Войти
Закрыть

Корінь. Будова кореня. Значення коріння у житті рослини

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 2. Корінь. Будова кореня. Значення коріння у житті рослини

На попередньому уроці ви вивчили органи квіткової рослини. Пригадайте, які рослини називаються квітковими. Які частини рослини можуть рухатися? З яких органів складається квіткова рослина? Що необхідно для росту й розвитку рослини? Яке призначення стебла? Навіщо рослинам листя? Яку роль виконують квіти рослини? Яке призначення плоду?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про корені рослин та їх будову.

Вам уже відомо, що корені закріплюють рослину в ґрунті й міцно утримують її протягом усього життя. Через коріння рослини отримують з ґрунту мінеральні речовини та воду.

Корені у рослин мають різні розміри. У дерева корінь глибоко проникає у ґрунт. Він великих розмірів й утримує високий та важкий стовбур з гілками й листям. А в трав’янистих рослин корені переважно невеликі й розташовані неглибоко в ґрунті.

Усі корені рослини утворюють її кореневу систему. Зовнішній вигляд кореневих систем залежить від того, у яких умовах зростає рослина і як вона до цих умов пристосовується. За розміщенням коренів у ґрунті виділяють поверхневу та глибинну кореневі системи. У поверхневій корені розміщуються близько до поверхні землі. У таких рослин корені розташовані в поверхневому шарі ґрунту на глибині лише декілька сантиметрів. У довжину вони сягають десятків метрів. Наприклад, поверхневі корені кактусів мають довжину 30 метрів. Адже в пустелі вода, яка випадає рано вранці, не проникає глибоко в ґрунт і одразу випаровується. Такі корені здатні швидко зібрати вологу з великої площі поверхні.

Коріння дерева

Коріння трави

У глибинної кореневої системи корені розвиваються у глибину. Наприклад, корені винограду в пошуках вологи заглиблюються до 16 метрів, а верблюжої колючки — до 45 метрів. Це дозволяє досягати ґрунтових вод.

  • Які кореневі системи у ялини та сосни?

За формою розрізняють два типи кореневих систем: стрижневу та мичкувату. Стрижнева коренева система має добре розвинений головний корінь. Він займає у ґрунті вертикальне положення. Від нього відходять бічні корені. Інколи головний корінь стає дуже м’ясистим, набирає довгастої або округлої форми. Такі корені в моркви, буряка, ріпи та інших коренеплодів.

Мичкувата коренева система не має добре вираженого головного кореня. У цих рослин коренева система складається з пучка довгих тонких корінців. Тобто головний корінь розвивається дуже слабо. Додаткові йому не поступаються розмірами й товщиною. Додаткові корені ростуть не від головного, а пучком від основи стебла. Мичкуваті корені має пшениця, овес, ячмінь, цибуля тощо.

Стрижнева коренева система (морква)

Мичкувата коренева система (кукурудза)

Отже, корінь — це підземний орган рослини. Розрізняють головні, бічні та додаткові корені. Коренева система рослин за розміщенням коренів у ґрунті може бути поверхневою та глибинною. За формою вона буває стрижневою та мичкуватою. Корені живлять рослину водою з мінеральними речовинами та укріплюють її в ґрунті.

Запам’ятайте

Корінь — підземний орган рослини.

Поверхнева коренева система — система, у якій корені рослини розміщуються близько до поверхні землі.

Глибинна коренева система — система, у якій корені рослини розвиваються у глибину.

Стрижнева коренева система — система, у якій добре розвинений головний корінь порівняно з бічними коренями.

Мичкувата коренева система — система додаткових коренів, які пучком ростуть від основи стебла.

Запитання

  • 1. Де розташований корінь рослини?
  • 2. Яке призначення кореня?
  • 3. Як розміщуються корені в рослини з поверхневою кореневою системою?
  • 4. Як розміщуються корені в рослини з глибинною кореневою системою?
  • 5. Знайдіть у тексті назви рослин із поверхневою та глибинною кореневими системами.
  • 6. Розкажіть про стрижневу кореневу систему.
  • 7. Що вам відомо про мичкувату кореневу систему?
  • 8. Користуючись текстом, назвіть рослини зі стрижневою та мичкуватою кореневими системами.

Завдання

  • 1. Визначте кореневі системи рослин на малюнку.
  • 2. Намалюйте в зошиті рослини зі стрижневою та мичкуватою кореневими системами.

Цікаво знати...

Кактуси ростуть у спекотних місцях. Вони прекрасно адаптувалися до посушливого клімату. Для них температура до 60 градусів є цілком комфортною. Грубий зелений стовбур цих рослин може накопичувати та утримувати до 2000 літрів води. Воду кактуси зберігають у вигляді густого сиропу.

У цих рослин замість листя — колючки. Вони вберігають кактус від тварин і запобігають випаровуванню води. У давнину голки кактусів використовували в медичних цілях. Ними зашивали рани, попередньо простерилізувавши.

Найбільшим кактусом вважається Цереус гігантський. Його висота може сягати 25 метрів, а вага — 10 тонн. Деякі види кактусів можуть жити до 300 років.

Корови, які харчуються кактусами, дають більше молока. Мексиканські фермери це добре знають і годують своїх корівок рослинами, очищеними від голок. Через це навколо ферм не залишається жодного кактуса. Їх доводиться привозити здалеку.

Деякі види кактусів можуть поїдати дрібних комах. Вони випускають специфічний «м’ясний» запах. Він притягує мошок. Квітки у таких кактусів зазвичай яскраво-червоного кольору.

Кактус (Цереус гігантський)

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду