Войти
Закрыть

Природні зони пустель і твердолистих лісів

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 12. Природні зони пустель і твердолистих лісів

Пригадай або здогадайся

  • 1. Чому в тропічному поясі Африки панують пустелі?
  • 2. Як називається велика пустеля на півночі Африки?
  • 3. Для якого типу клімату характерною є зона твердолистих лісів і чагарників?

Пустелі й напівпустелі

Випадають тільки епізодичні дощі. Великі площі на північ і південь від саван займають тропічні напівпустелі й пустелі (мал. 2.64). У них немає сезону стійких опадів. Бувають лиш епізодичні дощі, а в деяких районах — раз на декілька років. Для зони характерна значна сухість повітря, високі денні (+50 °С) і порівняно низькі (+10 °С) нічні температури, пилові та піщані бурі. Через великі перепади температури повітря руйнуються гірські породи. Поверхня пустель вкрита кам’янистими розсипами, що чергуються з піщаними просторами (мал. 2.64). Там, де колись були озера або морські затоки, формуються глинисті пустелі (мал. 2.65). На місці висохлих солоних озер утворюються солончаки.

Мал. 2.64. Піщана пустеля Сахара

Мал. 2.65. Глиниста пустеля

У ґрунт потрапляє мало органічних речовин, але тропічні пустельні ґрунти багаті на мінеральні солі. Якщо близько до поверхні підходять ґрунтові води, то в оазисах розвивається багата рослинність. Основною рослиною в оазисах Сахари є фінікова пальма.

В умовах тропічних пустель і напівпустель рослинний світ дуже бідний і має специфічні пристосування: листя замінено колючками або воно дуже мале, корені рослин проникають глибоко в ґрунт. Деякі рослини можуть жити на засолених ґрунтах, інші мають короткий життєвий цикл і живуть тільки після дощів до висихання землі. Основними рослинами зони є полин, курай, верблюжа колючка. На півдні трапляється ендемічний вид — вельвічія дивна (мал. 2.66), мешканець пустелі Наміб.

Як живеться без води? Тваринний світ пустель і напівпустель є своєрідним. Тварини в пошуках їжі та води можуть долати великі відстані (антилопи), або тривалий час обходитись без води (деякі плазуни, верблюди). Вдень багато тварин зариваються глибоко в пісок, ховаються в нори, а активне життя ведуть вночі. Основними представниками фауни є скорпіони, комахи, павуки, багато плазунів, антилопи, шакали, гієни та ін. (мал. 2.67).

У пустелях господарська діяльність зосереджена тільки в оазисах, а тому багато народів ведуть кочовий спосіб життя (мал. 2.68). Великий ефект дає штучне зрошування. Але воно пов’язане з великими матеріальними і фінансовими витратами.

Мал. 2.66. Вельвічія дивна

Мал. 2.67. Шакал

Мал. 2.68. Оазис у Сахарі

Зона субтропічних твердолистих вічнозелених лісів і чагарників. Висотна поясність

В умовах сухого літ. На крайній півночі й крайньому півдні материка в областях із середземноморським субтропічним кліматом розташована зона субтропічних твердолистих вічнозелених лісів і чагарників, під якими в умовах сухого спекотного літа і вологої теплої зими формуються коричневі ґрунти. Рослини добре пристосувалися до сухого літа. У них тверде листя та колючки, що випаровують мало вологи. Тут ростуть африканські види дуба і бука, дика маслина, суничне дерево, карликові пальми. Найцінніші породи дерев, наприклад ліванський кедр, вирубано, а на їхньому місці нині ростуть чагарники. До тваринного світу належать деякі копитні, плазуни та мавпи, серед яких — безхвоста макака (мал. 2.70).

В умовах трохи піднятого рельєфу виражена висотна поясність. Так, на Ефіопському нагір’ї, в умовах теплого впродовж усього року клімату, на вулканічних породах під рослинністю формуються родючі ґрунти. Цей пояс (від 1 700 до 2 400 м) сприятливий для життя людей і розвитку землеробства. Це батьківщина цінних сільськогосподарських культур — кави (мал. 2.71), різних сортів пшениці, жита, проса. Вище від 2 400 м клімат стає прохолоднішим і сухішим, природні умови сприятливі для розвитку тваринництва. Найвищі вершини на материку, навіть у тропічних і приекваторіальних широтах, покриті вічними снігами та льодовиками. Але таких небагато — Кенія, Кіліманджаро (в останні десятиріччя льодова шапка помітно зменшилась) та деякі інші.

Мал. 2.70. Самка макаки з дитям

Мал. 2.71. Кавове дерево з плодами

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які відмінності в географічних особливостях пустель Північної і Південної півкуль в Африці?
  • 2. Які особливості ґрунтово-рослинного покриву і тваринного світу зони твердолистих вічнозелених лісів Африки?
  • 3. Які особливості висотної поясності в Африці?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Використовуючи різні джерела знань, опиши один із видів дерев, які ростуть у саванах Африки.
  • 2. Використовуючи різні джерела знань, опиши один із видів тварин, який характерний для саван Африки.

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація