Войти
Закрыть

Природні зони арктичного та субарктичного поясів

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 53. Природні зони арктичного та субарктичного поясів

  • 1. В яких кліматичних поясах розташована Євразія?

Зона арктичних пустель знаходиться на північному та північно-східному узбережжі Євразії та островах Північного Льодовитого океану: Шпіцберґен, Земля Франца-Йосифа, Нова Земля, Північна Земля. Тут панують крижані або кам’янисті пустелі. Сама назва природної зони вказує на те, що рослинний покрив тут дуже бідний, розріджений і розвивається лише влітку. Відповідно, ґрунти майже відсутні.

Тут цілий рік панує арктичне повітря з низькими температурами, низькою вологістю і прозорістю. Для зони характерне вкрай нерівномірне надходження сонячного тепла впродовж року.

Поясніть, з чим це пов’язано.

На Північному полюсі полярний день триває 189 діб, полярна ніч — 176. На 70° пн. ш. вони зменшуються відповідно до 70 і 55 діб.

Знайдіть ці широти на карті, назвіть території Євразії, які знаходяться у цих широтах.

У зоні арктичних пустель дощів випадає небагато. Їхня кількість коливається від 150 до 400 мм на рік, t °С повітря на островах Північного Льодовитого океану взимку знижується до -45-50 °С. Найтепліший місяць тут липень. Середня t °С в цей час на півночі зони не перевищує 0-1 °С. На узбережжі Євразії температура підвищуються до +2-3 °С. Ще південніше до +6 °С. Влітку бувають часті тумани, мряка з мокрим снігом.

Світ ссавців у зоні арктичних пустель дуже обмежений. Серед них тюлені, на північному сході — моржі, влітку — кити (мал. 223). Єдиний великий звір — білий ведмідь, найбільший хижак нашої планети. Довжина його тіла може перевищувати 3 м, вага — 800 кг.

Мал. 223. Моржі на о. Врангеля

Зона тундри. Південну частину о. Нова Земля, півостровів Ямал, Таймир та Чукотський займає зона тундри. Тут тепліше, ніж у зоні арктичних пустель, але клімат усе ж дуже суворий для росту дерев. Тому тундра — безліса територія.

Знайдіть на території Євразії зону тундри.

Січневі морози місцями сильніші, ніж у більш північній зоні арктичних пустель. В окремі дні літа t °С повітря піднімається до +20° С, але може випасти сніг (мал. 224).

Мал. 224. Влітку на Ямалі

У всій зоні панує багаторічна мерзлота, в якій все зберігається, як у морозильнику. Були випадки, коли води річок підмивали під час повені берег і на поверхні землі з’являлися туші тварин, які загинули тисячі років тому.

У зоні тундри знаходяться нижні течії Печори, Обі, Єнісею, Лени, Колими та інших річок Євразії. Річки замерзають на десять місяців у рік. Найбільшим озером тундрової частини материка є озеро Таймир, яке знаходиться на однойменному півострові.

На карті природних зон Євразії знайдіть нижні течії річок басейну Північного Льодовитого океану.

У зоні тундри переважають тундрово-глеєві ґрунти. Вони містять незначну кількість гумусу, якого достатньо для формування тут досить багатої рослинності. Це мохи, лишайники, листопадні й вічнозелені чагарники. Літо коротке, тому рослини дуже поспішають. Тундра вкривається килимом квітучих рослин. Вони швидко відцвітають і дають плоди. Особливо гарні полярні маки, кам’яноломки. Зустрічається багато ягід: лохина, морошка, княженика тощо (мал. 225).

Мал. 225. Морошка, полярний мак

Тваринний світ тундри бідний, більша частина ссавців і птахів на зиму залишає цю зону. Ссавці кочують на південь, в тайгу, зграї птахів летять у теплі краї. Залишаються лемінги — дрібні гризуни родини полівок довжиною до 15 см, які живуть колоніями. У сприятливі роки вони неймовірно розмножуються і починають мандрувати, масово гинучи в річках, озерах і морях.

З інших тварин тундри можна виділити песця, зайця-біляка, горностая, ласку, вовка, північного оленя (мал. 226). З півночі сюди заходить білий ведмідь, а з півдня — бурий. На узбережжі морів та скелястих виступах влітку утворюються знамениті «пташині базари».

Мал. 226. Песець, горностай, ласка

Вражаючим явищем зони арктичних пустель і тундри є полярне сяйво — світіння верхніх шарів атмосфери (мал. 227).

Мал. 227. Полярне сяйво над Ісландією

Лісотундра є перехідною природною зоною між зонами тундри й тайги. Ліси й рідколісся на півночі зони займають лише 10 % її площі, на півдні — до 40-50%. На заході Євразії смуга лісотундри не перевищує 50 км ширини, на сході зростає до 400 км.

Зона досить далеко знаходиться від холодного Північного Льодовитого океану. Теплий період року тут триває до чотирьох місяців. Середня t °С найтеплішого місяця липня — +10—14 °С. За рік випадає 200-400 мм опадів.

Через багаторічну мерзлоту і недостатню кількість тепла волога застоюється на поверхні землі. В лісотундрі рідколісся поєднується з луками, болотами і тундрою. Дерева — береза, ялина, сосна, модрина, вільха — невисокі, з викривленими стовбурами. Окрім північного оленя, тут можна зустріти вовка, росомаху, зайця-біляка, горностая, бурого ведмедя і різноманітних птахів: гусей, качок, куликів, білих куріпок.

Уся північна частина Євразії разом з островами Північного Льодовитого океану знаходиться в природних зонах арктичних пустель, тундри й лісотундри.

Для зони арктичних пустель характерні тривалі полярні ніч та день, майже повна відсутність ґрунтів, низькі температури впродовж всього року, незначна кількість опадів, бідний тваринний і рослинний світ.

Тундра — безліса природна зона, клімат якої тепліший за зону арктичних пустель. На тундрово-глеєвих ґрунтах коротким літом тут розвивається пишна, переважно трав’яниста, рослинність. Для тваринного світу характерні сезонні міграції.

Лісотундра є перехідною природною зоною між тундрою і тайгою. В її межах знаходяться значні площі вічної мерзлоти.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Яка територія Євразії знаходиться в арктичному й субарктичному кліматичних поясах? Які природні зони існують на цих територіях?
  • 2. Як впливає на ці природні зони Північноатлантична течія?
  • 3. Яку частину Євразії займає зона тундри?
  • 4. Поясніть, чому більша частина тварин і птахів тундри залишає її взимку.
  • 5. Які тварини і рослини є типовими для зони тундри і лісотундри?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду