Войти
Закрыть

Клімат

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 23. Клімат

  • Пригадайте, які основні чинники формують клімат.
  • У чому полягає закономірність вертикальної поясності?

ЗАГАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КЛІМАТУ. Більша частина Південної Америки лежить в екваторіальних, субекваторіальних і тропічних широтах, тобто в жаркому тепловому поясі. Отже, поверхня отримує велику кількість сонячної енергії. Тому клімат материка дуже теплий, проте не такий спекотний, як в Африці чи Австралії. Лише на крайньому півдні, де відчутне холодне дихання Антарктиди, середні місячні температури повітря невисокі.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найспекотніше місце Південної Америки — у центральній частині материка, на рівнині Гран-Чако, де зафіксовано майже + 49 °С, а найхолодніше — на південному сході, де стовпчик термометра опускався до -33 °С.

Південна Америка — найвологіший материк земної кулі. На ньому випадає вдвічі більше опадів, ніж на будь-якому іншому материку. Ця особливість клімату зумовлена циркуляцією повітряних мас. Над значною частиною материка панують вологі екваторіальні повітряні маси. При цьому велику роль відіграють південно-східні і північно-східні пасати, які «доставляють» вологі повітряні маси з Атлантичного океану. Натомість вплив сухих тропічних мас обмежений — вони формують клімат лише на західному узбережжі.

Мал. 94. Кліматична карта Південної Америки

Важливим кліматотвірним чинником є підстильна поверхня. Так, теплі Гвіанська та Бразильська течії на заході материка додатково насичують повітря вологою і сприяють збільшенню кількості опадів. А холодна Перуанська течія на сході, навпаки, — зменшує. На розподіл вологи впливає рельєф. Так, на рівнинному сході материка немає перепон на шляху вітрів, і вони проникають аж до Анд. Навітряні східні схили плоскогір’їв отримують від пасатів рясні дощі. Натомість на гірському заході повітряні маси з Тихого океану мають вплив лише на вузькій смузі узбережжя, оскільки далі шлях їм заступають високі Анди.

Дощ, що йде збоку

Зливи в екваторіальному поясі Південної Америки не схожі на дощі в інших куточках Землі. Вони ллються не зверху, а косо, майже горизонтально, гнані сильними вітрами. Тоді накриття над головою мало захищає, адже вода проникає збоку. Коли крізь хмари визирає сонце, так світлішає, що очам боляче. Відразу стає жарко і душно, що важко дихати.

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ І ТИПИ КЛІМАТУ. Південна Америка лежить у шести кліматичних поясах: від субекваторіального Північної півкулі до помірного Південної півкулі (мал. 95).

Мал. 95. Кліматичні пояси

В екваторіальному кліматичному поясі цілорічно панують спекотні й вологі екваторіальні повітряні маси. Тому протягом року середні температури повітря високі (понад + 26 °С) і випадають рясні дощі (до 3000 мм). Непомірна вологість повітря особливо відчутна на світанку. Опівдні сонце нагріває повітря, і вологість зменшується. Опівночі знову стає душно від випаровувань — природа готується до нової зливи. Такий тип клімату, як ви вже знаєте, називається екваторіальний постійно спекотний і постійно вологий.

У субекваторіальному кліматичному поясі повітряні маси протягом року змінюються: влітку приходять вологі екваторіальні маси, які несуть багато опадів (до 2000 мм), взимку — сухі тропічні, тоді дощі не випадають по кілька місяців. Тому там чітко виражені два сезони: вологе спекотне літо і суха, нерідко ще спекотніша, зима (+28 °С). Це субекваторіальний постійно спекотний і перемінно-вологий тип клімату.

Клімат тропічного поясу має певні відмінності. На сході Бразильського плоскогір’я, що перебуває під впливом пасатів з Атлантики, випадає багато опадів (до 2000 мм на рік). Середня температура найтеплішого місяця становить +26 °С, найхолоднішого +16...+ 21 °С. Це тропічний вологий тип клімату. З просуванням углиб материка кількість опадів зменшується, тривалість сухого сезону збільшується. А на вузькій смузі тихоокеанського узбережжя, де панує область високого атмосферного тиску і проходить холодна течія, які не сприяють утворенню опадів, спостерігається нестача вологи (опадів до 50 мм на рік). Зволоження приносять лише тумани та рясні роси. Температури повітря відносно низькі (+15...+20 °С). Там сформувався тропічний пустельний тип клімату.

У субтропічному кліматичному поясі, як і в субекваторіальному, повітряні маси змінюються відповідно до сезону: влітку панують сухі тропічні, а взимку — помірні вологі. На сході в межах поясу клімат теплий і вологий (до 1000 мм на рік), а з просуванням углиб материка він стає сухим континентальним (500 мм на рік). На узбережжі Тихого океану формується клімат субтропічний середземноморського типу, із сухим теплим літом і вологою зимою.

Помірний кліматичний пояс охоплює південний край материка. Упродовж року там панують помірні повітряні маси. На відміну від решти території материка, вологе повітря рухається з протилежного боку — із заходу, від Тихого океану. Його несуть західні вітри, що дмуть у цих широтах. Шлях їм перепиняють Анди. Гори й тут — природна межа, яка розділяє дві кліматичні області. Так, на західному узбережжі клімат помірний морський. Він постійно вологий (до 5000 мм опадів на рік). Цю ділянку узбережжя часто називають «мокрим кутком» Південної Америки. Погода там прохолодна (взимку +4 °С, улітку + 10 °С), дощова, із сильними вітрами. На східному ж узбережжі клімат помірно континентальний з прохолодною зимою і сухим теплим літом. Кількість опадів не перевищує 400 мм на рік. Узимку сильні вітри можуть спричинити зниження температури до -30 °С і навіть серед літа принести снігову заметіль з близької Антарктиди.

Кліматичні діаграми

У гірських районах Анд формується високогірний клімат. У горах, які перетинають усі кліматичні пояси, він змінюється не лише з півночі на південь, а й з висотою. Тобто від підніжжя до вершин відбувається поступове зниження температури повітря (на 6 °С на 1 км) і збільшення кількості опадів. У нижньому поясі клімат такий самий, як і на довколишній рівнинній території. Так, поблизу екватора в нижньому поясі на схилах Анд клімат екваторіальний, а вище снігової лінії (4600 м) лежать сніг і льодовики.

Холодний памперос

Холодне повітря помірних широт час від часу вторгається у межі субтропічного поясу. Тоді температури різко знижуються, випадають сильні дощі чи навіть сніг. Це памперос — у перекладі з іспанської вітер з пампи.

Загалом клімат Південної Америки з достатньою кількістю тепла й вологи сприятливий для життя й господарської діяльності людини. Там є всі умови для вирощування різних культур.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Унаслідок сукупної дії кліматотвірних чинників Південна Америка має теплий і найвологіший на Землі клімат.

• В Андах формується високогірний клімат, якому властива зміна основних кліматичних показників з висотою та з півночі на південь.

• Головним кліматорозділом Південної Америки, тобто межею між кліматичними областями, є Анди; тому материк ізольований від впливу повітряних мас з Тихого океану і відкритий для надходження їх з Атлантичного океану.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які чинники зумовлюють рясне зволоження Амазонської низовини?
  • 2. Чому вплив Тихого океану на клімат Південної Америки значно менший, ніж Атлантичного?
  • 3. Яку роль відіграють Анди у розподілі опадів на материку?
  • 4. Поміркуйте, чому пасати добре зволожують Південну Америку і недостатньо — Африку.
  • 5. Уявіть, що під час зимових канікул ви вирушаєте в далеку Бразилію, у її столицю. Який клімат там панує? Як вам треба одягнутися і яке взяти спорядження, щоб почуватися комфортно в тамтешніх кліматичних умовах?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 6

Тема: Визначення типів клімату Південної Америки за кліматичними діаграмами

1. Уважно розгляньте кліматичні діаграми на с. 104. Які показники клімату на них відображено?

2. Визначте, які типи клімату відображають діаграми а, б, в. Яка з діаграм ілюструє найвологіший тип клімату, а яка — найсухіший?

3. Охарактеризуйте тип клімату за показниками однієї з діаграм (на вибір).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду