Войти
Закрыть

Природні зони: вологі екваторіальні ліси, савани

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 24. Природні зони: вологі екваторіальні ліси, савани

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які природні зони зазвичай характерні для географічних поясів жаркого поясу сонячного освітлення?
  • 2. Від чого залежить різноманітність рослинного та тваринного світу в межах природної зони?

Ліси Південної Америки

 

Вологий і теплий клімат — багата природа. У зв’язку з переважанням вологого клімату в Південній Америці широко розповсюджені ліси (мал. 2.145) і порівняно мало пустель і напівпустель. Рослинний і тваринний світ формувався ще на материку Гондвана, а потім досить довго розвивався ізольовано. Саме цим зумовлене те, що флора і фауна материка характеризуються досить великою кількістю ендемічних видів.

Мал. 2.145. Ліси Південної Америки

Сельвас. По обидві боки від екватора в Південній Америці лежить зона вологих екваторіальних лісів (сельвас), яка охоплює Амазонську низовину і прилеглі до неї схили Анд та північ Тихоокеанського узбережжя. Слово «сельва» перекладається як «ліс». У вологих екваторіальних лісах Південної Америки дерева нерідко ростуть кількома ярусами (мал. 2.146). Найвищий ярус складається з високостовбурних пальм, крони яких підносяться на 80-110 м, велетенських фікусів, дерев пара з їстівними горіхами. Нижче ростуть гевеї - каучуконосні дерева, низькорослі пальми, шоколадне дерево (какао), квіти і плоди якого розміщуються на самому стовбурі, динне і червоне дерева, орхідеї та різноманітні ліани, які обвивають стовбури інших дерев. У наземному ярусі ростуть папороті, а в тихих заводях річок — латаття вікторія-регія (мал. 2.146), листя якого серед усіх рослин земної кулі найбільше — досягає 2 м у поперечнику. Все це велике розмаїття рослинного світу сельвасу росте переважно на червоно-жовтих фералітних ґрунтах.

Мал. 2.146. Ліворуч: сельвас Південної Америки. Праворуч: найменші птахи в світі — колібрі, лінивець, вікторія-регія

Із травоїдних тварин у лісах трапляються тапіри (мал. 2.147), з хижаків — ягуар. Багато є мурахоїдів, на деревах живуть лінивці (див. мал. 2.146) і різноманітні мавпи, особливо ревуни, які вранці та ввечері сповняють ліс гучними криками. Скрізь багато яскраво забарвлених птахів, особливо папуг і крихітних колібрі (мал. 2.146), безліч величезних метеликів, світних жуків, мурашок та термітів. У річках водяться черепахи і крокодили (каймани), водяний удав — анаконда, що є найбільшою змією світу (завдовжки 9-11 м), багато різних риб, особливо хижих. Невеличкі рибки піраньї своєю ненажерливістю перевершують морських акул. Зграя таких голодних риб може за лічені секунди залишити від великої тварини, яка зайшла у воду, тільки кістяк.

Мал. 2.147. Травоїдна тварина тапір

Мал. 2.148. Бразильська савана

Мал. 2.149. Араукарія

Мал. 2.150. Броненосець

Льянос і кампос. По обидва боки зони вологих екваторіальних лісів розміщені савани і рідколісся. Вони займають Орінокську низовину, де їх називають льянос, і більшу частину Бразильського плоскогір’я, де мають назву кампос (мал. 2.148). У саванах трапляються різні трави з вузьким жорстким листям, вкритим восковою плівкою. Дерева ростуть окремими групами або вузькими смугами уздовж берегів річок (галерейні ліси). Серед дерев найпоширеніші пальми, мирти, мімози, на сході Бразильського нагір’я — кактуси. На заході савана переходить у рідколісся з колючими чагарниками. Там росте кебрачо — дерево з надзвичайно твердою деревиною. Назва «кебрачо» перекладається як «зламай сокиру». На південно-східних схилах Бразильського плоскогір’я, де впродовж року буває багато опадів, збереглися субекваторіальні ліси, які схожі на екваторіальні, але не такі розкішні. На півдні нагір’я ростуть субтропічні ліси здебільшого з араукарій (мал. 2.149).

Великих травоїдних тварин у саванах немає. Живуть тут невеликі дикі свині — пекарі, тапіри, ягуари, пуми, броненосці (мал. 2.150).

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Чому на території материка велика кількість лісів?
  • 2. Чому рослинний та тваринний світ має багато ендемічних видів?
  • 3. Які з культурних рослин екваторіальних лісів прижилися на інших материках?
  • 4. Назви найтиповіших тварин материка.

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Чим різняться екваторіальні ліси Африки та Південної Америки?
  • 2. Порівняй савани Північної та Південної півкуль на материку. Яка їхня основна відмінність?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація