Войти
Закрыть

Держави

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 42. Держави

  • Пригадайте, які великі країни розташовані в Північній Америці.
  • Які корінні та прийшлі народи живуть на материку?

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ. США — друга за площею території країна Північної Америки. Вона займає центральне положення на материку, на півночі межує з Канадою, на півдні — з Мексикою. США є найбільш розвиненою і передовою державою світу.

США

Природа країни надзвичайно різноманітна. На заході здіймаються Кордильєри, на сході — Аппалачі. Ніде у світі немає таких великих рівнинних просторів із сприятливим для життя і господарської діяльності кліматом, як у США. Країна має значні запаси вугілля, нафти, природного газу, залізних, марганцевих, мідних, цинкових руд, а також деревини.

За кількістю населення США посідають третє місце у світі. Більшість населення — це нащадки переселенців з Європи. Великий відсоток афроамериканців — вихідців з Африки. Лише 1 % загальної кількості населення є нащадками корінного населення: індіанці, ескімоси, алеути, гавайці. У країні живе й багато американців українського походження — близько 1 млн осіб. США порівнюють з казаном, у якому люди різних національностей із різних куточків світу сплавилися в єдину націю — американці США. Державною мовою є англійська. Понад 50 % американців живуть в «одноповерховій» Америці — котеджах, розміщених у приміській зоні. Великі міста — Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго та інші — простяглися вздовж узбереж океанів і на берегах Великих озер.

Острів за 24 долари

Колись білі переселенці викупили в індіанців острів, що простягнувся на 21 км, за товари вартістю 24 долари. Нині на острові Манхеттен, який став частиною Нью-Йорка і який перетинається широкою вулицею Бродвей, здіймаються відомі американські хмарочоси, музей Метрополітен, Центральний парк, зоопарк тощо.

Мал. 182. Манхеттен — один із районів Нью-Йорка

Різноманітні природні умови, багаті природні ресурси та підприємницький хист перших переселенців сприяли тому, що США за порівняно короткий період стали найпотужнішою державою світу. Це країна з високорозвиненою промисловістю. Провідними галузями є чорна і кольорова металургія (виплавлення сталі, міді, алюмінію, цинку, свинцю). Країна належить до найбільших світових виробників продукції машинобудування. Національною гордістю американці вважають автомобілебудування (заводи «Шевроле», «Форд», «Крайслер»). США — лідер у виробництві авіаційної (компанія «Боїнг») та ракетно-космічної техніки. Провідними галузями є і виробництво приладів, електронного обладнання, комп’ютерної техніки та розробка комп’ютерних програм («Майкрософт»). Добре розвинені електроенергетика, хімічна, харчова, легка галузі.

Мал. 183. Міст Золоті Ворота — символ міста Сан-Франциско

Сільське господарство є багатогалузевим і високопродуктивним. Фермерські господарства забезпечують країну продуктами харчування. Вирощують кукурудзу, пшеницю, сою, арахіс, соняшник, цукрові буряки і цукрову тростину, бавовник. Вражають і масштаби тваринництва: дуже багато розводять великої рогатої худоби, свиней, овець, птиці. Розвинений морський рибний промисел.

Забезпеченість країни транспортом — автомобільним, залізничним, річковим, авіаційним, трубопровідним — дуже висока.

США мають торговельні зв’язки з багатьма країнами світу, у тому числі й з Україною. У нашу країну, зокрема, вони постачають автомобілі, літаки, машинне устаткування й обладнання, освітлювальні прилади, електротехніку, пластмаси, ліки, а також продукцію сільського господарства. Україна продає в США чавун, сталь, електротехніку, залізничні та трамвайні локомотиви, барвники, фарби, одяг. У США «народилися» й поширилися світом гамбургери, джинси, джазова музика, ковбойські фільми.

Голівуд

Голівуд — містечко, розташоване неподалік від Лос-Анджелеса. Воно є центром шоу-індустрії, там зосереджені знамениті американські кіностудії. У 1928 р. Волт Дісней придумав кумедне мишеня — Міккі Мауса. Відтоді знято чимало мультфільмів про Русалоньку, Білосніжку, рибку Немо тощо. Нині в різних країнах світу кіностудія Діснея створила парки розваг, найбільший з яких — Діснейленд у Лос-Анджелесі.

Мал. 184. Діснейленд у Лос-Анджелесі

КАНАДА. Це друга за площею території країна світу, яка займає більшу частину Північної Америки. Її єдиним сусідом є США.

КАНАДА

Подорож у слово

Канада на мові індіанців-ірокезів означає поселення, група хатин.

Природа Канади, як і США, різноманітна: великі рівнини на сході, високі Кордильєри на заході, хвойні й мішані ліси. Суворий клімат арктичних пустель і тундри та багаторічна мерзлота у північних районах перешкоджають господарській діяльності. За кількістю річок і озер Канада тримає першість у світі. Надра багаті на нафту, природний газ, вугілля, чорні та кольорові руди (алюмінієві, мідні, свинцеві, цинкові, срібло й золото).

Населення дуже строкате за національним складом, проте переважають англо- та франкоканадці. Тому в країні дві державні мови — англійська і французька. Корінні жителі — індіанці та ескімоси — становлять незначну частку. Крім цього, живуть німці, італійці, поляки, росіяни, китайці, індійці. Ця країна стала другою батьківщиною й для багатьох українців. Нині україноканадці — найбільша слов’янська група на території Канади (1,2 млн осіб). Канада — одна з найменш населених країн світу. Середня густота населення становить лише 3 особи/км2. Це пояснюється суворими природними умовами на значній частині території. Більшість населення зосереджена на півдні країни. Найбільші міста — Торонто, Монреаль, Оттава.

Кленовий символ

Символом Канади є цукровий клен — дерево заввишки 40 м. Кленовий лист зображено на державному прапорі країни. Восени, коли клени червоніють, вони стають окрасою канадських лісів. У березні, роблячи насічки на стовбурах, з них добувають сік, який містить 4 % цукру. З нього виготовляють своєрідний на смак кленовий сироп. Щоб зварити 1 л сиропу, потрібно 40 л соку.

Канада — високорозвинена країна світу. Вона має сучасну багатогалузеву промисловість. Основна галузь — гірничодобувна, тому країна посідає провідне місце у світі з продажу мінеральної сировини. Дуже потужною є електроенергетика, яка базується на власних ресурсах нафти, природного газу і вугілля, а також гідроресурсах. Розвинені чорна й кольорова металургія: Канада — найбільший у світі виробник цинку, нікелю, алюмінію, молібдену. Добре розвинена хімічна промисловість. Світового значення набули деревообробна та целюлозно-паперова галузі.

Мал 185. Оттава — столиця Канади

У сільському господарстві переважає тваринництво. Цьому сприяють значні площі природних пасовищ. Розводять велику рогату худобу, свиней, птицю. Провідне місце в рослинництві належить зерновим: вирощують пшеницю, ячмінь, овес. Добре розвинені хутровий промисел і рибальство. Канада відома як світовий постачальник мороженої риби.

Батьківщина хокею

Саме в Канаді зародився хокей з шайбою. Національна збірна Канади — багаторазовий чемпіон світу з хокею. У Торонто створено зал хокейної слави, де експонуються портрети уславлених хокеїстів. У Канаді неодноразово відбувалися Олімпійські ігри і чемпіонати світу із зимових видів спорту.

Транспорт Канади — це швидкісні автомагістралі, розгалужена мережа залізниць, водного (річкового й озерного), повітряного шляхів. Потужний морський торговельний флот робить Канаду великою морською державою. Канада має тісні торговельні зв’язки з Україною. У нашу країну вона постачає верстати, електроприлади, автотранспортні засоби, медичні препарати, рибу. Натомість купує в Україні чавун, сталь, металовироби, добрива.

МЕКСИКА. Це третя за площею території країна Північної Америки. Вона розташована на півдні материка.

МЕКСИКА

Природа Мексики вельми своєрідна: поширені плоскогір’я, плато, гірські хребти, а низовини займають лише вузькі прибережні смуги. Характерною особливістю є висока сейсмічна активність і численні діючі вулкани. Тому в Мексиці часто трапляються землетруси. На значних територіях панує спекотний і сухий клімат. Надра країни багаті на чорні й кольорові руди (мідні, свинцеві, цинкові, олов’яні, вольфрамові, золото, платину). З видобування срібла й графіту Мексика є світовим лідером. Нині багато видобувають нафти, природного газу.

Серед населення переважають метиси та індіанці. На відміну від США і Канади, частка європейців невелика. Державна мова — іспанська, проте багато мексиканців розмовляють різними індіанськими мовами. Густота населення в Мексиці висока — понад 55 осіб/км2. Відсутність роботи в сільській місцевості змушує людей переїжджати у великі міста. Тому нині більшість населення зосереджена в містах. Найбільші з них — Мехіко, Гвадалахара, Монтеррей.

Мал. 186. Мехіко — найбільше місто у світі за кількістю населення

Мексика належить до країн, що розвиваються, проте має достатньо високий рівень розвитку серед країн Латинської Америки. Провідні галузі промисловості: чорна і кольорова металургія, хімічна і нафтохімічна, машинобудування, легка і харчова. На тисячах підприємств збирають автомобілі, комп’ютери, побутову електроніку.

У сільському господарстві переважає рослинництво. Основні культури — кукурудза, пшениця, соя, бавовник, кава, цукрова тростина. На світовому ринку користуються попитом цитрусові, банани, ананаси, манго, папайя. У Мексиці вирощують агаву, з якої виробляють грубе волокно — сизаль, що йде на виготовлення мотузок, канатів, паперу. Тваринництво має м’ясо-вовняне спрямування. Розводять велику рогату худобу, овець, віслюків, коней, птицю. Розвинене рибальство.

Мал. 187. Агава — волокниста рослина

На світовому ринку Мексика продає кольорові метали, нафту і нафтопродукти, автомобілі, бавовну, каву, фрукти й овочі. Зокрема Україні — автомобілі, касові апарати, ліки, парфумерну продукцію. Україна постачає Мексиці чавун, сталь, мінеральні добрива.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• США — високорозвинена країна, яка відіграє провідну роль у світі.

• Канада — високорозвинена країна з великим економічним потенціалом.

• Мексика — країна, що розвивається, розташована в Центральній Америці.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Опишіть географічне положення США.
  • 2. Доведіть, що США — високорозвинена країна світу.
  • 3. На які корисні копалини багата Канада?
  • 4. Які галузі промисловості розвинені в Канаді?
  • 5. Де розташована Мексика? У чому полягають особливості її природи?
  • 6. Які галузі сільського господарства розвинені в Мексиці?

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

  • 1. Гаврилюк В. С. Природа Північної Америки. — К.: Рад. шк., 1971.
  • 2. Країни і народи: Азія, Африка, Америка, Австралія: Дитяча енциклопедія / Автор-упоряд. Л. О. Багрова. — К.: Школа, 2002.
  • 3. Країни світу: Америка, Австралія, Океанія / Автори-упоряд. В. М. Скляренко та ін. — Харків: Фоліо, 2006.
  • 4. Історія географічних відкриттів: Дослідження материків / Укладач Г. Г. Дюков. — К.: Павлін, 2005.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду