Войти
Закрыть

Кліматичні пояси та типи клімату

7 Клас , Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Довгань, Стадник", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 14. Кліматичні пояси та типи клімату

Ви дізнаєтесь:

• які типи клімату формуються в Африці

• про особливості розміщення кліматичних поясів

Пригадайте:

• основні типи повітряних мас

• що таке кліматичний пояс, чим відрізняються основні кліматичні пояси від перехідних

Особливе географічне положення Африки обумовлює дзеркальну повторюваність кліматичних умов від екватора до окраїн материка. На території Африки виділяють екваторіальний, два субекваторіальні та два тропічні кліматичні пояси. Північні й південні окраїни материка розташовані в субтропічних кліматичних поясах.

1. Екваторіальний та субекваторіальний кліматичні пояси.

Екваторіальний кліматичний пояс охоплює частину басейну річки Конго та узбережжя Гвінейської затоки. Тут увесь рік панують екваторіальні повітряні маси, які обумовлюють одну пору року — літо. Протягом усього часу зберігаються високі показники середніх температур — +24...+26 °С. Практично щодня йдуть зливові дощі, які іноді мають руйнівну силу. Найбільша кількість опадів, зареєстрована в районі екватора, склала понад 350 мм на добу! У середньому в екваторіальному кліматичному поясі випадає 2000—3000 мм опадів на рік. Високі температури повітря в поєднанні з підвищеною вологістю — основні ознаки екваторіального типу клімату.

Рис. 1. Кліматичні діаграми.

Пояс екваторіального клімату з півночі, сходу й півдня облямовується широкою смугою субекваторіального кліматичного поясу до 17—20° пн. і пд. ш. Тут панує субекваторіальний тип клімату із сезонною зміною напрямку руху повітряних мас. Протягом літнього дощового сезону погоду формує вологе й тепле екваторіальне повітря. Часто бувають грози, іноді протягом тривалого часу зберігається суцільна хмарність із тривалими дощами. Взимку екваторіальні повітряні маси змінюються тропічними — жаркими й сухими. При віддаленні від екватора тривалість сухого періоду збільшується.

2. Тропічні та субтропічні пояси.

Тропічні кліматичні пояси відповідають тропічним широтам обох півкуль. Для них характерне переважання континентальних тропічних повітряних мас, що формують тропічний пустельний клімат. Це царство пустель. Влітку поверхня Сахари сильно нагрівається, туди спрямовується північно-східний пасат із вологістю повітря 15—30 %. Літнього дня в Сахарі стовпчик термометра долає позначку +50 °С, а пісок і камені нагріваються до +70 °С! Уночі температура падає до +10 °С, а іноді й до 0 °С.

У Південній Африці тропічний кліматичний пояс поширений на меншій площі. Через меншу протяжність материка із заходу на схід опадів тут випадає більше, ніж у Сахарі. Особливо багато їх на східних схилах Драконових гір, на сході острова Мадагаскар, де опади приносять південно-східні пасати з Індійського океану. Тут формується тропічний вологий тип клімату.

На узбережжі Атлантичного океану в тропічних широтах Південної Африки опадів майже не буває. Холодна Бенгельська течія поблизу південно-західних берегів знижує температуру повітря та не дає йому піднятися вгору. Дощі тут випадають рідше, ніж у Сахарі. Єдине джерело зволоження — роса, що утворюється при зниженні температури приповерхневого шару повітря вночі.

Рис. 2. Кліматичні діаграми.

Крайні північ і південь материка лежать у субтропічних кліматичних поясах. На півночі — на узбережжях Середземного моря та на південно-західній окраїні Африки — клімат субтропічний середземноморський із сухою спекою влітку (+27...+28 °С) і пануванням тропічного повітря, теплою вологою зимою (+10...+12 °С) і переважанням помірних повітряних мас. У горах Атлас і на вулканах Центральної Африки чітко виражена кліматична вертикальна поясність.

Головне

• Екватор перетинає Африку майже посередині, кліматичні пояси, за винятком екваторіального, повторюються на її території двічі.

• Найбільші площі Африканського континенту припадають на субекваторіальні та тропічні кліматичні пояси.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. У межах яких кліматичних поясів розташована територія Африки? 2. Чому в тропічному й субтропічному кліматичних поясах формується кілька типів клімату? 3. Чому область тропічного пустельного клімату в Північній Африці займає більшу площу, ніж у Південній? 4. Якими причинами обумовлена значна протяжність тропічного поясу уздовж західного узбережжя в Південній Африці? 5. Чому європейці в першу чергу освоїли північну й південну окраїни Африки?

Практична робота 4

Визначення типів клімату Африки за кліматичними діаграмами.

Порадник

1. Визначте, яким типам клімату відповідають кліматичні діаграми, наведені в параграфі.

2. Установіть показники та вкажіть характерні риси кожного типу клімату.

3. Наведіть приклади територій материка, на яких він поширений.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Довгань, Стадник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Довгань, Стадник", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Кліматичні пояси та типи клімату (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Географії 7 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація