Войти
Закрыть

Клімат і органічний світ Антарктиди

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 39. Клімат і органічний світ Антарктиди

  • 1. Пригадайте особливості географічного положення Антарктиди.
  • 2. Що відбувається на материку в день осіннього та весняного рівнодення?

Клімат Антарктиди і Антарктики. Антарктида — найхолодніший материк планети. Найсуворіший на Землі клімат характерний для зони високого антарктичного плато. Середньодобова температура цієї найвищої внутрішньої частини Антарктиди влітку становить -30-35 °С, взимку — близько 70 °С нижче нуля. Опадів впродовж року тут випадає дуже мало — 20-60 мм.

В усі боки від високого антарктичного плато простягається зона антарктичного схилу завширшки 600-800 км. У ній панують постійні стокові вітри, швидкість яких становить 9-13 м/с. Ці вітри, дійсно, ніби стікають із крижаного купола материка до океанів. У цій зоні клімат вже не такий суворий. Температура повітря влітку тут становить -20-25 °С, взимку — -40 °С. Значно зростає кількість опадів — 200-300 мм на рік.

Пригадайте, зона якого атмосферного тиску сформувалася над материком. Як вона впливає на клімат Антарктиди?

У зоні антарктичного узбережжя клімат сухий, зі значною кількістю сонячних днів. Влітку температура повітря становить близько 0 °С. Взимку вона опускається до -10-25 °С, іноді — до -40 °С.

В океанічній смузі, що прилягає до Антарктиди виділяється холодна зона дрейфуючої криги з майже незмінною похмурою погодою й туманами. Вона поділяється на дві підзони: східного й західного дрейфу криги.

В Антарктиді знаходиться полюс холоду Землі. Тут, на російській станції «Восток», зареєстровано температуру -89,2 °С.

Навіть середньомісячна температура серпня тут нижче -71 °С. Про Полюс холоду світу на цій арктичній станції можна говорити лише відносно, але все ж це мінімальна з виміряних людиною температур безпосередньо на Землі. Цілком ймовірно, що в інших частинах Антарктиди температура опускається і нижче вже зафіксованої позначки, однак немає кому реєструвати цю температуру. Теоретичні розрахунки вчених показали, що в Антарктиді морози можуть досягати позначки -100 °С.

В умовах температури, нижчої за -70 °С, працювати чи просто ходити поза межами опалюваного приміщення майже неможливо. Змінюються властивості речовин, наприклад, метал стає крихким як скло, а рідке паливо перетворюється на густу речовину.

Мал. 154. Бельгійська станція «Принцеса Елізабет»

Для збереження природи материка на бельгійській арктичній станції «Принцеса Елізабет» втілюється в життя проект з використання сонячної та вітрової енергії (мал. 154).

Антарктида — єдиний материк, де не буває гроз. Він є ніби своєрідною «морозильною камерою» Південної півкулі. Сюди не проникають численні океанічні циклони. Якщо таке все ж трапляється і потужні, порівняно теплі й вологі повітряні маси прориваються у внутрішні райони Антарктиди, грози все одно не буде.

Під впливом вимороженого повітря та дуже холодної поверхні материка теплі і вологі повітряні маси швидко змінюються. Волога перетворюється у сніг або кришталики льоду. Надзвичайно холодний клімат Антарктиди виконує і певні загальнопланетарні функції.

Які тварини та рослини можуть пристосуватися до життя в цих суворих природно-кліматичних умовах і як вони це роблять?

Органічний світ Антарктиди. Більша частина Антарктиди — це антарктична пустеля, яка не має рослинного покриву, тварин, ґрунтів. Лише у деяких місцях узбережжя та на островах влітку тане сніг. Це антарктичні оази, де можуть рости мохи й лишайники (мал. 155).

Мал. 155. Антарктична оаза в районі Землі Королеви Мод

Холодні води Антарктики багаті на планктон. Це чудова їжа для китів, тюленів, різних риб і птахів. Усе живе в Антарктиді може знайти собі поживу лише в океані (мал. 156).

Сині кити можуть досягати довжини 30 м і ваги 150 т. Тут водяться зубаті кити-кашалоти і хижі косатки (мал. 157).

Мал. 156. Синій кит у водах Антарктики

Мал. 157. Хижі косатки

Кашалоти досягають довжини 20 м і ваги 60 т. Косатки можуть досягати довжини 10 м, ваги 8 т і розвивають швидкість до 60 км/ год. Вони полюють на рибу і тюленів. На узбережжі Антарктиди поширені ластоногі. Тут є декілька видів тюленів. Найвідоміші — плямисті морські леопарди та морські слони. Найвідомішими мешканцями Антарктиди є пінгвіни. Ці нелітаючі птахи чудово плавають. Вони живляться рибою, креветками, молюсками і нерідко самі стають здобиччю хижих косаток. В Антарктиді є 17 видів пінгвінів. Найпоширеніший серед них — пінгвін Аделі (мал. 158).

Мал. 158. Пінгвіни Аделі

Мал. 159. Імператорський пінгвін

Символом Антарктиди є імператорський пінгвін (мал. 159). Він — найбільший з пінгвінів. Зріст цих птахів досягає 120 см, а маса — 50 кг. Груди й живіт у них завжди сніжно-білі, а голова й спина — чорні й блискучі. Імператорським пінгвінам за розмірами поступаються королівські. Вони досягають висоти 96 см. Будова їхнього тіла самою природою призначена для пірнання й плавання під водою. Полюючи за дрібною рибою, планктоном, невеликими головоногими молюсками, королівські пінгвіни віддаляються від берега на 800-1000 км.

Пташенят пінгвіни виводять взимку. Гнізд у них немає і знесені яйця вони лапами притискують до свого теплого пуху під животом.

Пінгвіни Аделі відрізняються від імператорських і королівських не лише меншими розмірами, а й особливостями вдачі. Вони дуже товариські й веселі. Цікаво спостерігати за Аделі, коли вони повертаються з океану на суходіл. Пінгвіни намагаються вискочити на берег із розгону, стрибком. Якщо одразу зробити цього не вдається, то вони кумедно дряпаються по схилу, допомагаючи собі навіть дзьобом. Пінгвіни Аделі дуже дружні. Якщо до колонії наближається хтось сторонній, наприклад, пінгвін іншого виду, вони миттю дають йому відсіч: клюють, б’ють крилами, штовхають. Може дістатися і необережній людині. Пінгвіни Аделі самовіддано кидаються їй навперейми, щоб не дати можливості просуватися вперед.

Клімат найхолоднішого материка планети з областю постійного високого атмосферного тиску в центрі характеризується низькими температурами повітря, постійними сильними стоковими вітрами і незначною кількістю опадів. Мінімальна зареєстрована тут температура -89,2 °С.

Більша частина материка не має рослинного покриву, тварин, рослин і ґрунтів. Це антарктична пустеля.

Усе живе в Антарктиді мешкає лише в океані або поблизу його узбереж. Це сині кити, косатки, тюлені, пінгвіни, поморники, полярні крячки тощо.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. В якій частині Антарктиди клімат найхолодніший? Де знаходиться Полюс холоду Землі?
  • 2. Чому в Антарктиді панують стокові вітри?
  • 3. Що таке арктичні оази, де вони розташовані?
  • 4. Поясніть, чому в останні десятиліття біля берегів Антарктиди зросла кількість айсбергів.
  • 5. Які тварини водяться в океанах поблизу берегів Антарктиди?

АНТАРКТИДА

  • Першими європейцями, які ступили на берег Антарктиди, були капітан норвезького судна «Антарктик» Крістенсен і один з пасажирів його судна Карлстен Борхгревік - природознавець. Це сталося в 1895 році.
  • Антарктика — не тільки найхолодніше, але і саме сухе місце на Землі. Поверхня і клімат цієї місцевості так нагадують поверхню Марса, що тут NASA проводили випробування космічної програми «Вікінг». На материку є так звані Сухі долини — місце, де поєднання холоду і сухості досягають абсолюту. Опадів тут не було більше двох мільйонів років!
  • 21 липня 1983 року на території Антарктиди було зареєстровано найнижчу температуру повітря на Землі за всю історію метеорологічних вимірів — 89,2 градуса нижче нуля. 9 грудня 2013 року на конференції Американського геофізичного союзу група американських дослідників повідомила про те, що 10 серпня 2010 року температура повітря в одній з точок Антарктиди опускалася до -93,2 °С. Цю інформацію отримано в результаті аналізу супутникових даних NASA — Національної аерокосмічної агенції США. Проте, на думку одного з авторів повідомлення Теда Скамбоса, зафіксована температура не буде зареєстрована в якості рекордної. Чому? Тому що її було визначено в результаті супутникових вимірів, а не за допомогою звичайного для метеорологічних вимірювань термометра.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Яке значення для дослідження Антарктиди мало відкриття та підкорення людиною Південного полюса? Хто і коли це зробив?
  • 2. Що таке антарктична пустеля? Чим відрізняються антарктичні пустелі від пустель інших материків?
  • 3. Які наслідки має прискорення процесу танення снігового покриву Антарктиди для інших територій Землі?

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Заповніть таблицю в зошиті:

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

1. Скористайтеся матеріалами шкільної бібліотеки і підготуйте коротке повідомлення про дослідників Антарктиди: Р. Амундсена, Р Скотта.

2. Прочитайте щоденник Роберта Скотта. Електронний режим доступу: http://robertscott.ru. Розкажіть, що вразило вас найбільше.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

Об’єднайтеся в групу зі своїми однокласниками та підготуйте коротку презентацію на одну з тем «Органічний світ Антарктиди», «Дослідження Антарктиди міжнародними науковими станціями», «Антарктида - кухня клімату Землі».

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

Проведіть дослідження на тему «Антарктичний туризм». Найбільш цікавими фактами поділіться на наступному уроці географії.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду