Войти
Закрыть

Населення Африки. Держави: Єгипет, Ефіопія

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 19. Населення Африки. Держави: Єгипет, Ефіопія

  • 1. Про які країни Африки ти вже знаєш з історії та літератури, книг і телебачення?
  • 2. Які зовнішні риси характерні для мешканців материка?

Загальна характеристика населення Африки. Африка, відома всьому світу як Чорний континент, вважається батьківщиною людини як біологічного виду. Саме на цьому материку знайдено найдавніші рештки предків людини.

Населення Африки перевищило 1 млрд жителів. Висока народжуваність, а тому й швидкий ріст чисельності населення спостерігаються у більшості країн материка. Вчені вважають, що після 2025 р. кожен п’ятий житель планети буде африканцем. Ще 20 років тому в Африці мешкало тільки 12 % населення земної кулі. Бурхливі темпи переселення сільського населення до міст поступово перетворюють Африку на континент міських жителів. Але поки що в цій частині світу все ще переважають мешканці сіл.

Спробуйте пояснити, чому мешканці африканських сіл переїздять до міст.

В Африці живуть народи трьох основних рас: європеоїдної, екваторіальної та монголоїдної. Представники європеоїдної раси населяють в основному північ Африки. Це араби: алжирці, марокканці, єгиптяни, а також бербери й туареги. На більшій частині материка, південніше Сахари, мешкають народи африканської гілки екваторіальної раси (мал. 51). Вони дуже різні за зростом, кольором шкіри, формою голови та обличчя. Найвищі на зріст (180-200 см) — тутсі, нілоти, масаї живуть у саванах північної частини материка.

Мал. 51. Африканські діти

В якій частині Африки мешкають найбільш низькорослі представники негроїдної раси? Що ви про них вже знаєте?

Південь Африки населяють бушмени і готтентоти. Для них характерні жовто-коричневий колір шкіри та широке плоске обличчя. Представники монголоїдної раси, малагасійці, живуть на Мадагаскарі.

Країни Африки. Населення Африки швидко зростає. Усе більше поселень з’являється в колись неосвоєних частинах материка і там, де умови для життя є складними. Населення континенту об’єднане в 58 держав, 54 з яких суверенні, і розміщене на його території вкрай нерівномірно.

Знайдіть на політичній карті Африки та підпишіть в контурній карті назви країн, інформацію про які ви прочитаєте нижче. Вкажіть назви столиць цих країн.

Перші колонії європейців на півночі Африки з’явилися ще за часів римлян, коли вони зруйнували стародавнє місто Карфаген. У кінці XV ст. португальці контролювали узбережжя Західної Африки. Після них материк заполонили практично всі західноєвропейські країни: Англія, Голландія, Данія, Іспанія, Італія, Німеччина, Португалія, Франція. В XVII ст. в історії Африки починається колоніальний період, але дослідження та освоєння європейцями материка просувалося дуже повільно через ворожо налаштованих місцевих мешканців та суворі для європейців кліматичні умови на самому материку. На кінець XIX ст. в Африці залишилося лише дві незалежні країни — Ліберія та Ефіопія.

Колоніальна система почала руйнуватися в другій половині ХХ ст., а 1960 рік було проголошено «роком Африки», адже саме тоді 17 країн материка вибороли свою незалежність. В наступні 10 років ще 15 країн стали незалежними.

Єгипет (столиця — Каїр). Одна з найбільших річок у світі, Ніл, стала колискою цивілізації і країни, історія якої налічує понад 5 тисяч років. У Європу назва країни Єгипет прийшла із старогрецької мови «Айгюптос», з наголосом на першу літеру.

Країна багата й водночас дуже бідна. Її надра містять запаси нафти, природного газу, залізняку, фосфатів, вапняку, марганцю, цинку, свинцю. Для фауни характерні газелі, лисиці, тушканчики, гієни, шакали, бегемоти, крокодили, верблюди, різноманітні птахи, комахи, ящірки і змії. Але близько 96% території країни займають пустелі, і тільки 4 % припадає на родючу дельту і долину річки Ніл.

Тут вирощують рис, кукурудзу, різні зернові і бобові культури, фрукти, овочі, розводять худобу. Сільське господарство Єгипту дає 3% загальносвітового збору бавовни. Завдяки цьому в Єгипті розвинені текстильна, бавовняна і швейна промисловість.

Завдяки розвитку міжнародного туризму майже половина населення країни зайнята у сфері обслуговування (мал. 52).

Поясніть причини, за яких туризм в Єгипті отримав значний розвиток.

Єгипту також належить найбільший штучно споруджений Суецький канал (мал. 53).

Знайдіть на карті Африки Суецький канал. Назвіть моря, які він сполучає та материки, які розділяє. Оцініть господарське значення каналу.

Ефіопія (столиця Аддис-Абеба) — одна з найбільш високогірних країн африканського континенту. Найвища точка країни, гора Рас-Дашен, здіймається на 4623 метри. Населяють країну «люди з обпаленим обличчям», так перекладається з грецької її древня назва «Айтьопія». І справді, ефіопи мають шкіру шоколадного кольору, дуже схожу на засмаглу,— це перехідна між екваторіальною та європеоїдною ефіопська раса. Ця країна стала першою християнською державою в Африці ще в IV ст. (мал. 54). До 1974 року, майже два тисячоліття, в країні царювали нащадки мудрого царя Соломона.

Мал. 52. Піраміди Єгипту

Мал. 53. Суецький канал (аерофотознімок)

Мал. 54. Традиційна передпасхальна пісна страва

Сьогодні Ефіопія — одна з найбідніших країн світу, яка потерпає від нестачі води та жахливих посух. При цьому більшість її населення зайнята в сільському господарстві. Тут вирощують сорго, кукурудзу, боби, горох, цукрову тростину, каву, банани, тютюн, цитрусові та олійні культури, розводять овець, кіз та велику рогату худобу. Ефіопію вважають батьківщиною кавового напою і одним з найбільших виробників кави в світі (мал. 55).

Мал. 55. Кавове дерево

Вчені вважають Африку батьківщиною людини, тут живуть народи трьох основних рас: європеоїдної, екваторіальної та монголоїдної.

Відповідно до природно-кліматичних умов материка населення в межах його території розміщене вкрай нерівномірно.

Майже 5 віків територія Африки була колоніальними володіннями розвинутих західноєвропейських країн.

Країни Африки мають різні природні умови та ресурси для розвитку економіки і покращення життя корінного населення. Сьогодні більшість населення материка живе за межею бідності.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. В яких частинах материка мешкають представники трьох рас? Знайдіть ці території на карті Африки.
  • 2. Поясніть, чому країни Африки бідні та слаборозвинені.
  • 3. Як впливають природно-кліматичні умови на життя та господарську діяльність населення Африки?
  • 4. Назви основні галузі господарства Африки. Чому саме вони є найбільш розвиненими?
  • 5. Проаналізуй, як змінювалася політична карта Африки за останні 5 віків та за останні 50 років.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду