Войти
Закрыть

Штучні водотоки і водойми

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 51. Штучні водотоки і водойми

• Чи доводилося вам бачити водосховище або ставок?

• Чим ці водойми відрізняються від моря і озера?

Річки й озера з прісною водою розміщуються на Землі нерівномірно, не завжди у зручних для використання місцях. Тому люди з давніх часів створюють штучні водотоки (канали) і водойми (водосховища, ставки).

НАВІЩО ПОТРІБНІ ШТУЧНІ ВОДОТОКИ. Канали називають рукотворними річками, штучними водотоками, тому що їх русло створене людиною. Їх створюють для того, щоб спрямувати річкові води в потрібні місця. Канали люди вміли прокладати ще до нашої ери. У стародавніх Єгипті та Китаї їх будували для зрошення полів.

ПОДОРОЖ У СЛОВО

Канал у перекладі з латинської означає труба, жолоб.

Є канали зрошувальні, спрямовані в посушливі райони задля їх обводнення. У місцях, де води багато і поверхня заболочена, будують осушувальні канали. В Україні є зрошувальні й осушувальні канали. Одним із найдовших є зрошувальний Північнокримський канал. Від Каховського водосховища він несе води Дніпра упродовж 400 км аж до Керченського півострова. Осушувальні канали прокладено в північній частині країни.

Мал. 239. Канали

Щоб створити нові, зручніші водні шляхи, прокладають судноплавні канали, сполучивши кілька річок, озер або навіть морів і океанів. Велике значення мають судноплавні канали, що скорочують морський шлях. Так, Суецький канал, довжина якого 160 км, з’єднує Середземне море з Червоним. Це дає змогу скоротити шлях з Європи до Азії на 10 тис. км порівняно зі шляхом довкола Африки. Так само Панамський канал сполучив Атлантичний і Тихий океани, які розділені вузькою смужкою суходолу між Північною і Південною Америкою.

ШТУЧНІ ВОДОЙМИ. Водойми називають штучними, якщо вони лежать у заглибинах поверхні, створених людиною, або виникли внаслідок перекриття русла річки чи струмка греблею.

Колись невеликі штучні водойми — ставки — влаштовували біля кожного села, порад з яким не було річки або природного озера. Ставок — це невелика штучна водойма (завдовжки до 1,5 км). Ставки створюють у руслах струмків, загородивши потік греблею, у балках або спеціально викопаних заглибленнях. Воду з них використовують для зрошення полів і садів. У ставках розводять рибу та водоплавну птицю (качки, гуси). Створюють ставки і в парках та зонах відпочинку для окраси краєвиду.

Мал. 240. Ставок у селі

Мал. 241. Ставок у місті

Водосховище — це штучна водойма, створена для накопичення і зберігання води. Зазвичай їх влаштовують на річках, тому площа такої водойми буває дуже велика. Для цього річкову долину перегороджують греблею. Перед греблею вода нагромаджується й утворює водосховище (мал. 242). Підчас розливу річок водосховища приймають надлишок води, а потім протягом року рівномірно віддають її на потреби населення, промисловості, для зрошення полів. Є такі великі за площею водосховища, що їх називають морями. Створення водосховищ має велике значення для регулювання стоку річок і запобігання повеням. Береги водосховищ є чудовими місцями відпочинку.

Позначення водосховищ на карті

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Одне з найбільших водосховищ у світі — Братське (Росія). Його довжина становить понад 500 км, ширина — до 4 км, а глибина сягає 100 м. Водосховище виникло унаслідок спорудження греблі на річці Ангарі для будівництва гідроелектростанції. Найбільше водосховище в Україні — Кременчуцьке (завдовжки 150 км і завглибшки 28 м) споруджене на Дніпрі.

Мал. 242. Утворення водосховища на річці

Водночас водосховища негативно впливають на природу та умови життя людей. Їх водами затоплені великі площі сільськогосподарських угідь, вони підвищують рівень ґрунтових вод, що призводить до заболочування земель. Тому перш ніж створювати водосховища, необхідно ретельно вивчити можливі наслідки. В Україні на кілька водосховищ перетворили Дніпро. Є вони й на інших річках.

Мал. 243. Братське водосховище

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Канали — це штучні водогони, створені людиною для зрошування, осушування і судноплавства.

• Штучні водойми — це водосховища і ставки, створені людиною для господарських потреб або відпочинку.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які штучні водойми створює людина? Які з них є у вашій місцевості?
  • 2. Чим канал відрізняється від річки? Як канали служать людям?
  • 3. На яких річках в Україні створені водосховища? Покажіть їх на карті України.
  • 4*. Поміркуйте, чи впливає якість питної води на здоров’я людини. Які вам відомі способи очищення води в домашніх умовах? Які для цього є прилади і пристрої?

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Панамський канал — один із найбільших і найскладніших будівельних проектів, здійснених людьми. Дізнайтеся, на території якої держави прорито цей канал, яка загальна його довжина, скільки тривало будівництво, скільки суден на добу здатен пропустити канал.

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Гідрологічні особливості найближчої місцевої водойми та її використання.

Дослідіть річку або водойму, що є у вашій місцевості, і з'ясуйте її особливості за планом:

1. Назва.

2. Де розташована (або де її витік і куди вона падає).

3. Ширина, довжина і середня глибина.

4. Тип (рівнинна/гірська, стічне/безстічне, низинне/верхове тощо).

5. Які має береги (пологі/круті).

6. Живлення, особливості режиму.

7. Як її використовує людина.

8. Які заходи вживають для охорони.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду