Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Загальні відомості про квіткові рослини»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Загальні відомості про квіткові рослини»

Рослини — це живі організми, які живляться, дихають, розмножуються, ростуть і розвиваються. Вони відіграють важливу роль у житті людей та інших живих істот. Рослини очищають повітря, виділяють кисень і поглинають шкідливий вуглекислий газ. Рослини створюють умови для життя інших організмів на Землі.

Квіткові рослини — це ті рослини, у яких є квітки та плоди з насінням. Це найчисленніша група рослин на Землі. Вони ростуть у різних місцях: на полях, у лісах, садах, горах, водоймах тощо. Квіткові рослини мають різні форму, розміри й тривалість життя. Квіткові рослини мають власну будову. Вони складаються з кореня, стебла, листка, квітки й плодів з насінням.

Корінь — це підземний орган рослини. Корені живлять рослину водою з мінеральними речовинами й укріплюють її в ґрунті. Вони бувають різних розмірів. Виділяють два типи кореневих систем: стрижневу та мичкувату. У стрижневої добре розвинений головний корінь. У мичкуватої коренева система складається з пучка довгих тонких корінців. Головний корінь у мичкуватої системи слабкий, а додаткові корені йому не поступаються розмірами й товщиною.

Стебло — це частина рослини, що слугує їй опорою. По стеблу рухаються поживні речовини від кореня до листків і від листків до кореня. У дерев і кущів запаси поживних речовин відкладаються на зиму не тільки в коренях, а й у стеблах. Стебла бувають прямостоячі, виткі, чіпкі та повзучі.

Листок — це зовнішній орган рослини, бічна частина пагона. Більшість листків складається з чотирьох частин: основи листка, прилистків, черешка та листкової пластинки. Листкова пластина має жилки. По жилках рухаються соки рослин з поживними речовинами. Дерева на зиму скидають листки. Адже корені не можуть подавати воду із мерзлої землі, а мороз висушує рослину. Цей процес називається листопадом.

Квітка — це орган рослини, який забезпечує її розмноження шляхом утворення насіння та плодів. Вони дуже різноманітні за зовнішнім виглядом: за розмірами, кольором і запахом. Квітки рослини складаються з таких частин як квітконіжка, квітколоже, оцвітина, тичинка й маточка. Квітки рослин запилюють комахи, тварини, вітер. Це — перехресне запилення. Деякі рослини самозапилюються. Після запилення зав’язь квітки поступово збільшується. Вона розростається й перетворюється на плід. Усередині плода розвивається і дозріває насіння.

Насінина — це вкритий шкіркою зародок рослини із необхідним для його розвитку запасом речовин. Воно містить усе необхідне для росту нової рослини. Головна частина насінини — зародок. Він є зачатком нової рослини і складається із зародкового корінця, зародкового стебла, зародкової бруньки й сім’ядолей. Насіння перебуває всередині плода. У квіткових рослин можуть бути плоди чотирьох типів: сухі багатонасінні, сухі однонасінні, соковиті багатонасінні, соковиті однонасінні.

Для проростання насінини потрібна певна сукупність умов. Це достатня вологість, вільний доступ повітря, що містить кисень, відповідна температура. Насіння більшості рослин сіють навесні. Тоді земля ще волога, але вже добре прогріта сонцем. Перед висіванням ґрунт зорюють. У пухкому ґрунті повітря достатньо, щоб насіння могло дихати. Щоб сходи з’явилися швидше, насіння багатьох рослин перед висіванням замочують. Для гарного врожаю потрібно використовувати сівозміну. Сівозміна — це чергування посіву городніх рослин на певній площі.

Кожна рослина, щоб рости й розвиватися, потребує сприятливих умов навколишнього середовища. Для цього рослинам потрібні світло, тепло, вода, повітря та мінеральні речовини.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Запишіть у зошит назви органів квіткової рослини.

2. Доповніть речення. Запишіть його в зошит.

Квітковим рослинам для життя й розвитку потрібні ____ , ____ , ____ , ____ , та ____ .

3. Зіставте типи стебел з їхніми назвами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація