваються ґрунти, знижується рівень ґрунтових вод, міліють річки.

Цілісність географічної оболонки забезпечується постійним обміном речовиною та енергією між оболонками Землі. Саме завдяки колообігу речовин та перетворенню енергії в географічній оболонці всі її компоненти взаємодіють між собою.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Доведіть на практиці існування колообігу рідкої речовини та перетворення енергії в природі. Налийте у велику пластмасову посудину небагато води і, накривши поліетиленовою плівкою, поставте її на сонце. Сонце нагріє воду, вона почне випаровуватися і, піднімаючись угору, збереться на плівці. Потім «випадуть опади» - вода капатиме у склянку і далі знову випаровуватиметься під сонячним проміннями.

Географічній оболонці притаманна також ритмічність - закономірна повторюваність у часі всіх природних явищ і процесів. Розрізняють добові й сезонні ритми, коли природні явища і процеси відбуваються через однаковий проміжок часу впродовж доби й року. Це, наприклад, зміна дня і ночі, пір року, припливи і відпливи тощо. Є також багаторічні та вікові ритми: коливання клімату і рівня води в річках та озерах, наступання і відступання льодовиків та ін. Оскільки географічна оболонка є цілісною, то різні ритми взаємопов’язані. Усі живі організми, у т.ч. люди чутливо реагують на прояв ритмічності.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що зветься природним комплексом?
  • 2. Що зветься географічною оболонкою?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Що означає цілісність географічної оболонки?
  • 4. Яким чином взаємопов’язані між собою різні природні компоненти?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Як проявляються колообіги речовини та енергії в природі?
  • 6. Яке значення колообігу речовини та енергії в географічній оболонці?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. Продемонструйте на конкретних прикладах прояв ритмічності географічної оболонки.
  • 8. Обґрунтуйте важливість врахування в господарській діяльності людей цілісності географічної оболонки.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду