Войти
Закрыть

Географічне положення Австралії. Дослідження та освоєння материка

7 Клас , Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 26. Географічне положення Австралії. Дослідження та освоєння материка

Пригадайте: 1. За яким планом вивчають географічне положення материка? 2. Чому про материк Австралія кажуть, що це материк, де все навпаки?

Географічне положення. Австралія розташована в Південній і Східній півкулях. Майже посередині материк перетинає Південний тропік. Крайньою південною точкою є мис Південно-Східний, західною точкою — мис Стіп-Пойнт, східною точкою — мис Байрон, північною точкою — мис Йорк (мал. 69).

  • Знайдіть на фізичній карті крайні точки материка. Визначте їх координати.

Зі сходу материк омивають моря Тихого океану: Коралове й Тасманове: з півночі — моря Індійського океану: Арафурське й Тіморське.

Контури берегів Австралії слабо порізані. На півночі материка знаходяться півострови Кейп-Йорк та Арнем-Ленд. Біля південного узбережжя розташований найбільший острів материка — Тасманія, що відокремлений від Австралії Бассовою протокою шириною 224 км. На південному сході розташовано декілька зручних бухт, де знаходяться основні порти країни. Південні береги материка омиває Велика Австралійська затока, на півночі — затока Карпентарія.

Мал. 69. Фізична карта Австралії

У Великій Австралійській затоці панують холодні течії. Північно-західне узбережжя материка омиває тепла Південна Пасатна течія Індійського океану, а східне узбережжя — Східноавстралійська течія Тихого океану. Високі температури на поверхні води (+24 °С улітку, близько +20 °С узимку) сприяють росту коралів. Уздовж північно-східних берегів на 2000 км простягається пасмо коралових рифів і островів — Великий Бар’єрний риф.

  • Здійсніть уявну мандрівку по карті й визначте розміщення основних об’єктів берегової лінії материка.

Дослідження та освоєння материка. На західне узбережжя півострова Кейп-Йорк першим у 1606 р. висадився голландський мореплавець Вілем Янсзон. У 1642 р. голландець Абель Тасман відкрив острів, який пізніше назвали його ім’ям. У 1770 р. англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив східне узбережжя Австралії, Великий Бар’єрний риф. Мандрівник Метью Фліндерс (1774-1814) першим досліджував австралійський берег і зробив його карту, використав у своїй роботі термін «Австралія».

Наприкінці XVIII ст. англійці заснували перше поселення на материку. У XIX ст. материк активно заселяли європейці, переважно англійці. Перші українські поселенці з’явилися на п’ятому континенті на початку XIX ст.

Тектонічна будова та рельєф. Основою сучасного материка є докембрійська Австралійська платформа, яка є частиною Індо-Австралійської плити. Її кристалічний фундамент входив до складу Гондвани. Кристалічні щити фундаменту виходять на поверхню на півночі, заході й у центральній частині материка. На решті території фундамент платформи перекритий потужною товщею осадових порід.

На сході материка знаходиться гірська область герцинської складчастості — Великий Вододільний хребет та Австралійські Альпи.

Австралія — єдиний материк, на якому відсутні діючі вулкани. У її рельєфі переважають рівнини. Майже 95 % поверхні не перевищує 600 м над рівнем моря. Це найнижчий із материків. Його середня висота становить 215 м.

Основні орографічні одиниці материка: Західноавстралійське плоскогір’я (середні висоти — 400-500 м), Центральна низовина з переважаючими висотами до 100 м над рівнем моря. У районі озера Ейр найнижча точка Австралії — 16 м нижче від рівня моря. Гірська система Великий Вододільний хребет, середньовисотний, з плоскими вершинами, крутим, дуже розчленованим східним схилом і порожистим, східчастим західним схилом, що переходить у горбкуваті передгір’я (мал. 70). На півдні, в Австралійських Альпах, знаходиться найвища точка Австралії — гора Косцюшко (2228 м).

Мал. 70. Великий Вододільний хребет

  • Знайдіть їх на фізичній карті Австралії.

Східну окраїну Австралії займає Східноавстролійський складчастий геосинклінальний пояс. Місця найбільшого занурення платформи зайняті рівнинами Центрального басейну й рівнинами басейну річки Муррей і узбережжя затоки Карпентарія. Дещо вищі рівнини знаходяться на північному заході й півдні Західноавстралійського плоскогір’я. Великий Вододільний хребет виник на місці складчастих систем. Унаслідок тектонічних рухів від Австралії відкололись острови Нова Гвінея і Тасманія. Нова Зеландія — це окрема група островів материкового походження.

Корисні копалини. Фундамент Австралійської платформи вміщує значні родовища золота (Західна Австралія), поліметалевих та уранових руд, бокситів і залізних руд. На сході Австралії є поклади вугілля. В останні роки в деяких районах Австралії (Великий Артезіанський басейн, узбережжя Вікторії, Західна Австралія) відкрито поклади нафти та газу.

  • Знайдіть родовища на фізичній карті атласу.

Практична робота 7

Позначення на контурній карті назв основних географічних об’єктів Австралії

Позначте на контурній карті, користуючись атласом.

Миси: Йорк, Південно-Східний, Стіп-Пойнт, Байрон;

моря: Коралове, Тасманове;

затоки: Карпентарія, Велика Австралійська;

острови: Тасманія, Великий Бар’єрний риф;

півострів: Кейп-Йорк;

плоскогір’я: Західноавстралійське;

низовина: Центральна;

гори: Великий Вододільний хребет, Австралійські Альпи (гора Косцюшко).

Запитання та завдання

  • 1. Поясніть особливості географічного положення материка.
  • 2. Охарактеризуйте берегову лінію материка.
  • 3. Розкажіть про історію відкриття та дослідження Австралії.
  • 4. Поясніть, чому більша частина материка має рівнинний рельєф.
  • 5. На які корисні копалини багатий материк?

Працюємо з картою та атласом

Порівняйте фізичну та тектонічну карти Австралії і поясніть географію розміщення корисних копалин на материку.

Сторінка дослідника

Дослідіть умови утворення Великого Бар’єрного рифу.

Цікавий факт

Мал. 71. Корали Великого Бар’єрного рифу

Великий Бар’єрний риф (мал. 71) — найбільша у світі система коралових рифів, розташована в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії. Простягається на 2300 км з півдня на північ. Загальна площа — 348 698 км2. У північній частині має ширину майже 2 км, у південній — 152 км. Складається з мільярдів коралових поліпів. Деякі рифи перетворюються на коралові острови. Морський національний парк (площею понад 5 млн га, заснований у 1979 р.) уключено до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 7 клас Гільберг, Паламарчук", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду