Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Рослини саду»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Рослини саду»

З давніх часів українці вирощують сади. Сад — це земельна ділянка. На ній люди саджають плодові дерева та кущі. У садах вирощують багаторічні культурні рослини. У великих господарствах за садами доглядають садівники. У власних — господарі. У садах вирощують ті дерева, які дають смачні й поживні плоди — фрукти. Саджанець починає плодоносити через 5-6 років. Люди висаджують яблуні, груші, сливи, вишні, абрикоси та інші плодові дерева.

У плодових дерев розрізняють корінь, кореневу шийку, штамб і крону. Корінь — це підземна частина дерева. Коренева шийка — це ділянка між коренем і стовбуром. Штамб — це стовбур дерева від кореневої шийки до перших гілок. Верхня частина стовбура з гілками називається кроною.

Крім плодових дерев, у садах вирощують ягідні кущі. В Україні розводять багато ягідних кущів: малину, смородину, аґрус, виноград та інші. Це багаторічні культурні рослини. Їх висаджують заради плодів — ягід. Вони смачні, корисні й багаті на вітаміни.

Розмножують ягідні кущі різними способами. Малину — поділом куща й кореневими паростками (однорічними пагонами). Аґрус — відсадками. Весною однорічні або дворічні стебла пригинають до землі та вкладають у борозенки глибиною 5-8 сантиметрів, з часом зі стебел виростають корені. Це і є відсадки. Чорну смородину — стебловими живцями. Їх нарізають завдовжки 20-30 сантиметрів з молодих однорічних пагонів рано навесні, щойно починають бубнявіти бруньки. Висаджують таким чином, щоб над поверхнею залишилася частина пагона з двома бруньками. Виноград — розмножують практично всіма відомими способами: насінням, живцями, відводками.

Щоб урожай цих рослин був кращим, за садом потрібно доглядати. Восени треба сади очищати від опалого листя. Під ним часто ховаються комахи, які завдають шкоду плодовим деревам. Із саду потрібно прибирати сухі сучки, траву, щоб взимку під ними не могли сховатися миші. Сухі скручені листки потрібно зривати з гілок, адже в них є гнізда гусені білана жилкуватого. Весною вони пробуджуються й поїдають молоді бруньки та листки. Це небезпечні шкідники саду. Від появи комах-шкідників кущі й дерева обробляють спеціальними розчинами.

Восени гілки кущів зв’язують, щоб вони не зламалися під вагою снігу. Навесні навколо рослин розпушують ґрунт. Рослини потрібно поливати, підживлювати добривами, зрізати сухі та хворі гілки, очищати від бур’янів.

Фрукти і ягоди багаті на вітаміни, їх їдять свіжими, сушать, заморожують, з них варять компоти, варення, джеми, киселі, готують соки, консервують.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Визначте, яким рослинам саду належать плоди:

2. Визначте кущову рослину саду за її плодами:

3. Запишіть у зошит, що виготовляють з фруктів і ягід.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація