Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Овочеві культури»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Овочеві культури»

За тривалістю життя овочеві культури поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Овочеві рослини, які живуть протягом одного року, називаються однорічними. Весною така рослина проростає з насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає. Саме заради плодів рослин — овочів — люди й вирощують ці культури. Найбільш популярними однорічними овочевими культурами в Україні є огірки, помідори, баклажани, болгарський перець, горох і квасоля.

Такі рослини як помідори, баклажани, болгарський перець є теплолюбними. Вони добре ростуть там, де літо довге й тепле. Тому їхнє насіння спочатку висаджують у парниках, щоб весняні приморозки їм не зашкодили. Коли минуть весняні заморозки, розсаду висаджують на городах і полях.

Квасоля — також теплолюбна рослина. Але її саджають насінням, коли минають заморозки й добре прогріється ґрунт. Горох весняних приморозків не боїться. Його висівають ранньої весни у вологий ґрунт.

Огірки, помідори, болгарський перець і горох їдять свіжими. Насіння квасолі сирим не їдять. Воно дуже тверде. Більшість однорічних овочевих культур консервують, солять, заморожують. Деякі з них додають у супи й борщі, у салати, вживають фаршированими та печеними.

Догляд за однорічними овочевими культурами полягає в розпушуванні землі, підживленні ґрунту, поливанні та прополюванні.

Овочеві рослини, у яких на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди й насіння, називаються дворічними. Дворічними овочевими рослинами є морква, буряк та капуста.

Моркву й буряк висаджують заради коренів. На першому році життя з насіння цих рослин виростає товстий коренеплід різного кольору. У моркви — червоно-оранжевого, жовтого чи білого, а в буряка — червоного, білого, жовтого й рожевого кольорів.

Щоб отримати насіння моркви та буряка, восени відкладають коренеплід — насінник. Після зими його висаджують у ґрунт. За літо з насінника виростають високі квітконосні стебла. Після запилення квіток комахами, з них утворюються плоди з насінням. Рослина дає насіння тільки другого року.

Сходи моркви й буряків проріджують: висмикують слабкі рослини, залишають на грядці тільки сильні. Бур’яни, які ростуть поруч з морквою та буряком, потрібно знищувати.

Коренеплоди моркви й буряків соковиті й багаті на вітаміни. Моркву вживають свіжою. Буряк і моркву додають у салати, борщі та інші страви.

Капуста — також дворічна рослина. На першому році життя з насіння білокачанної капусти виростає головка кулястої форми. Першого літа капуста не цвіте і не утворює насіння. Навесні другого року качан капусти з бруньками висаджують у ґрунт. З бруньок виростають високі стебла з боковими гілками. На них розквітають квітки. З квіток після запилення утворюються сухі плоди — стручки довжиною 5-10 сантиметрів із насінням усередині. Капуста — світлолюбна, холодостійка рослина. Добре росте у вологому ґрунті, неподалік водойм.

Капуста дуже корисна й поживна. Її вживають у свіжому вигляді в салатах, додають у різні страви, квасять тощо.

Рослина, яка живе більше двох років, називається багаторічною. Це часник і цибуля.

На першому році життя з насінин цибулі виростають маленькі цибулинки — сіянка. Другого року цибулю-сіянку висаджують у ґрунт. У кінці літа з неї виростає цибуля-ріпка. У ній накопичуються поживні речовини. Восени цибулю-ріпку виривають, просушують і зберігають у сухому приміщенні. Навесні третього року цибулю-ріпку висаджують у ґрунт. Улітку вона утворює квіткову стрілку, яка закінчується суцвіттям, схожим на кулю. Квітки дрібні, білого кольору. З квіток утворюються плоди з насінням чорного кольору.

Догляд за часником і цибулею передбачає їх полив і боротьбу з бур’янами. Поливати потрібно так, щоб вода не потрапляла на рослини. Часник і цибулю використовують для приготування багатьох страв: супів, борщів, салатів, овочевих рагу, для консервації тощо.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Напишіть у зошиті назви овочевих рослин:

2. Виберіть одну з овочевих культур і запишіть у зошит, як використовують її плоди.

3. Виберіть одну з овочевих культур і запишіть у зошит, як її вирощують.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація