Войти
Закрыть

Значення кімнатних рослин для людини. Догляд за кімнатними рослинами

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 24. Значення кімнатних рослин для людини. Догляд за кімнатними рослинами

На попередньому уроці ви дізналися про такі кімнатні рослини як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус. Пригадайте, які рослини називаються кімнатними. На які групи поділяються кімнатні рослини? Які кімнатні рослини ростуть у вашому класі? Розкажіть про одну із кімнатних рослин. Як потрібно доглядати за кімнатною рослиною? Як розмножують кімнатні рослини?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про значення кімнатних рослин та загальні правила догляду за ними.

Майже в кожному помешканні є кімнатні рослини. Їхня краса наповнює нас позитивними емоціями. Серед кімнатних рослин є багато корисних. Такі з них як хлорофітум, драцена й дифенбахія очищують повітря, виділяючи багато кисню.

Деякі з кімнатних рослин мають лікувальні властивості. Це — алое, товстянка, каланхое, калізія та інші. Наприклад, алое наші предки називали столітником. Вони вважали, що якщо цю рослину правильно використовувати, то її цілющі властивості дозволять прожити людині до 100 років. Калізію або золотий вус називають домашнім лікарем завдяки здатності зцілювати від багатьох захворювань.

Дифенбахія

Калізія (золотий вус)

Каланхое багатий на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Це дозволяє використовувати його з лікувальною метою. Цю рослину ще називають чарівним лікарем, живим деревом, квіткою життя чи аптечкою в горщику.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Перед використанням кімнатних рослин з лікувальною метою, обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.

Деякі кімнатні рослини можуть викликати алергічну реакцію. У приміщенні, де росте рослина, у людини може проявлятися сльозовиділення, чхання, почервоніння шкіри та інші небажані ознаки. Такої рослини необхідно позбутися!

Для того щоб кімнатні рослини добре росли й цвіли, за ними потрібно правильно доглядати. Варто навчитися їх правильно поливати. Щоб дізнатися, чи потребує поливу рослина, необхідно взяти з горщика трохи ґрунту й розтерти його. Якщо ґрунт розсипається, рослину треба полити. Як правило, поливають рослини ввечері й обов’язково водою кімнатної температури. Від холодної води корені згнивають, листки жовтіють і опадають. Воду, котра просочується в піддон після поливання, треба злити. Це дозволить уникнути закисання ґрунту. Для всіх рослин потрібно взимку зменшувати полив, а влітку — збільшувати.

Улітку кімнатні рослини корисно обприскувати. Для цього рослину ставлять у таз і зволожують її обприскувачем.

Каланхое

Правильний полив квітів

Обприскування рослини

Гладенькі листки кімнатних рослин потрібно очищати від пилу. Для цього один раз на тиждень їх обов’язково обмивають водою кімнатної температури. Використовувати потрібно м’яку губку. Протирають листки обережно з обох боків.

Ґрунт у горщику треба час від часу обережно розпушувати паличкою або грабельками.

Також необхідно тримати в чистоті й горщик з кімнатною рослиною. Один раз на тиждень треба обмивати стінки горщика.

Для всіх кімнатних рослин необхідне світло. Також кожній з них потрібна різна його кількість. Частина рослин — світлолюбні. Їх розміщують на добре освітлених місцях. Інші рослини полюбляють бути подалі від прямого сонячного світла.

Повітря в приміщенні, де є кімнатні рослини, завжди має бути чистим і свіжим. Тому потрібно провітрювати кімнати. Але від протягів рослини можуть захворіти і загинути. Тому їх необхідно ставити подалі від відчинених кватирок.

Протирання листків

Запам’ятайте

Кімнатна рослина — рослина, яка постійно росте в кімнатних умовах.

Запитання

  • 1. Для чого вирощують кімнатні рослини?
  • 2. Користуючись текстом підручника, назвіть рослини, які добре очищують повітря.
  • 3. Користуючись текстом підручника, назвіть рослини, які мають лікувальні властивості.
  • 4. Що потрібно робити, якщо рослина викликає алергію?
  • 5. Як потрібно доглядати за кімнатними рослинами?
  • 6. Як у вашому класі доглядають за кімнатними рослинами?

Завдання

  • Виберіть із запропонованих предметів ті, які необхідні для догляду за кімнатними рослинами. Запишіть назви обраних предметів у зошит.

Цікаво знати...

Деякі квітникарі вирощують вдома рослин-хижаків. Ці незвичайні рослини є яскравими представниками квітникових колекцій. Наприклад, сараценія — це трав’янистий багаторічник. Його батьківщиною є Північна Америка. Особливість рослини полягає в тому, що час від часу вона живиться комахами. «Чашечки» сараценії містять в’язку й липку рідину. У ній тонуть комахи, що потрапили в пастку.

Сараценія

Комахоїдною кімнатною рослиною є венерина мухоловка. Це невеликий багаторічний трав’янистий кущик. Він має пастки для комах. Зовнішня частина пасток має яскраво-зелений колір, а внутрішня — червоний. Усередині кожної пастки виробляється нектар. Його аромат приваблює комах. Пастка складається з двох протилежних листочків із зубчиками по краях. Коли комаха доторкається до рослини, листки-пастки закриваються миттєво, менш ніж за секунду, як щелепи.

Венерина мухоловка

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду