Войти
Закрыть

Країни Західної Європи

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 51. Країни Західної Європи

  • Пригадайте, в яких країнах Європи найвищий рівень розвитку господарства.

Найбільшими за площею країнами в Західній Європі є Німеччина, Франція, Велика Британія, менші за розмірами — Швейцарія, Бельгія, Нідерланди, Австрія, Ірландія. Історія їх розвитку налічує тисячі років. Вони належать до високо розвинених країн. У результаті діяльності людини природа цих держав сильно змінена.

НІМЕЧЧИНА. Це багата держава, що входить до «Великої сімки» — найбільш розвинених країн світу. Її природні умови сприятливі для господарської діяльності. На півночі поширені низовини, у центрі — середньовисокі гори, на півдні — передгір’я Альп. Клімат — помірно континентальний з м’якою, але вітряною зимою та теплим літом. Територію країни перетинають великі річки Ельба, Рейн, Дунай. Надра Німеччини багаті вугіллям і калійними солями.

ФЕДЕРАТИВНА РЕСПУБЛІКА НІМЕЧЧИНА

За кількістю населення ця країна посідає перше місце в Європі. У національному складі переважають німці. Проте останнім часом до Німеччини приїжджає чимало мігрантів (переселенців), найбільше — з Туреччини, Росії, України. Це густонаселена країна. Більшість населення живе в містах. Найбільші з них — Берлін, Мюнхен, Гамбург.

Мал. 247. Берлін — столиця Німеччини

Промисловість — основа господарства держави. Теплові електростанції, що виробляють електроенергію, працюють на вугіллі. Добре розвинені чорна і кольорова металургія. Машинобудівні підприємства випускають судна, двигуни, літаки, космічні апарати, електротехнічні та радіоелектронні прилади. Німеччина — світовий лідер з виробництва верстатів, автомобілів, побутової техніки. Розвинені хімічна, деревообробна, легка та харчова галузі. З місцевих глин виготовляють знамениту саксонську порцеляну. А з кварцових пісків відома в усьому світі фірма «Карл Цейс» виробляє оптичне скло для фотоапаратів, біноклів.

Видатні німці

Німеччина дала світові геніальних композиторів і музикантів, серед яких — Йоганн Себастьян Бах і Людвіг ван Бетховен. Всесвітню славу здобув письменник Йоганн Вольфганг Ґете. Художник Карл Брюллов, мореплавці Фадей Беллінсгаузен та Іван Крузенштерн, географ Александр Гумбольдт теж були німцями.

Провідне місце у сільському господарстві належить тваринництву. Німці розводять корів і свиней. Вирощують пшеницю, цукрові буряки, картоплю. Для виробництва вельми популярного в країні пива вирощують багато ячменю хмелю. Значного розвитку набуло рибальство.

Добре розвинені всі види транспорту. Німеччина — велика морська держава, її морськими воротами є великі порти Гамбург і Бремен. Численні пам’ятки архітектури й музеї приваблюють у країну туристів з усього світу. Німеччина має широкі торговельні зв’язки з нашою державою. Українцям добре відомі німецькі автомобілі («Мерседес», «Опель», «Фольксваген»), побутова техніка («Сіменс», «Бош»), пластмаси, спорттовари («Адідас», «Пума»), продовольчі та інші товари. Україна постачає до Німеччини устаткування, чорні метали, хімічну продукцію, деревину, алюміній, мідь, насіння олійних рослин.

ФРАНЦІЯ. Цю країну правомірно вважають однією з найбільш привабливих в Європі. Її природні умови дуже різноманітні. На півночі, заході та півдні лежать приморські райони, що омиваються Атлантичним океаном і Середземним морем. Зручні для землеробства рівнини чергуються з горами: на південному заході це Піренеї, на південному сході — Альпи. Їх гірські луки слугують чудовими пасовищами для худоби. А засніжені вершини високих хребтів перетворилися на райони туризму й альпінізму. Помірно теплий і морський клімат сприятливий для життя людей і розвитку господарства. На берегах Середземного моря розкинувся найбільш престижний курорт Європи — Лазурний берег.

РЕСПУБЛІКА ФРАНЦІЯ

Населення Франції за національним складом однорідне: більшість становлять французи. За густотою населення ця країна удвічі поступається Німеччині. Столицю Франції — Париж, одне з найбільших міст світу, називають містом-музеєм. Щороку його відвідують мільйони туристів.

Мал. 248. Ейфелева вежа — символ Парижа

Франція належить до сімки найбільш розвинених держав світу. Вона має багатогалузеву промисловість. У країні видобувають кам’яне вугілля, залізні та алюмінієві руди, калійні солі. Металургійні підприємства виплавляють чавун, сталь, алюміній та інші кольорові метали. Найбільше електроенергії виробляють атомні електростанції. Підприємства машинобудування випускають автомобілі, трактори, судна, літаки, аерокосмічну техніку, електротехніку. Париж вважають запроваджувачем моди: визнання в усьому світі здобули французькі елегантні одяг і взуття, парфуми й косметика. Світового рівня розвитку досягла харчова промисловість, зокрема виноробство.

Франція — провідна сільськогосподарська країна Європи. Вона має найбільшу площу орних земель. Французи вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, овочі. На півночі країни культивують яблуневі сади, а на півдні — абрикосові та персикові. На північному сході розташована відома виноградарська провінція Шампань. Розводять велику рогату худобу, овець, свиней. За виробництвом молока Франція посідає перше місце у Європі, за виробництвом м’яса — друге. З молока виготовляють сири, яких у країні налічують понад 600 видів.

Французькі делікатеси

Франція — рибна країна. Вона виловлює рибу у відкритому морі й розводить її на рибофермах. Спеціально вирощують устриці й мідії, за збором яких країна посідає перше місце у світі. Французи розводять також жаб та слимаків, яких вважають делікатесом.

У Франції розвинені всі види транспорту. Міста сполучаються швидкісними залізницями. Під протокою Ла-Манш прокладено залізнично-автомобільний тунель, що з’єднує Францію з Великою Британією. У гирлах річок розташувалися великі морські порти. Неабиякі доходи країні дає туризм.

Рай для туристів

Навряд чи є людина, яка не мріяла побувати в Парижі. Мільйони туристів з усього світу їдуть побачити знаменитий собор Паризької Богоматері, королівський палац Лувр. Символом французької столиці є центральна вулиця Єлисейські поля та Ейфелева вежа заввишки 320 м. Її збудували в 1889 р. до всесвітньої виставки як символ досягнень XIX ст. Цю унікальну споруду, яка під час сильного вітру відхиляється на 3 м, розробив інженер Гюстав Ейфель.

У світі Франція відома як виробник промислового устаткування, автомобілів, побутових приладів, одягу, взуття. Країна посідає друге місце у світі (після США) за постачанням на світовий ринок пшениці, кукурудзи, м’яса, молочних продуктів, овочів, фруктів, вин. Україна продає Франції чавун, хімічну продукцію, насіння соняшника для виробництва олії та ін.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Це країна стародавніх замків і давніх традицій. Вона розташована на Британських островах. Від материка її відокремлює вузька протока Ла-Манш. Велика Британія — могутня морська держава, яку колись називали «владичицею морів». Свого часу англійські мореплавці приєднали до Англії численні заморські землі, перетворивши її на найбільшу колоніальну імперію. І хоча нині її вплив ослаб, вона лишається однією з провідних держав світу.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

За природними умовами Велика Британія схожа на сусідні країни Західної Європи. На півночі й заході країни простяглися старі, сильно зруйновані гори, на південному сході лежать рівнини. На помірний морський клімат значний вплив чинить океан: зиму він робить м’якою і вологою (дощ йде майже щодня), а літо — прохолодним. Британська погода не стійка, мінлива, здебільшого похмура, із сильними вітрами. Густа завіса туманів, які утворюються і влітку, і взимку, не розсіюється іноді по кілька днів. Річок на островах багато, але вони короткі. Найповноводніша — Темза. Великі площі займають луки.

Подорож у слово

Територія Великої Британії охоплює кілька історичних областей: Англію, Шотландію, Уельс і Північну Ірландію. До XVIII ст. ця країна називалася Англією. Коли до неї була приєднана Шотландія, нова держава стала йменуватися Велика Британія за назвою найбільшого з Британських островів. Після приєднання Ірландії країна дістала теперішню назву — Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії або скорочено Велика Британія.

Серед населення країни найчисленніші — англійці. Крім них, живуть шотландці, ірландці, уельсці, які зберегли національні особливості. Державна мова — англійська — поширена в усьому світі. Велика Британія густо населена країна, у якій переважає міське населення. Лондон — одне з найбільших міст Європи.

Візитні картки Лондона

Лондон, який був заснований римлянами ще на початку нашої ери, нині — великий фінансовий і культурний центр світу. Його всесвітньо відомі туристичні об’єкти: Тауер — замок-фортеця XI ст., Букінгемський палац — головна резиденція англійських королів, годинник Біг-Бен, Музей мадам Тюссо, де представлено воскові фігури знаменитих людей світу.

Мал. 249. Лондон — столиця Великої Британії

Велика Британія, як і Франція та Німеччина, належить до сімки найбільш розвинених країн світу. Провідною в господарстві є промисловість. Здавна в країні видобувають вугілля. Нині розробляють родовища нафти і газу з дна Північного моря. Металургійні заводи працюють на привізній з інших країн сировині. Машинобудівні підприємства випускають судна, автомобілі, літаки, верстати, радіоелектронні прилади. Хімічна промисловість виробляє пластмаси, синтетичний каучук, мінеральні добрива. Традиційною галуззю є текстильна.

У сільському господарстві британці вміють взяти все можливе з кожного клаптика землі. Вирощують пшеницю, овес, ячмінь, цукрові буряки, картоплю. На фермах розводять м’ясні й молочні породи корів, а також овець, свиней. Популярним є розведення коней із спортивною метою. Добре розвинене рибальство: у морях виловлюють оселедця, тріску, кільку.

Розвинені всі види транспорту. Цікаво, що його рух у Великій Британії лівосторонній, на відміну від більшості країн — де він правосторонній. Ця острівна країна має потужний морський флот.

Видатні британці

Велика Британія — батьківщина всесвітньо відомих учених, письменників, музикантів. Ісаак Ньютон — видатний фізик і математик, який відкрив закон всесвітнього тяжіння і пояснив рух планет. Вільям Шекспір — геніальний письменник, який створив відомі у світовій літературі драми «Ромео і Джульєтта», «Отелло» та ін. Джон Леннон, Пол Маккартні, Джордж Харрісон і Рінго Старр — творці легендарної рок-групи «Бітлз».

Велика Британія — батьківщина популярних в усьому світі спортивних ігор: футболу, баскетболу, тенісу. Як і в інших країнах, велике значення надається туризму. Велика Британія має торговельні зв’язки з багатьма країнами світу, у тому числі й з Україною. Вона продає транспортні засоби, обладнання для різних галузей, продукцію хімічної промисловості, тканини, одяг, ліки. Натомість купує в нас чавун, сталь, алюміній, мідь, устаткування для електроенергетики, зерно, соняшникову олію.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Країни Західної Європи — Німеччина, Франція, Велика Британія — належать до найбільш розвинених країн світу; вони мають багатогалузеву промисловість та високопродуктивне сільське господарство.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які галузі промисловості розвинені в Німеччині?
  • 2. Зіставте географічне положення Франції і Великої Британії.
  • 3. Охарактеризуйте сільське господарство Франції.
  • 4. Чому Німеччина, Франція, Велика Британія належать до високорозвинених країн світу?
  • 5. У якій з країн Західної Європи ви хотіли б побувати? Чому?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду