Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Рослини поля»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Рослини поля»

Культурні рослини вирощують на полях і городах. Поле — це велика ділянка землі з посіяними чи посадженими на ній різними трав’янистими рослинами. Город має таке саме призначення. Проте він значно менший у розмірах.

Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культур: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Це однорічні рослини. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби, печуть хліб. Зерно згодовують як корм свійським тваринам.

Зернові культури засівають весною та восени. Ті, що посіяні навесні, називаються ярими. Рослини, посіяні восени, які зимують під снігом і потім продовжують свій ріст, називають озимими. Такі культури як пшениця, жито, ячмінь мають стебло — соломину. У них вузьке й довге листя. Зерна достигають у колосках. Стигле зерно тверде й має жовтий (жовто-сірий) колір. Стигле зерно осипається. Збирають урожай тоді, коли зерно м’яке, жовте, але ще не висипається з колосків.

Важливими хлібними культурами є кукурудза й гречка. Гречані крупи використовують для приготування різноманітних супів, каш, гречаників та запіканок. Зерна кукурудзи додають у салати, виготовляють з неї борошно, крупу, крохмаль, пластівці та інші продукти. Кукурудза є цінним кормом для свійських тварин і птиці. Стебла молодих рослин, недостиглі качани й листки згодовують худобі одразу або з них готують силос (подрібнюють і заквашують в особливих ямах).

Необхідними культурами для життя людини є картопля, соняшник, цукровий буряк, льон та інші. У картоплі їстівною є бульба — потовщене підземне стебло. В одному кущі картоплі може бути до 15-20 бульб. Бульбу варять, печуть, смажать, з неї готують пюре, салати. Нею годують домашніх тварин. У картоплі є плід — округла жовто-зелена ягода. Вона отруйна, її їсти не можна.

Соняшник вирощують в Україні як олійну культуру. Олію соняшника використовують для приготування їжі, виготовлення маргарину, її додають під час виробництва мила, лаків, фарб, лінолеуму. Цукровий буряк є сировиною для виготовлення цукру. З льону виготовляють нитки, мотузки, тканини, лляну олію, макуху тощо.

Для одержання гарного урожаю потрібно доглядати за полем — задовольняти потреби рослин у світлі, воді, поживних речовинах і повітрі. Урожайність зернових культур підвищують внесенням добрив. Щоб забезпечити рівномірне освітлення культурних рослин, для поля вибирають рівнинну ділянку землі. Дуже важливо навесні вчасно висіяти або посадити рослини. Тоді в ґрунті достатньо вологи і він добре прогрітий сонцем.

Важливу роль у сільському господарстві відіграє боротьба з бур’янами. Їх ніхто не вирощує, але вони самостійно з’являються з року в рік серед посівів. Бур’яни перешкоджають нормальному живленню культурних рослин. Вони відбирають у рослин воду з поживними речовинами, затінюють посіви, сприяють поширенню шкідників і хвороб, заважають збиранню врожаю. Бур’яни знижують врожайність культурних рослин, засмічують урожай. Це погіршує його якість.

Поширеними бур’янами на полях і городах є осот, пирій, лобода, дика редька, мишій, щириця, берізка та інші. Боротьба з бур’янами полягає у їх знищені шляхом прополювання, проривання, боронування, обприскування спеціальними розчинами тощо. Боротися з бур’янами дуже важко. Насіння багатьох із них не втрачає схожості десятки років. Деякі бур’яни після прополювання швидко відростають із шматочків стебел або коренів.

Полегшує людську працю на полях сільськогосподарська техніка. Головною тягловою силою є трактор. До нього можна приєднувати різне обладнання: плуг, сівалку, борону, причеп та інше. За допомогою плуга здійснюють оранку землі. Оранка — це перевертання верхнього шару ґрунту. Сівалка допомагає засівати в ґрунт зерно або вносити мінеральні добрива. Завдяки бороні розбивають грудки землі, розпушують ґрунт, покращують рух повітря й води в землі, вирівнюють поверхню ріллі.

Іншою корисною технікою є сільськогосподарський комбайн. Це складна збиральна машина. За допомогою комбайнів збирають урожай всіх зернових і технічних культур. Зібраний урожай зберігається в зерносховищах і овочесховищах.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Напишіть у зошиті назви рослин поля:

2. Виберіть одну з культур поля й напишіть у зошиті, як її використовують.

3. Запишіть у зошит, як потрібно доглядати за польовими культурами.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація