Войти
Закрыть

Праця людей у полі з використанням сільськогосподарських машин

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 22. Праця людей у полі з використанням сільськогосподарських машин

На попередньому уроці ви дізналися про бур’яни, які ростуть на городах і полях (осот, пирій, лободу та дику редьку). Пригадайте, якої шкоди завдають бур’яни. Які бур’яни найбільш розповсюджені в Україні? Як треба боротися з бур’янами? Чому багато бур’янів утворюють велику кількість насінин? Розкажіть про одну з рослин-бур’янів (осот, пирій, лободу чи дику редьку).

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про використання сільськогосподарської техніки під час вирощування культурних рослин поля.

У наш час для вирощування культурних рослин використовують техніку. Головною тягловою силою у сільському господарстві є трактор. Він так влаштований, що до нього приєднується будь-яке сільськогосподарське знаряддя — плуг, сівалка, борона, причеп та інші.

Весняно-польові роботи розпочинаються з оранки землі. Оранка — це обробка ґрунту плугом. Під час оранки верхній шар землі перевертається. Залишки рослин і бур’янів, що були на поверхні, потрапляють у ґрунт, перегнивають і стають органічним добривом. Осіння оранка поля для посіву ярих культур навесні називається зяб. У наш час є й інші способи обробітку ґрунту.

Оранка ґрунту

  • Пригадайте, які рослини називаються ярими.

Після підготовки землі поле засівають певною культурною рослиною. Для цього використовують сівалку. Сівалка — це машина, за допомогою якої відбувається засівання в ґрунт зерна або внесення мінеральних добрив. Сівалки можуть бути універсальними — ними сіють різні культури, Також бувають спеціальними — вони призначені для посіву тільки однієї культури.

У сільському господарстві застосовують борони. Борона — це знаряддя для поверхневого обробітку ґрунту. Борони бувають зубові та дискові. Під час боронування розбиваються грудки землі, розпушується ґрунт, покращується рух повітря й води в землі, вирівнюється поверхня ріллі.

Коли плоди культурних рослин достигають, настає час сільськогосподарських комбайнів. Комбайн — це складна збиральна машина. Вона одночасно виконує декілька дій. Наприклад, зернозбиральний комбайн зрізує рослину, вибиває з колосків зерно, очищає його від інших домішок, транспортує чисте зерно в бункер, вивантажує його з бункера та викидає солому.

До зернозбиральних комбайнів випускаються додаткові пристосування. Вони дозволяють збирати різні сільськогосподарські культури.

Плуг

Посів зернових культур

Сівалка зернова

Боронування

На полях України за допомогою комбайнів збирають всі зернові й технічні культури — пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, гречку, льон, цукровий буряк, соняшник, картоплю та інші. З комбайнів зібраний урожай відвантажують у причепи вантажних автомобілів і відвозять у зерносховища та овочесховища.

Усією сільськогосподарською технікою керують люди. Вони і вдень, і вночі важко працюють, щоб у кожного з нас на столі був запашний хліб, а в магазинах — свіжі овочі, різноманітні крупи, борошно, олія та інші продукти.

Збирання комбайном соняшнику

Відвантаження зібраного зерна

Борона зубова

Запам’ятайте

Трактор — техніка з великою тягловою силою.

Оранка — обробка ґрунту плугом.

Зяб — осіння оранка поля.

Сівалка — сільськогосподарська машина, за допомогою якої відбувається засівання зерна в ґрунт або внесення мінеральних добрив.

Борона — знаряддя для поверхневого обробітку ґрунту.

Сільськогосподарський комбайн — складна машина для збирання зерна, яка одночасно виконує декілька дій.

Зерносховище — місце тривалого зберігання зерна.

Овочесховище — приміщення для тривалого зберігання овочів.

Запитання

  • 1. Яка техніка є головною тягловою силою в сільському господарстві?
  • 2. Що таке оранка ґрунту?
  • 3. Яку сільськогосподарську роботу здійснюють за допомогою сівалки?
  • 4. Навіщо боронують ґрунт?
  • 5. За допомогою якої техніки збирають урожай з полів?
  • 6. Які культурні рослини збирають за допомогою сільськогосподарських комбайнів?
  • 7. Куди відвантажують з комбайнів зібраний урожай?
  • 8. Де зберігається зібраний урожай?

Завдання

  • 1. Зіставте зображення техніки та сільськогосподарських засобів з їхніми назвами. Відповіді запишіть у зошит.

  • 2. Зіставте початок прислів’я з його закінченням. Запишіть у зошит.

Поясніть, як ви їх розумієте.

  • 1. Хто землю удобряє, ... там поле не родить.
  • 2. Хто влітку ледарює, ... тому й земля повертає.
  • 3. Де господар не ходить, ... той узимку голодує.

Цікаво знати...

Найбільшим трактором у світі є американська машина «Великий дружок — 747». Його зібрали в 1977 році в єдиному екземплярі для обробки бавовняних полів. Розміри трактора вражають. Його висота — 4 метри, ширина — трохи більше 8 метрів, вага — 43 тонни. Паливний бак вміщує майже 3 тонни бензину. Потужність двигуна становить 900 кінських сил. Трактор без проблем оре землю плугом завширшки в 30 метрів. Схожих тракторів у світі немає.

Сьогодні цей гігант зберігається в музеї.

Трактор «Великий дружок — 747»

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду