Войти
Закрыть

Населення Євразії

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 46. Населення Євразії

Пригадай або здогадайся

  • 1. Пригадай, від чого залежить густота населення тієї чи іншої території.
  • 2. До яких рас належить населення Євразії?

Заселення материка та сучасне розміщення населення

З давніх часів. Людина в Євразії живе з дуже давніх часів. Є підстави вважати деякі райони Східної і Південної Азії прабатьківщиною найдавніших людей. Перші стоянки первісної людини в Європі сягають мільйона років тому. Саме в Євразії відомі найдавніші цивілізації Землі: в Індії, Китаї, Месопотамії, на узбережжі Середземного моря. Вони зіграли велику роль у розвитку людського суспільства. За чисельністю народи континенту становлять близько 65 % жителів земної кулі.

Вкрай нерівномірно заселений материк. Розміщення населення на материку є вкрай нерівномірним. У деяких районах густота населення сягає понад 1 000 осіб на 1 км(дельта Гангу і Брахмапутри, острів Ява, мал. 2.346, деякі райони Китаю, узбережжя Японських островів). Густо заселена Західна Європа. Але є й майже безлюдні райони (Сибір, Тибет, Гобі, Аравійський півострів, багато гірських систем).

Чи відомо тобі?

В Індії зберігся комплекс з 29 буддійських храмів і монастирів II ст. до н. е. — VII ст. Їх висічено у скелях поблизу селища Аджанта штату Махараштра. Аджанта є визначною пам’яткою давньоіндійської культури.

Більшість населення материка живе в містах (понад 60 %). Густозаселені сільські території переважають у Східній та Південній Азії, Західній та Центральній Європі.

Мал. 2.346. Джакарта — одне з найбільших міст світу, розташоване на острові Ява

Давнє заселення та інтенсивна господарська діяльність на багатьох територіях призвели до сильних змін у природі. Місцями виникають серйозні проблеми, які пов’язані з використанням природних ресурсів, господарською діяльністю людей. Скупчення великих міст, тривалий розвиток землеробства, розвиток транспортної мережі нерідко призводять до незворотних змін у природі в багатьох районах Європи та Азії.

Раси, народи, релігії

Раси в Євразії. Населення Євразії різноманітне за расовим і національним складом. Велику частину становлять народи європеоїдної раси — як північної, так і південної її гілок (мал. 2.347). Південні європеоїди з темними очима і волоссям (давніша гілка) населяють Південну Європу і Південно-Західну Азію. Із просуванням від центрів заселення на північ усе світлішими стають шкіра, очі, волосся людей. Найяскравіше риси північних європеоїдів виражено у шведів, норвежців — блондинів зі світлими очима (мал. 2.348).

Народи монголоїдної раси зазвичай низькорослі, з жовтувато-смаглявою шкірою, темними вузькими очима, широким носом, чорним прямим волоссям населяють головним чином Центральну, Східну Азію. Вважається, що представники цієї раси поширилися на інші материки (наприклад, у Північну та Південну Америку) саме із Азії. Расові ознаки монголоїдів — це багаторічне пристосування до природних умов сухих, жарких, вітряних, пилових континентальних районів Азії (мал. 2.349).

На півдні материка (південь Індостану та прилеглі острови) живуть народи, для яких характерна темна шкіра, плоскі обличчя, хвилясте волосся. Їх вважають представники особливої гілки екваторіальної раси.

Мал. 2.347. Українці — представники європеоїдної раси. За мовою належать до слов’янської групи

Мал. 2.348. Юні шведи

Мал. 2.349. Жителі Тибету належать до монголоїдної раси

Народи і релігії. Кожен з народів, що проживає на території материка, має власну мову, звичаї та традиції. За мовними ознаками науковці об’єднують народи з подібними мовами у мовні сім’ї, мовні групи. Найчисленнішою є індоєвропейська мовна сім’я, народи якої живуть в Європі, Індії, Ірані. До її складу входить численна слов’янська мовна група, до якої належать і українці.

Євразія — батьківщина трьох світових релігій — християнства, буддизму, ісламу. Християнство найбільше поширене в Європі. Іслам походить із Близького Сходу (мал. 2.350). Прихильники ісламу (мусульмани) живуть також на південному сході материка.

Буддизм найбільшою мірою поширений у Південній та Центральній Азії. Значна частина Китаю — найбільшої держави за кількістю населення в світі має свою національну релігію — конфуціанство. У другій за кількістю населення країні — Індії сповідують індуїзм (понад 80 % населення, мал. 2.351) та іслам.

Мал. 2.350. Поклоніння мусульман біля головного святилища ісламу — будівлі Каабу в місті Мекка

Мал. 2.351. Віруючі індуїсти вважають річку Ганг священною

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Як розміщено населення на території Євразії?
  • 2. Представники яких рас живуть на материку Євразія з найдавніших часів?
  • 3. До якої раси, мовної групи та сім’ї належать українці?
  • 4. Які релігії є найбільш поширеними на материку?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Дізнайся, до яких мовних груп та сімей належать населення держав-сусідів України.
  • 2. В яких природних зонах розташовано території, найгустіше заселені сільським населенням?
  • 3. Які найпоширеніші віросповідання є в Європі та Азії?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду