Войти
Закрыть

Властивості водних мас. Океанічні течії

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 9. Властивості водних мас. Океанічні течії

  • Пригадайте, які властивості мають води Світового океану.

ВОДНІ МАСИ. Великі об’єми води, що формуються в певних районах океану і різняться між собою своєрідними властивостями, називають водними масами.

У різних частинах океанів водні маси відрізняються одна від одної температурою, солоністю, прозорістю, вмістом кисню, морськими мешканцями. Водні маси, як і повітряні, за широтним розміщенням поділяються на екваторіальні, тропічні, помірні, полярні. Вони активно взаємодіють з атмосферою: віддають їй тепло, вбирають з неї вуглекислий газ, виділяють кисень.

ТЕМПЕРАТУРА ВОДИ. Вам уже відомо, що температура поверхневого шару води в різних районах океану залежить від клімату і знижується від екватора до полюсів (мал. 32). Найвища температура водних мас (+25... +27 °С) спостерігається в екваторіальних і тропічних широтах із жарким кліматом. Найнижча (—1,8 °С) — у полярних районах із холодним кліматом. Температура води змінюється і з глибиною: що глибше, то вода холодніша. Глибше 1000 м температура завжди становить +2...+3 °С. На дні глибоководних западин вона становить 0 °С. Теплі води зосереджені у відносно тонкому поверхневому шарі завтовшки близько 100 м.

Рекорди світу

Найтеплішими районами Світового океану є Перська затока й Червоне море, в яких температура води на поверхні влітку перевищує +33 °С. Найхолодніші води - 2 °С циркулюють у морях поблизу Антарктиди.

Мал. 32. Розподіл температури поверхневих вод Світового океану (липень)

Мал. 33. Розподіл солоності вод Світового океану

Рекорди світу

Найсолоніше море на Землі — Червоне (42 %о), найменш солоне — Балтійське (4 %о).

Світ у просторі й часі

Цікаво, що хімічний склад морської води є дивовижно постійним. Вивчення давніх форм життя в океані засвідчує, що склад води мало змінився за останні 600 млн років.

СОЛОНІСТЬ. Ви вже знаєте, що в природі немає води, яка не містила б певної кількості розчинених речовин. Солоністю називають кількість грамів речовин, розчинених в 1 л води. Її виражають в одиницях, що називаються проміле. Проміле (%о) — це тисячна частка цілого, на відміну від відсотка (%) — сотої частки цілого. У цих одиницях середня солоність вод морів і океанів становить 35 %о. Це означає, що в 1000 г морської води міститься 35 г солей. Натомість прісною вважається вода, солоність якої не перевищує 1 %о.

Солоність водних мас в океанах не скрізь однакова (мал. 33). У поверхневому шарі вона може зменшуватися внаслідок випадання атмосферних опадів, притоку прісної води річок, танення льоду. А збільшується в результаті випаровування. Так, у тропічних широтах солоність води найбільша — 38 %о, тому що опадів там мало, а випаровування велике, що збільшує концентрацію солей. У екваторіальних широтах солоність менша (34%о) — там рясні опади, які розбавляють солону воду. У помірних широтах солоність середня. У полярних районах солоність знижується до 32 %о внаслідок танення льоду і стоку річок. Крім солей, у морській воді завжди є гази, зокрема азот і кисень. Кисень, необхідний морським організмам для дихання, надходить з атмосфери та в результаті фотосинтезу.

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Наведіть приклади теплих течій, що переміщуються в Тихому океані.
  • 2. Яка потужна течія прямує від південно-східних берегів Північної Америки до берегів Європи?
  • 3. У якому напрямку циркулюють течії у Південній півкулі?

Мал. 34. Головні поверхневі теч її у Світовому океані

ОКЕАНІЧНІ ТЕЧІЇ. Вода в океані не знає спокою. Океанічні течії — найяскравіший вияв руху води. Течії в океані можна порівняти з переміщенням повітря в атмосфері. Вони переносять потужні маси океанічної води на величезні відстані. Течії — це горизонтальні переміщення поверхневих шарів води у вигляді широких потоків. Їх обумовлюють постійні вітри. Розрізняють теплі й холодні течії (їх температуру визначають відносно навколишніх вод). Теплі течії зазвичай прямують з більш теплих широт у більш холодні, холодні — у зворотному напрямку. Вам уже відомо, що течії істотно впливають на клімат узбереж. Оскільки головною причиною утворення течій на поверхні води є постійні вітри, то їх рух в океанах певною мірою збігається з переміщенням повітряних мас. Водночас на рух води також впливають відхиляюча сила обертання Землі навколо своєї осі й обриси материків. Так, постійні пасатні вітри, що дмуть в обох півкулях від 30-х широт до екватора, утворюють потужні Північну Пасатну і Південну Пасатну течії. Ці течії перетинають океан зі сходу на захід. Натрапивши на береги материків, течії роздвоюються і їх рух відхиляється на південь і північ. При цьому утворюються нові течії, що прямують назад — із заходу на схід. На їх напрямок у помірних широтах впливають уже західні вітри і відхиляюча сила обертання Землі. Так, в обох півкулях в океанах виникають два кругообіги (циркуляція води). У Північній півкулі течії утворюють замкнене коло і рухаються за годинниковою стрілкою, у Південній — проти неї (мал. 34).

Завдяки течіям в океані відбувається неперервне перемішування всієї товщі води зверху донизу Так, холодні арктичні й антарктичні води опускаються на сотні метрів і поступово змішуються з теплішими водами океану В океанах вони перерозподіляють солі, поживні речовини і, найголовніше, — тепло, як у водах Світового океану, так і на планеті в цілому Великі і навіть малі потоки переносять в океані тепло і холод, несуть життя або спустошення, сприяють або перешкоджають мореплавству

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Водні маси — це великі об’єми води, що формуються в певних районах океанів і різняться за температурою, солоністю, прозорістю, вмістом кисню та іншими властивостями.
  • Солоність — це кількість грамів речовин, розчинених в 1 л води (вимірюється в проміле, %о).
  • Течії — це горизонтальні переміщення поверхневих шарів води у вигляді широких потоків, що їх обумовлюють постійні вітри.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Як змінюється температура поверхневих вод Світового океану від екватора до полюсів?
  • 2. Що таке солоність води? Що означає: солоність 14 %о?
  • 3. Які сили рухають маси води в океанах, спричиняючи течії?
  • 4. Яку роль відіграють течії у Світовому океані?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Обчисліть, скільки кілограмів різних речовин можна отримати з 1 т чорноморської води, якщо її солоність становить 18 %о.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Назвіть чинники, що впливають на властивості водних мас в океані:

  • група 1 - зменшують їх солоність;
  • група 2 - збільшують їх солоність.

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Взаємодія Світового океану, атмосфери та суходолу, її наслідки

  • 1. Щоб дослідити взаємодію океанів, атмосфери і суходолу, пригадайте кругообіг води в природі та циркуляцію повітряних мас. Проаналізуйте процеси і явища, які відбуваються в кругообігу.
  • 2. Установіть, у чому виявляються взаємозв’язки між окремими частинами цього «трикутника»:

  • 3. Напишіть висновок про те, що є наслідком взаємодії Світового океану, атмосфери і суходолу.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду