Войти
Закрыть

Дворічні квітково-декоративні рослини: маргаритки, братки, мальви. Зовнішній вигляд та вирощування

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 26. Дворічні квітково-декоративні рослини: маргаритки, братки, мальви. Зовнішній вигляд та вирощування

На попередньому уроці ви дізналися про однорічні декоративні рослини — красолю, петунію, айстри та чорнобривці. Пригадайте, що таке квітково-декоративні рослини. Де висаджують квітково-декоративні рослини? Назвіть найбільш розповсюджені квітково-декоративні рослини. Які квіти ростуть на клумбах вашого закладу освіти? Розкажіть про одну з квітково-декоративних рослин (красолю, петунію, айстри чи чорнобривці). Як потрібно доглядати за квітково-декоративними рослинами? Як розмножують квітково-декоративні рослини?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про дворічні квітково-декоративні рослини: маргаритки, братки, мальви, їх зовнішній вигляд та особливості вирощування.

Серед квітково-декоративних рослин є дворічні. У таких рослин на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди і насіння. До них належать маргаритки, братки, мальви та інші.

Окрасою будь-якої квіткової клумби є маргаритка. Це невелика, дуже красива трав’яниста рослина. У перший рік життя в рослини з’являється щільна розетка листя лопатоподібної або овальної форми. Другого року утворюються стебла висотою до 30 сантиметрів, які закінчуються квітками, зібраними в суцвіття. Листки ростуть лише в нижній частині стебла. Квітки мають безліч відтінків: від білого до жовтого, рожевого, фіолетового й навіть синього. Рослина цвіте навесні і в першій половині літа. Якщо літо не дуже спекотне, то маргаритки квітуватимуть довше.

Квіти маргариток

Маргаритки не вибагливі. Ростуть на будь-якому ґрунті. Проте цвітуть краще на сонячному місці, і коли земля має багато гумусу. Вони не люблять зайвої вологи.

Розмножуються маргаритки насінням. Його висівають у червні-липні в ґрунт. Через 7-10 днів з’являються сходи. У серпні їх пересаджують на постійне місце на відстані щонайменше 20 сантиметрів один від одного.

Якщо взимку на місці зростання рослини мало снігу, необхідно його вкрити ялиновими гілками або опалим листям. На клумбах, де ростуть маргаритки, потрібно прополювати бур’яни, рихлити ґрунт і поливати квіти.

Дуже поширеними декоративними квітами є братки (віола). Це невисока рослина з коротким гіллястим соковитим стеблом. Квітки розміщені на довгій квітконіжці й мають різне забарвлення: біле, жовте, блакитне, синє, фіолетове. Квітки бувають одноколірні, двоколірні й триколірні. Також можуть бути плямистими.

Цвітуть братки з весни й до осені. Рослина добре почувається на всіх ґрунтах, полюбляє освітлені місця. У тінистих і сирих місцях братки страждають від слимаків. З квіток утворюються плоди з насінням. Плід — коробочка. Достигнувши, він тріскається і розкидає насіння в різні боки. Плоди потрібно збирати, поки вони ще не достигли.

Розмножують братки насінням. Його сіють на розсаду в теплицях у кінці лютого. Сходи з’являються через 10-15 днів. Щойно на рослинах проростають перші два листочки, їх пересаджують у більші ящики на відстані 6 сантиметрів одна від одної. У травні саджанці пересаджують на постійне місце.

Клумба з маргариток

Квіти братків

Клумба з братків

Можна розмножити братки й без розсади. Для цього потрібно насіння посіяти влітку. У кінці літа виросте низька рослина з розеткою листків. Братки добре зимують у ґрунті під снігом і зацвітають навесні наступного року.

Догляд за братками передбачає розпушування ґрунту, прополювання бур’янів та помірний полив. Від зайвої вологи рослина може згнити.

Не схожою на попередні декоративні рослини є мальва. Це рослина заввишки до 2 метрів. У перший рік життя в неї виростає коротке стебло з кількома великими зеленими листками, що утворюють розетку. Улітку наступного року в мальви виростає довге, прямостояче стебло з листками і квітками. Внизу стебла листки більших розмірів, угорі — дрібніші. Стебло й листки вкриті ворсинками.

Квітки мальви великі та яскраві, розташовані на довгих квітконіжках. Мають різне забарвлення: біле, жовте, рожеве, червоне. З квіток утворюються сухі плоди.

Мальви полюбляють пухкий ґрунт й добре освітлені місця. Рослина стійка до посухи. На відкритих ділянках стебла рослин потрібно підв’язувати, щоб не зламалися. Мальва погано росте в місцях, де сильні протяги й вітри. Дуже не любить затінених місць: якщо їй не вистачатиме сонця, мальва взагалі не зацвіте.

Розмножують мальви насінням. Його сіють на розсаду в теплицях у травні-липні, або у відкритий ґрунт у кінці червня. Насіння розсипають по поверхні, злегка присипаючи землею.

Квіти мальви

Клумба з мальвами

Доглядаючи за мальвами, потрібно пам’ятати, що поливають їх рідко — не частіше одного разу на тиждень. Ці квіти не люблять вологи. Також потрібно видаляти бур’яни, особливо весною, коли мальви невеликого розміру. На зиму квіти потрібно вкривати опалим листям.

Запам’ятайте

Квіткові-декоративні рослини — це дерева, кущі й трав’янисті рослини, які вирощують для прикрашання вулиць, парків, будинків у населених пунктах.

Дворічна трав’яниста рослина — це рослина, у якої на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди й насіння.

Запитання

  • 1. Які рослини називаються дворічними?
  • 2. Користуючись текстом підручника, назвіть дворічні квітково-декоративні рослини.
  • 3. Розкажіть про одну з дворічних квітково-декоративних рослин (маргаритки, братки або мальви).
  • 4. Як потрібно доглядати за дворічними квітково-декоративними рослинами?
  • 5. Як розмножують квітково-декоративні рослини?

Завдання

  • 1. Накресліть у зошиті таблицю й заповніть її. Визначте, які рослини належать до однорічних, а які — до дворічних.

  • 2. Запишіть у зошит квітково-декоративні рослини, які висаджені на клумбах вашого закладу освіти.

Цікаво знати...

Багато легенд пов’язані з маргаритками. У перекладі з грецької мови слово «маргаритка» означає «перлина». За однією з легенд, маленька Діва Марія любила вечорами дивитися на небо. Вона хотіла, щоб зірки стали квітами, з якими можна було б гратися. Зірки блиснули, і в крапельках роси з’явилися перлинки. З них наступного дня виросли красиві квіти — маргаритки.

Є ще одна легенда, пов’язана з цією квіткою. Один багатий чоловік покохав красиву юну дівчину. Її бідні батьки були не проти віддати доньку заміж за багатого. Проте дівчина цього не хотіла і втекла. А для того, щоб її не знайшли, попросила землю сховати її. Земля перетворила дівчину в маргаритку, яка своєю красою тішить людей і сьогодні.

У середньовічній Європі лицарі, які отримували від своїх коханих згоду на шлюб, розміщували на своїх щитах зображення цієї квітки.

На початку XX (20) століття в Європі за допомогою маргариток збирали гроші на боротьбу з туберкульозом. Вперше це зробили у Швеції, де продавали ці популярні квіти. Виручені гроші передавали лікарням. Пізніше до цієї акції приєдналися й інші європейські країни.

У всі часи маргаритки були символом доброти, сердечності, невинності, вірного кохання та чистоти.

Маргаритки

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду