Войти
Закрыть

Насіння. Будова насінини. Розмноження насінням. Умови, необхідні для проростання насіння

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 6. Насіння. Будова насінини. Розмноження насінням. Умови, необхідні для проростання насіння

На попередньому уроці ви дізналися про квітку рослини та її будову. Пригадайте, яке головне призначення квітки. З яких частин складається квітка рослини? Що таке квітконіжка? Як називається верхня розширена частина квітконіжки? З яких частин складається оцвітина? Який орган квітки утворює пилок? Яка частина квітки вловлює пилок і розвиває насіннєві зачатки? Що таке запилення? Як квітки запилюються? Де розвивається й дозріває насіння?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про будову насінини та її значення в житті рослини.

Насінина — це вкритий шкіркою зародок рослини з необхідним для його розвитку запасом речовин. Насіння містить все необхідне для росту нової рослини.

Головна частина насінини — це зародок. Він є зачатком нової рослини. Зародок складається із зародкового корінця, зародкового стебла, зародкової бруньки та сім’ядолей.

Зародковий корінець — це зачаток нового кореня. Під час проростання він розвивається першим, розриває шкірку насінини й закріплюється у ґрунті. Зародкове стебельце є зачатком нового стебла. Воно розташоване між зародковою брунькою і зародковим корінцем. Із зародкової бруньки розвиваються листя, гілки, квіти рослини.

Будова дводольної насінини (квасоля)

Будова однодольної насінини (пшениця)

Значне місце в насінині займає сім’ядоля. Це внутрішня частина насінини, яка вміщує в собі зародок листя. Щоб зародок міг розвиватися, насінина має запас поживних речовин.

Кількість сім’ядоль буває різною. В одних рослин насіння однодольне, а в інших — дводольне. Зовні насіння вкрите насінною шкіркою. Рослинами з однодольним насінням є пшениця, жито, овес, кукурудза та інші. А, наприклад, в огірка, гарбуза, гороху, квасолі, яблуні насіння має дві сім’ядолі.

Насіння заховане всередині плода. У квіткових рослин можуть бути плоди чотирьох різних типів: сухі багатонасінні, сухі однонасінні, соковиті багатонасінні, соковиті однонасінні.

Оплодень — це стінка плода насіннєвих рослин. Коли в сухих плодах (біб, стручок, коробочка) насіння достигає, оплодень повинен розкритися. Таким чином насіння розсіюється. Деякі рослини розкидають своє насіння. Насіння сухих багатонасінних плодів має добре розвинену насінну шкірку. Вона захищає насіння після висіву з плода.

Деякі рослини утворюють однонасінні сухі плоди, як-от горіхи, жолуді, зернівки, сім’янки. У таких рослин плоди розсіюються разом з насінням. Тому однонасінні плоди не розкриваються. Їхні оплодні розкриваються тільки тоді, коли проростає насіння. Насінна шкірка в насінини такого плода розвинута слабко, бо добре розвинутий оплодень.

Сухі багатонасінні плоди

Сухі однонасінні плоди

Види сухих плодів

Соковиті багатонасінні плоди

Соковиті однонасінні плоди

Види соковитих плодів

Насіння соковитих багатонасінних плодів (ягода, гарбузина, помаранча, яблуко та інші) й однонасінних плодів (кістянки) розповсюджують звірі й птахи, які поїдають ці плоди. Таке насіння повинне зберегти здатність проростати, пройшовши через травний тракт тварини. Тому насіння, яке розвивається в ягодах, має міцну насінну шкірку. Насіння кістянок захищене внутрішнім кам’янистим шаром оплодня, так званою кісточкою.

Деякі рослини розповсюджують своє насіння за допомогою вітру. Це, зокрема, кульбаба, ясен, клен, в’яз та інші.

Для проростання насінини потрібні певні умови:

- достатня вологість;

- вільний доступ повітря, що містить кисень;

- певна температура.

Насіння більшості рослин сіють навесні. Тоді земля ще волога, але вже добре прогріта сонцем. Перед висіванням ґрунт добре зорюють. У пухкому ґрунті повітря достатньо, щоб насіння могло дихати. Щоб сходи з’явилися швидше, насіння багатьох рослин перед висіванням замочують. Для гарного врожаю потрібно використовувати сівозміну. Сівозміна — це чергування посіву городніх рослин на певній площі.

Плоди кульбаби

Плоди клена

Запам’ятайте

Насіння — це вкритий шкіркою зародок рослини з необхідним для його розвитку запасом речовин.

Зародок — головна частина насіння, яка складається із зародкового корінця, зародкового стебла, зародкової бруньки й сім’ядолей.

Зародковий корінець — зачаток нового кореня в насінині.

Зародкова стеблинка — зачаток нового стебла в насінині.

Зародкова брунька — зачаток нового листя, гілок, квітки в насінині.

Сім’яна шкірка — зовнішня оболонка насінини.

Оплодень — стінка плода насіннєвої рослини.

Сівозміна — чергування посіву городніх рослин на певній площі.

Запитання

  • 1. Для чого рослині насіння?
  • 2. З яких частин складається насінина?
  • 3. Яка будова зародка?
  • 4. Чим зовні вкрита насінина?
  • 5. Які бувають плоди в квіткових рослин?
  • 6. Наведіть приклади сухих багатонасінних плодів.
  • 7. Які ви знаєте сухі однонасінні плоди?
  • 8. Назвіть соковиті багатонасінні плоди.
  • 9. Наведіть приклади соковитих однонасінних плодів.
  • 10. Як розповсюджується насіння квіткових рослин?
  • 11. Які умови необхідні для проростання насінини?

Завдання

  • 1. Намалюйте в зошиті насінину квасолі в розрізі (як зображено на малюнку). Підпишіть частини насінини.

Цікаво знати...

Найбільше у світі насіння в сейшельської пальми. Це дерево досягає 30 метрів у висоту. Її гігантське насіння (горіх) покрите твердою оболонкою. Воно складається з двох зрощених половинок. В обхваті насінина сягає майже одного метра. Деякі плоди дерева мають вагу до 25 кілограмів.

Визріває насіння сейшельської пальми близько 7 років. Щоб воно проросло в сприятливому ґрунті, потрібно близько двох років. Дорослим це дерево стає на 25-му році життя.

Люди довго не могли зрозуміти, плодами якої рослини є ці гігантські горіхи. Їх знаходили викинутими океанськими хвилями на узбережжі Індії, на Мальдівах, Суматрі та Яві. Тривалий час вважали, що ці горіхи є плодами дивовижних морських дерев. Тому їхнє друге ім’я — морський кокос.

У минулі століття насіння сейшельських пальм вважали великою рідкістю і справжнім скарбом. На Мальдівах володіти морським кокосом мали право тільки вожді племен. У Європі придбати це диво природи могли лише дуже багаті люди. Кокос оцінювали кількістю золотих монет, які вміщалися в його шкарлупі. Зараз екзотичне насіння теж коштує недешево: від 300 до 400 американських доларів. З його шкаралупи створюють оригінальні скриньки, черпаки, ковші тощо.

Насіння сейшельської пальми

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду