Войти
Закрыть

Тихий океан

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 50. Тихий океан

Пригадай або здогадайся

  • 1. З яких частин складається Світовий океан?
  • 2. Як називається найглибший жолоб у Світовому океані?
  • 3. Яка експедиція першою перепливла Тихий океан?
  • 4. Яке значення має Світовий океан для людини?

Географічне положення та вивчення океану

Як зазвичай характеризують географічне положення океану? Щоб звернути увагу на всі важливі особливості розташування океану, в географії прийнято дотримуватись певного плану. Зазвичай він складається з таких основних пунктів:

  • 1. Загальні відомості та фізико-географічне положення.
  • 2. Рельєф дна.
  • 3. Клімат.
  • 4. Властивості вод та океанічні течії.
  • 5. Органічний світ.
  • 6. Природні комплекси (широтні пояси) океану.
  • 7. Господарське використання.

Унікальний за розмірами природний об’єкт. Тихий океан за розмірами та особливостями природи — унікальний природний об’єкт нашої планети (мал. 3.13). Так, він найбільший за площею, найглибший, розташований у всіх півкулях Землі, між материками Євразією та Австралією на заході, Північною і Південною Америкою на сході та Антарктидою на півдні.

Мал. 3.13. Тихий океан з космосу

Чи відомо тобі?

Малаккська протока, яка вважається найдовшою у світі (957 км), з’єднує Тихий океан з Індійським, розділяючи півострів Малакка та острів Суматра. Найменша ширина протоки — 15 км, глибина — 12 км.

Межі його з іншими океанами проходять по Беринговій протоці, а також по умовних лініях від південно-східного краю Австралії до Антарктиди та від Вогняної Землі до Антарктичного півострова (мал. 3.14).

Мал. 3.14. Берингова протока з космосу

Тихий океан займає площу близько 179 млн км2, більш як 1/3 поверхні планети і майже половину Світового океану. Середня глибина океану — 3 980 м, а максимальна — 11 022 м (Маріанський жолоб). Океан має округлу форму. Він трохи витягнутий з північного заходу на південний схід і найширший між тропіками. Берегова лінія відносно прямолінійна біля берегів Північної і Південної Америки і сильно розчленована біля берегів Євразії. До складу Тихого океану входить ряд окраїнних морів Східної і Південно-Східної Азії. В океані є велика кількість архіпелагів та окремих островів.

Історія відкриття та освоєння. Першим європейцем, який в 1513 р. побачив Тихий океан з боку Америки, був іспанський конкістадор Васко Нуньєс де Бальбоа (мал. 3.15).

Сучасна назва океану пов’язана з навколосвітньою подорожжю Фернана Магеллана. Він першим з європейців у 1521 р. перетнув Тихий океан від Вогняної Землі до Філіппін, не зустрівши на своєму шляху жодної бурі, жодного шторму. Вражений цим, Магеллан дав океану назву «Спокійне море». Прийнята в Англії назва «Тихий океан» у XIX ст. стала загальновизнаною у світі. У той самий час у літературі можна натрапити на ще одну назву цього океану — Великий.

Мал. 3.15. Васко Нуньес де Бальбоа

Англійський мореплавець Джеймс Кук у 1768-1771 рр. відкрив у Тихому океані багато островів, у тому числі Гавайські (мал. 3.16) та Великий Бар’єрний риф.

Мал. 3.16. Гавайські острови

Наприкінці 1880-х років водні маси Тихого океану в його північній частині успішно вивчав адмірал і вчений С.О. Макаров. За свою роботу він був удостоєний премії Російської академії наук і золотої медалі Географічного товариства.

Особливості природи океану

Рельєф дна океану. Тихий океан має дуже складний рельєф дна. Шельф займає відносно невелику площу. Біля берегів Північної і Південної Америки його ширина не перевищує десятків кілометрів, а поблизу берегів Євразії вона становить сотні кілометрів. У периферійних частинах океану розташовані глибоководні жолоби (мал. 3.17). У Тихому океані є більшість глибоководних жолобів Світового океану (25 з 35, що мають глибину більш як 5 км), і всі чотири жолоби глибиною понад 10 км, в тому числі Маріанський жолоб з найглибшою відміткою дна Світового океану — 11 022 м (мал. 3.18).

Великі підняття, окремі гори і хребти поділяють ложе океану на улоговини. На південному сході розташоване Східнотихоокеанське підняття, що входить до системи серединно-океанічних хребтів.

Із системою глибоководних жолобів і гірських споруд на материках та островах, що оточують океан, пов’язаний майже безперервний ланцюг діючих вулканів, що утворюють Тихоокеанське «вогняне кільце» (мал. 3.19). У цій зоні частими є як наземні, так і підводні землетруси, що спричиняють хвилі — цунамі.

Клімат і води океану. Тихий океан розташований майже в усіх кліматичних поясах. Велика частина його лежить в екваторіальному, субекваторіальному й тропічному поясах. Температура повітря над цими акваторіями увесь рік становить +16...+24 °С. На півночі океану взимку вона опускається нижче від 0°, біля берегів Антарктиди низька температура тримається й у літні місяці. В тропічних широтах над океаном панують пасати. У помірних широтах над океаном переважають західні вітри, а біля берегів Євразії панують мусони. Над океаном часто бувають сильні вітри — шторми та тропічні циклони (тайфуни). Максимальна кількість опадів (близько 3 000 мм) випадає в західній частині екваторіального поясу, мінімальна — у східних районах між екватором і Південним тропіком (близько 100 мм).

Мал. 3.17. Стрілками вказано Маріанський жолоб

Мал. 3.18. Глибоководна сталева камера — батискаф на дні Маріанського жолоба (2012 рік)

Мал. 3.19. Тихоокеанське «вогняне кільце»

У Тихому океані утворюються поверхневі водні маси всіх типів, крім арктичних. Через велику площу океану між тропіками його поверхневі води тепліші, ніж в інших океанах. Середньорічна температура вод між тропіками становить +19 °С, біля екватора — +25...+29 °С, в Антарктиці вона знижується до -1 °С. Льодові явища в північній частині океану й у субантарктичному поясі мають сезонний характер. Поблизу Антарктиди морські льоди тримаються увесь рік (мал. 3.20).

Опади, що випадають над океаном, у цілому переважають над випаровуванням. Західна частина океану отримує багато річкових вод (Амур, Хуанхе, Янцзи, Меконг та ін.), а тому солоність поверхневих вод Тихого океану трохи нижча, ніж в Атлантичному (мал. 3.21).

В океані утворилася система океанічних течій, яка у Північній півкулі має форму величезної вісімки та містить Північну Пасатну, Куросіо, Північнотихоокеанську та Каліфорнійську течії. На південь від екватора вона має кільцеподібну форму, охоплюючи Південну Пасатну, Східноавстралійську, Західних Вітрів і Перуанську течії. Вони впливають на перерозподіл тепла в океані, природу прилеглого суходолу. Наприклад, пасатні течії відганяють теплу воду від західних тропічних берегів материків до східних, тому в низьких широтах західна частина океану істотно тепліша від східної. У середніх і високих широтах — навпаки, східні частини океану тепліші від західних.

Мал. 3.20. Льоди в Тихому океані біля узбережжя Антарктиди

Мал. 3.21. Тихий океан поблизу гирла Меконгу

Мал. 3.22. Погонофори

Органічний світ. За кількістю видів та біомаси органічний світ Тихого океану багатший, ніж в інших океанах. Це пояснюється його розмірами, розмаїтістю природних умов і тривалою геологічною історією. Багато особливостей фауни Тихого океану свідчать про давність формування. У глибоководних жолобах виявлено невідомий раніше тип тварин — погонофори — безхребетні ниткоподібні організми (мал. 3.22). Особливо багате органічне життя в екваторіально-тропічних широтах, в областях поширення коралових рифів. Для північної частини океану характерні різноманітні види риб.

Тихий океан для людей

Природні багатства. У водах Тихого океану, на його дні й берегах є багато різноманітних природних багатств. Тут виловлюють найбільше риби, заготовляють багато водоростей та інших дарів моря (кальмарів, креветок, крабів, мідій і т. ін.). Вилов риби у Тихому океані (мал. 3.23) складає понад половину світового обсягу, а заготівля водоростей — понад 90%. Головні райони рибного промислу — області взаємодії теплих і холодних вод, шельфові райони на заході океану і райони підйому глибинних вод поблизу берегів Північної й особливо Південної Америки.

З морської води добувають кухонну та калійну солі, сполуки магнію, брому; існують установки з опріснення морської води. На шельфі океану розробляються родовища руд олова, інших металів, добувають багато нафти і газу.

Мал. 3.23. Риболовецьке судно в Тихому океані

Мал. 3.24. Важливе портове місто Тихого океану — Йокогама у Японії

Припливи, океанічні течії розглядають як енергетичні ресурси океану, які дедалі ширше починають використовувати в наш час.

Роль Тихого океану в господарстві країн. Тихий океан відіграє важливу роль у житті багатьох країн і народів. Океан і його моря омивають узбережжя континентів, на яких розташовано понад 30 прибережних держав із загальним населенням понад 2 млрд осіб.

Через Тихий океан проходять траси світового і регіонального судноплавства, на його берегах розташована велика кількість портів (мал. 3.24). У зв’язку з величезними розмірами океану інтенсивне судноплавство розвинуте вздовж обох узбереж океану. Найважливіші лінії проходять від північноамериканських берегів до далекосхідних берегів Азії.

Господарська діяльність призвела в останні десятиріччя до сильного забруднення деяких акваторій океану. Виснажилися запаси риб, китів й інших тварин, причому деякі з них втратили промислове значення.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Які особливості географічного положення Тихого океану?
  • 2. Назви дослідників Тихого океану.
  • 3. Назви основні природні ресурси океану. Як їх використовує людина?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Як змінюються властивості водних мас Тихого океану з віддаленням від екватора?
  • 2. Які небезпечні природні явища загрожують мореплавцям у Тихому океані?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду