Войти
Закрыть

Хвойні та листяні дерева

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 11. Хвойні та листяні дерева

Під час вивчення розділу «Рослини лісу» ви дізнаєтеся про хвойні та листяні дерева, лісові кущі й трави, їх лікувальне значення й застосування в різних сферах. Ознайомитеся з екологічним значенням лісу та його охороною в Україні.

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про хвойні (ялину та сосну) й листяні (дуб, березу й липу) дерева.

Велика сукупність дерев, кущів і трав, які взаємопов’язані та впливають на довкілля, називається лісом. Ліс — це територія з високою щільністю дерев. Значна частина української землі вкрита лісами. Ліси бувають хвойними, листяними й мішаними.

Карта лісів України

Хвойний ліс складається переважно з дерев хвойних порід. На цих деревах, замість листя, ростуть голки. Хвойні дерева вічнозелені. Їхня хвоя тримається на гілках увесь рік. Найбільш поширені хвойні породи дерев у нашій країні сосна та ялина.

Сосна — багаторічна дикоросла рослина. Це невибагливе дерево. Воно росте на пісках, болотах, камінні. Добре переносить зиму. Корені сосни лежать глибоко в землі. Для неї не страшні вітри. Стовбур сосни вкритий червонуватою корою.

Лісові сосни мають прямий стовбур з кроною у верхівці дерева. Вони не мають нижніх гілок. Такі гілки засихають і відпадають, бо їм не вистачає світла. Інший вигляд у сосни, яка росте на просторі. Їй вистачає світла. Гілки у неї ростуть знизу догори, а стовбур не такий високий. Голки сосни — це її листки. Їх називають хвоєю. Вони ростуть парами. Живуть голки по 2-3 роки.

Насіння сосни дозріває в шишках. У шишках багато насіння. Кожна насінина має прозоре крильце. Вітер розносить насіння. Насінням сосни живляться білки, дятли, шишкарі, тетеруки й інші птахи та звірі.

Ялина — високе струнке дерево. На відміну від сосни, її корені заходять у ґрунт неглибоко. Коріння розгалужується біля самої поверхні землі. Сильний вітер може звалити ялину. Її стовбур вкритий корою. Гілки тонкі. Починаються майже від землі й до вершини дерева поступово вкорочуються.

Сосновий ліс

Кора сосни

Соснова шишка з голками

Насіння сосни

Листками ялини є хвоя. Вона тримається на гілках 5-9 років. Заміна голок відбувається поступово: стара хвоя відпадає, молода виростає. Саме тому ялину вважають вічнозеленим деревом.

У шишках дозріває насіння. Воно маленьке, з крильцями. Розповсюджується за допомогою вітру. Ліс, де ростуть тільки ялини, називається ялинником.

На території України розповсюджені листяні ліси. У таких лісах ростуть дерева листяних порід. Найбільш розповсюдженими деревами в листяних лісах України є дуби, клени, берези, буки, граби, ясени, тополі та вільхи.

У лісах часто росте дуб. Це дерево любить багато світла. Корені дуба глибоко заходять у землю й широко розгалужуються в боки. Дуб міцно тримається в землі й не боїться вітрів. Крона дуба густа. Його гілки товсті й довгі.

Листки дуба продовгуваті, мають глибокі виїмки. Короткими черешками вони прикріплені до гілки. Плід дуба — жолудь. Кожен жолудь міститься в особливій чашечці — мисочці. Всередині жолудя одна насінина.

Розповсюджують жолуді птахи та звірі. Наприклад, сойка або білка люблять харчуватися жолудями, але часто їх гублять. На тих місцях виростають молоді дуби.

Ялина

Шишка ялини

Дуб

Листя дуба з жолудями

Не схожа на інші дерева береза. У неї стовбур білого кольору. Береза росте там, де є багато світла й вологи в ґрунті. Коріння берези міцне й глибоко входить у землю. Гілки тонкі, звисають донизу.

Цвіте береза ранньої весни, щойно починають розпускатися листки. Листя берези невелике, по краях зубчасте, переважно трикутної форми. Дрібні квіти зібрані в суцвіття — сережки. З квіток утворюються маленькі крилаті плоди. У кінці літа вони дозрівають. Сережки жовтіють, і плоди розсипаються. Їх розносить вітер. Потрапивши в сприятливі умови, насіння проростає.

У лісах і парках можна побачити липу. Це високе дерево з широкою й густою кроною. У липи могутній, товстий стовбур. Листя в липи серцевидної форми з довгими черешками. По краях має дрібні зубці.

Цвіте липа пізніше від інших дерев: у кінці червня — на початку липня. Під час її цвітіння в повітрі відчувається тонкий, ніжний, солодкуватий аромат. Його розповсюджують жовтуваті квіти. На цей запах летять бджоли. Сік (нектар) квіток липи бджоли переробляють на мед.

Плід дерева — маленькі горішки. На одній гілочці розміщується кілька горішків з особливим приквітковим листком. Розповсюджує насіння вітер.

Берези

Листя берези з сережками

Липа

Цвіт липи

Запам’ятайте

Ліс — сукупність дерев, кущів і трав, які взаємопов’язані та впливають на довкілля.

Хвойний ліс — сукупність дерев хвойних порід.

Хвоя — видозмінене листя сосни, ялини, туї та інших вічнозелених дерев.

Листяний ліс — сукупність дерев листяних порід.

Мішаний ліс — сукупність дерев хвойних і листяних порід.

Жолудь — плід дуба.

Нектар — сік, який виділяють рослини, щоб привабити комах для запилення.

Запитання

  • 1. Що таке ліс?
  • 2. Якими бувають ліси?
  • 3. Чим відрізняються хвойні ліси від листяних?
  • 4. Які дерева ростуть у мішаних лісах?
  • 5. Чому сосну (ялину) називають вічнозеленим деревом?
  • 6. Як називається листя у сосни (ялини)?
  • 7. Де дозріває насіння сосни (ялини)?
  • 8. Як називається плід дуба?
  • 9. Як розмножуються дерева?
  • 10. Що вам відомо про дуб (березу, липу)?

Завдання

  • 1. Зіставте листя з назвами дерев.

  • 2. Відгадайте загадки. Відповіді запишіть у зошит.

а) З жолудя він проростає,

В кроні сил чимало має.

Кабани плоди смакують,

Люди міць його цінують.

(Д...)

б) Рясно в липні зацвітає,

Дуже гарний запах має,

Цвітом від хвороб лікує,

Щедро медом нас частує.

(Л...)

в) Чорно-біла одежина,

Зверху — листяна хустина.

Як весна — дарує сік, —

П’ємо радо цілий рік.

(Б...)

г) Мов зелений їжачок,

має безліч голочок.

Поспішає до оселі

в новорічні дні веселі.

(Я...)

Цікаво знати...

В Україні існує 43 дерева, вік яких більше 1000 років. Найбільшими вітчизняними старожилами є олива й ялівець. Їм близько 2000 років. Ці дерева ростуть у Криму.

На материковій частині України серед старожилів є дуб на ім’я Чемпіон. Йому близько 1300 років. Він росте в селі Стужиця на Закарпатті. Діаметр стовбура цього дуба — 3 метри. Його окружність — майже 10 метрів, висота — 30 метрів. У цьому селі росте ще один дуб-старожил. Це Дідо-дуб. Йому більше 1000 років, і він трішечки поступається дубу-чемпіону в розмірах.

Дуб — дуже корисне дерево. Його деревину застосовують у виробництві кораблів, меблів, покриття для підлоги, бочок тощо. Кора дуба має лікувальні властивості.

В Європі росте близько 20 видів дубів. Плоди деяких із них їстівні для людей. Наприклад, жолуді кам’яного дуба солодкі й смачні.

У таких країнах як США, Англія, Франція, Німеччина, Латвія, Польща та Сербія дуб є національним символом. Він втілює силу та стійкість.

Дуб-чемпіон

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду