Войти
Закрыть

Атлантичний океан

7 Клас , Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків

 

§ 51. Атлантичний океан

Пригадай або здогадайся

  • 1. Які особливості географічного положення Атлантичного океану?
  • 2. Які материки омивають води Атлантичного океану?
  • 3. Як називається найглибша западина Атлантичного океану?
  • 4. Яке значення має Атлантичний океан для людини?

Географічне положення й дослідження

Другий за розмірами. Атлантичний океан — другий за розмірами серед чотирьох океанів (мал. 3.25). Площа його — 91,7 млн км2, найбільша глибина — 8 742 м, середня глибина близько 4 000 м. Берегова лінія океану в Північній півкулі сильно розчленована півостровами та затоками. Біля материків в океані є багато островів, внутрішніх і окраїнних морів. Усього до океану належать 13 морів, які займають 11 % його площі.

Мал. 3.25. Атлантичний океан з космосу

Атлантичний океан розташований здебільшого в Західній півкулі, з півночі на південь він витягнутий на 16 тис. кілометрів. Океан розширюється в північній і південній частині, а в екваторіальних широтах звужується до 2 900 км. Атлантичний океан обмежений берегами Північної і Південної Америки, Європи, Африки й Антарктиди. На півдні він широкими водними просторами з’єднується з Тихим та Індійським океанами, а на півночі — з Північним Льодовитим океаном.

Історія дослідження та освоєння. Атлантичний океан люди почали освоювати ще з прадавніх часів. Початок швидшому освоєнню океану поклав у XV ст. Христофор Колумб. З тих часів океан стає головним водним шляхом людства і свого значення не втратив і нині (мал. 3.26). Через кілька століть після експедиції Христофора Колумба було нанесено на карту багато островів Карибського басейну і величезний материк, котрий пізніше назвали Америкою.

Мал. 3.26. Сучасне круїзне судно в Атлантиці

Важливі наукові дослідження поверхневих вод океану було здійснено у другій половині XVIII ст., коли американські вчені виміряли швидкість, ширину і глибину Гольфстріму. Цю течію, назву якій дав Бенджамін Франклін, було нанесено на карту в 1770 р. Особливо широкі комплексні дослідження природи Атлантики розпочалися з кінця XIX ст. Це, зокрема, експедиції на кораблях «Челленджер», «Витязь», «Метеор», «Діскавері II» (мал. 3.27).

Мал. 3.27. Дослідницьке судно «Челленджер»

Особливості природи океану

Рельєф дна океану. Через увесь океан приблизно на однаковій відстані від берегів материків простягнувся Серединно-Атлантичний хребет. Відносна висота хребта — 2 км. В його осьовій частині розташована рифтова долина шириною від 6 до 30 км і глибиною до 2 км. Поперечні розломи розчленовують хребет на окремі сегменти. З рифтами і розломами Серединно-Атлантичного хребта пов’язані підводні діючі вулкани, а також вулкани Ісландії та Азорських островів.

По обидва боки від хребта лежать улоговини з відносно рівним дном, які розділені підняттями. Найбільшу глибину океан має в межах жолоба Пуерто-Рико — 8 742 м. Площа шельфу Атлантичного океану досить велика — більша, ніж у Тихому океані.

Клімат і води океану. Атлантичний океан розташований у всіх кліматичних поясах Землі, тому кліматичні характеристики дуже різняться на різних широтах. Переважна частина океану (між 40° пн. ш. і 42° пд. ш.) розташовується в субтропічних, тропічних, субекваторіальних і екваторіальному кліматичних поясах. Найсуворіший клімат мають південні частини океану, дещо менше — холодні північні райони.

Чи відомо тобі?

Жолоб Пуерто-Рико належить до меж так званого Бермудського трикутника, який відомий як район таємничих зникнень літаків і суден. На сьогодні це пояснюють дуже інтенсивним рухом транспорту, а також частими тропічними тайфунами. Однак науково підтверджено, що Бермудський трикутник — район високої електромагнітної активності, впливом якої пояснюють аномальну поведінку електрообладнання та компасів на суднах і літаках.

Чи відомо тобі?

Найпрозорішим серед морів довгий час вважалося Саргасове море, прозорість якого — 66,5 м. Однак, у кінці XX століття встановили, що лідером у цьому є інше море Атлантичного океану — Ведделла. Занурений у воду диск за сонячного освітлення тут можна побачити з борту корабля на глибині 79 м.

Властивості водних мас океану пов’язані з особливостями його клімату. В усьому океані середня температура поверхневих вод становить +16,5 °С, але Південна Атлантика на 6 °С холодніша за Північну — дається взнаки вплив крижаної Антарктиди. Найбільша солоність води (37,5 %о) спостерігається в субтропічних і тропічних широтах, найменша (33 %о) — у прибережних водах Антарктиди.

В Атлантичному, як і в Тихому океані, утворюються два кола поверхневих течій, але через значну протяжність Атлантичного океану з півночі на південь у ньому більш розвинуті меридіональні потоки вод, ніж широтні. Через Північну Атлантику проходить тепла течія

Гольфстрім — одна з найпотужніших у світі (мал. 3.28). Прямуючи на північний схід, Гольфстрім розширюється, поділяється на кілька течій, що прямують у різні боки. Під дією західних вітрів один із найпотужніших потоків утворює Північно-Атлантичну течію, яка несе до північного сходу Європи мільярди тонн теплої води. Вона розтоплює кригу Берингового моря та помітно пом’якшує клімат північно-західної Європи.

Мал. 3.28. Схема течії Гольфстрім

Органічний світ. Атлантичний океан порівняно з Тихим має бідніший видовий склад живих організмів. Однією з причин цього є його геологічна молодість. Однак щодо кількості та загальної біомаси, то Атлантичний океан багатий організмами. Це пов’язано насамперед зі значним поширенням шельфу, на якому живе багато придонних і донних риб — тріска, окунь, камбала (мал. 3.29).

Мал. 3.29. Камбала

Господарське значення океану

Мінеральні багатства океану. До мінеральних ресурсів океану належать розсипні родовища рідкісних металів, алмазів, золота. У надрах шельфу зосереджено запаси залізних руд, сірки; виявлено багато родовищ нафти і газу, що експлуатуються багатьма країнами (Північне море та ін.). Деякі райони шельфу багаті кам’яним вугіллям. Енергія океану використовується в роботі припливних електростанцій.

Розвинуте господарство в багатьох приатлантичних країнах дає змогу видобувати з океану і його морів такі мінеральні багатства, як кухонну сіль, сполуки магнію, брому, урану. У посушливих районах працюють опріснювальні установки.

Активно використовуються й біологічні ресурси океану. Атлантичний океан — найпродуктивніший на одиницю площі, але його біологічні ресурси в деяких районах виснажено. Частка океану в світовому рибальстві за останній період значно знизилася. Атлантичний океан на сьогодні за виловом риби поступився першістю Тихому океану.

Вплив Атлантичного океану на життєдіяльність людей. В Атлантичному океані представлено всі види морської діяльності, серед яких найбільше значення мають використання морського транспорту, підводний нафтогазовидобуток і тільки потім — використання біологічних ресурсів.

Чи відомо тобі?

Вперше буріння у Північному морі було здійснено влітку 1965 року. Ця свердловина досягла глибини 4 520 м, але у ній нафти не було. Її виявили пізніше неподалік від першої свердловини. Вже на 1 січня 1971 року в Північному морі було пробурено 400 свердловин, з них 150 допущено до експлуатації. З тих пір щомісяця з’являються все нові свердловини і нові розробки.

Атлантичний океан — головний морський шлях світу, район інтенсивного судноплавства. Ним здійснюються широкі економічні та культурні зв’язки між багатьма країнами. На берегах Атлантичного океану розміщуються понад 70 приморських країн із населенням понад 1,3 млрд осіб. У розвитку господарства багатьох країн галузі, пов’язані з морем, відіграють помітну роль. Через Атлантику проходять багато трансокеанських маршрутів з великими обсягами вантажних і пасажирських перевезень. На узбережжях океану і його морів розташовані найбільші за вантажообігом порти світу (мал. 3.30). Сучасне судно за три-чотири доби перетинає океан. Ще з часів Великих географічних відкриттів і до наших днів Атлантика продовжує посідати провідне місце в транспортних морських перевезеннях.

Мал. 3.30. Морський порт в Роттердамі (Нідерланди) належить до найбільших портів світу

Мал. 3.31. Порятунок птахів від забруднення нафтою

У зв’язку з інтенсивною господарською діяльністю в багатьох морях у відкритому океані спостерігається погіршення природних умов — забруднення води, повітря, зменшення запасів цінних промислових риб та інших тварин (мал. 3.31). Погіршуються рекреаційні умови на берегах океану. З метою запобігання подальшого зменшення існуючого забруднення Атлантичного океану укладаються міжнародні угоди, розробляються наукові рекомендації з раціонального використання біологічних і мінеральних ресурсів океану.

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

  • 1. Порівняй географічне положення Атлантичного й Тихого океанів.
  • 2. Назви дослідників Атлантичного океану.
  • 3. Де в Атлантичному океані можна побачити айсберги?
  • 4. Які багатства приховані у водах Атлантики?

Застосуй знання, дізнайся більше

  • 1. Як ти гадаєш, у яких частинах Атлантичного океану найбагатший органічний світ?
  • 2. Які дослідні судна першими зібрали матеріал про рельєф дна, властивості водних мас та органічний світ?
  • 3. Чим зумовлені відмінності рельєфу дна Тихого й Атлантичного океанів?

Назви зображені об’єкти чи явища

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гілецький, Чобан, Сеньків", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду