Войти
Закрыть

Природні зони (продовження)

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 48. Природні зони (продовження)

  • Які природні зони формуються в тропічному поясі?
  • Які території Євразії розташовані в межах субекваторіального і екваторіального поясів?

ЗОНА ВІЧНОЗЕЛЕНИХ ТВЕРДОЛИСТИХ ЛІСІВ І ЧАГАРНИКІВ. Ця природна зона простяглася на півдні Європи уздовж узбережжя Середземного моря (мал. 218 на с. 207). Вона сформувалася у субтропічному поясі. Тепла й волога зима створює умови для росту вічнозелених дерев і чагарників, які не скидають листя впродовж року. До спекотного й сухого літа рослини добре пристосовані. Одні мають пупке блискуче, вкрите воскоподібним нальотом листя, інші — вузьке, вкрите волосками. Усе це зменшує випаровування. Ліси цієї зони майже повністю вирубано. На їх місці подекуди виникли зарості вічнозелених чагарників і невисоких дерев. Серед них фісташка і мирт — вічнозелений кущ, великі пахучі квіти якого містять ефірні олії. Лавр благородний відомий своїм духмяним листом, що застосовується в кулінарії як прянощі. Поміж кущів ростуть магнолії і суничне дерево, яке дістало свою назву за невеликі їстівні плоди, схожі на суниці. У коркового дуба стовбур і гілки покриті шаром корку завтовшки 5 см.

Корковий дуб

Суничне дерево

Проте основні площі нині зайнято угіддями, де на родючих коричневих ґрунтах вирощують сільськогосподарські рослини. Через високу освоєність території людиною в цій природній зоні майже не лишилося диких тварин. На островах Середземномор’я водяться лань, гірський баран муфлон, дикий лісовий кіт. Багато ящірок, змій, черепах.

Родом із Середземномор’я

Середземномор’я — один із центрів походження культурних рослин. Буряк, капуста, цибуля, часник, петрушка були відомі ще стародавнім грекам і поширилися по всьому світу.

Мал. 230. Фісташка

ЗОНА ПЕРЕМІННО-ВОЛОГИХ (МУСОННИХ) ЛІСІВ. Ця природна зона сформувалася на південно-східному узбережжі Євразії під дією мусонів. Вона простяглася у межах кількох поясів: помірного, субтропічного і субекваторіального. На відміну від Середземномор’я, зима тут суха і прохолодна, а літо — вологе. Серед ґрунтів переважають жовтоземи і червоноземи. У мусонних лісах поряд із хвойними (сосна, ялина, ялиця) і широколистими (дуб, бук, клен, ясен, липа, горіх) видами помірних широт ростуть вічнозелені дерева субтропіків (тюльпанове дерево, кипарис, пальми). Далі на південь з’являються фікус, бамбук, деревоподібні папороті. Трапляється камфорне дерево, яке містить таку кількість олії, що його деревину навіть не пошкоджують комахи.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Бамбук — не тільки найвища у світі трава, що сягає заввишки 40 м, а й рекордсмен росту. За добу він виростає до 90 см! При цьому можна навіть чути, як росте бамбук. Це супроводжується глухим потріскуванням. Його стебло — здерев’яніла міцна й гнучка соломина — в Азії широко використовується: з нього виготовляють меблі, музичні інструменти, посуд, вудилища, із молодих паростків готують різноманітні страви.

Мал. 231. Тропічний бамбуковий ліс

Східна Азія — один з найбільш населених регіонів світу. Тому більшість мусонних лісів вирубано, а землі розорано. Майже повністю знищено або витіснено в менш освоєні райони диких тварин, серед яких спритний хижак тигр, жовтий леопард, бамбуковий ведмідь панда, єнотоподібний собака, кабан, мавпи. З птахів водяться фазани, папуги, на берегах озер і річок — чаплі, пелікани, журавлі.

Тюльпанове дерево

Камфорне дерево

Дуже своєрідними є субекваторіальні заболочені, густі, перевиті ліанами ліси півостровів Індостан та Індокитай. Їх називають джунглями. Там ростуть салове і тикове дерева, що мають цінну деревину, яка не гниє у воді. Ці, колись непрохідні ліси, збереглися лише на окремих ділянках у передгір’ях Гімалаїв. Різноманітні тварини (слони, носороги, тигри, пантери, кабани, олені та ін.) нині живуть здебільшого в заповідниках.

Мал. 232. Тварини перемінно-вологих лісів

Дерево-ліс

Дерево баньян цікаве тим, що має сотні додаткових стовбурів. Вони утворюються з коренів, що спускаються з гілок. Досягаючи землі, ці корені вкорінюються і дають початок новим стовбурам. Зрештою дерево так розростається, що утворює цілий ліс площею кілька тисяч квадратних метрів. Це триває доти, доки є простір для росту дерев. Живе баньян до 3000 років.

Мал. 233. Баньян

ЗОНА САВАН І РІДКОЛІССЯ. У саванах Азії на червонувато-бурих ґрунтах ростуть, як і в Африці, високі злаки, чагарники, акації та деякі види пальм. На зволожених гірських схилах переважають тикове, салове, сандалове та атласне дерева, бамбук, баньян. Деякі дерева в сухий сезон на три-чотири місяці скидають листя.

У саванах багато хижаків: леопард, гепард, смугаста гієна, шакал. Водяться антилопи, буйволи, носороги, дикі кабани. Індійський слон трохи менший за свого африканського родича. Його легко приручити, він слухняний і виконує важку господарську роботу. Є багато мавп і лемурів, які завдають чималих збитків, поїдаючи врожай у садах і городах. З птахів поширені барвисті папуги, фазани, павичі, чаплі. Серед змій особливо небезпечні кобри. У водах Гангу водяться крокодили гавіали. Серед безлічі комах небезпечними для людини є малярійні комарі, москіти, кліщі.

Гієна

Буйвіл

Малайський ведмідь

ЗОНА ВОЛОГИХ ЕКВАТОРІАЛЬНИХ ЛІСІВ. У Євразії такі ліси поширені на півдні материка, на півостровах і островах. У цій зоні панує «вічне літо». У постійно теплому й вологому кліматі розвивається багата рослинність. Ґрунти — червоно-жовті фералітні. Добре простежуються окремі яруси: під високими деревами, крони яких сягають 70 м заввишки, розміщуються нижчі, далі — карликові пальми, фікуси і деревоподібні папороті. Трав майже немає. Серед дерев багато ендемічних видів. Ростуть червоне і чорне дерева, які мають цінну деревину, манго, динне (папая) і хлібне дерева. Поширені також гвоздичне дерево й мускатний горіх, заради яких в епоху Великих географічних відкриттів вирушали в далекі плавання, адже прянощі в Європі високо цінувалися. Серед ліан, якими перевиті дерева, трапляється ротанг завдовжки до 300 м. З його гнучкого стебла виготовляють меблі та інші плетені вироби. Поширені бамбуки й орхідеї.

Мал. 234. Екваторіальний ліс

Тваринний світ також різноманітний. Серед численних мавп є макаки, гібони, мартишки, павіани, ендемічні людиноподібні орангутанги. З хижаків трапляються тигр, леопард, малайський ведмідь. Рідкісними стали дикий бик, носороги, слони. Багато ендемічних птахів: павичі, нектарниці, птах-носоріг. Поширені змії, ящірки, крокодили, жаби.

Мал. 235. Динне дерево

Мал. 236. Орангутанг

Нині великі площі вологих екваторіальних лісів освоєно людиною. На їх місці виникли плантації бананів, кокосових пальм, цукрової тростини, бавовнику, рису, чайного куща, каучуконоса гевеї.

Птах-носоріг

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• У субтропічному географічному поясі Євразії поширені зони вічнозелених твердолистих лісів і чагарників та перемінно-вологих (мусонних) лісів.

• У тропічному поясі Євразії лежать напівпустелі й пустелі, подібні до африканських.

• У субекваторіальному поясі Євразії поширені савани і рідколісся, а в екваторіальному — вологі екваторіальні ліси.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Якими особливостями зона вічнозелених твердолистих лісів і чагарників відрізняється від інших природних зон?
  • 2. Користуючись картою, зіставте ареали поширення екваторіальних лісів в Африці, Південній Америці та Євразії. На якому материку вони займають найбільші площі?
  • 3. На прикладі однієї з природних зон розкажіть про зв’язки між компонентами природи.
  • 4. Яких змін зазнали природні зони внаслідок господарської діяльності людини?
  • 5. Джунглі яскраво змалював Редьярд Кіплінг у відомій казці про Мауглі «Книга джунглів». Пригадайте, які тварини згадуються в ній. Як вони пристосувалися до життя в густому вологому екваторіальному лісі?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду