Войти
Закрыть

Тектонічна будова, рельєф та корисні копалини

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 12. Тектонічна будова, рельєф та корисні копалини

  • Пригадайте, що таке літосферні плити.
  • Як розрізняють рівнини й гори за висотою?

ТЕКТОНІЧНА БУДОВА. Ще 180 млн років тому Африка була частиною стародавнього материка Гондвана. Коли Гондвана розкололася, від неї відокремилася Африканська літосферна плита. В основі сучасної Африки лежить частина цієї плити — давня (докембрійська) Африкано-Аравійська платформа.

Нижню частину платформи (тобто її фундамент) утворюють тверді кристалічні породи магматичного і метаморфічного походження. Вони дуже давні за віком.

На фундаменті внаслідок вивітрювання, роботи вітру і поверхневих вод нагромаджувалися осадові відклади. За мільйони років вони сформували потужний багатокілометровий осадовий чохол платформи. Він покриває фундамент нерівномірно, тому що протягом геологічного часу платформа зазнавала повільних підняттів і опускань. На тих ділянках, що тривалий час піднімалися, давні кристалічні породи фундаменту опинилися на поверхні, утворивши щити. Інші ділянки платформи опускалися, їх заливали води давніх морів. У тих місцях, де фундамент перекривала потужна товща морських осадових відкладів, утворилися плити.

Мал. 40 Будова земної кори та фізична карта Африки

Через мільйони років Африкано-Аравійська платформа на північному заході і півдні була «добудована» частинами океанічного дна, товщі осадових порід якого були зім’яті в складки й утворили складчасті області.

Близько 60 млн років тому вся Африкано-Аравійська платформа почала підніматися. Це супроводжувалося гігантськими розломами земної кори. Тоді утворилася найбільша на суходолі система рифтів — Східноафриканських розломів (мал. 41). Вона простяглася на 4000 км від Суецького перешийка дном Червоного моря і далі суходолом до річки Замбезі. Ширина рифтів подекуди сягає 120 км. Ці розломи, ніби ножем, розітнули Африкано-Аравійську платформу. Уздовж них бувають землетруси, де-не-де оживають вулкани.

Мал. 41 Формування зони Східноафриканських розломів

РЕЛЬЄФ. У рельєфі Африки переважають рівнини. Це зумовлено платформою, яка є основою майже всього материка. Особливістю африканських рівнин є те, що серед них поширені високі рівнини — височини, плато, плоскогір’я. Це пояснюється загальним підняттям усієї території Африки в кайнозойську еру. Низовини простягаються лише вузькими смугами уздовж морських узбереж (мал. 42).

Мал. 42. Профіль рельєфу Африки (по екватору)

Великі рівнини лежать у північній і західній частинах материка. Їх поверхня дуже неоднорідна: височини чергуються з низовинами і плато. У тих місцях, де на поверхню виходять кристалічні породи фундаменту (щити), серед пісків Сахари здіймаються нагір’я заввишки понад 3000 м. Східноафриканське плоскогір’я — це величезна високо припіднята рівнина. Там здіймаються згаслі вулкани, зокрема й найвища точка Африки — вулкан Кіліманджаро (5895 м). Вулканічні гори приурочені до зони Східноафриканських розломів. Серед високих плато (до 1000 м) лежать заболочені западини Конго і Калахарі.

Подорож у слово

Назва вулкана-красеня Кіліманджаро у перекладі з мови суахілі означає Оселя бога холоду. Проте це вільний переклад. Цю назву можна передати й як Творець холоду, Цар гори, що породжує холодні потоки повітря або Гора бога холоду.

Мал. 43. Вулканічний масив Кіліманджаро

Гори в Африці займають невелику площу. Ефіопське нагір’я з численними згаслими вулканами підняте на 2000-3000 м. Воно круто обривається на сході й уступами знижується на заході. На північному заході материка височать гори Атлас, що утворилися на стику двох літосферних плит, де земна кора була зім’ята у складки. На півдні материка лежать невисокі плосковерхі Капські гори. Драконові гори вищі, від узбережжя гігантськими сходами вони спускаються до внутрішніх районів материка.

Мал. 44. Драконові гори

КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Надра Африки багаті на різноманітні корисні копалини. Їх розташування тісно пов’язане з геологічною будовою материка.

Поклади рудних корисних копалин — залізних, мідних, цинкових, олов’яних, хромових руд, золота — приурочені до давнього фундаменту платформи, складеного магматичними і метаморфічними породами. Найбільші родовища руд зосереджені на півдні й сході материка, де фундамент залягає неглибоко. Там, зокрема, є значні поклади золота й міді, за запасами яких Африка посідає відповідно перше та друге місця у світі.

Родовища нерудних корисних копалин — кам’яного вугілля, нафти, природного газу, фосфоритів та інших — залягають в осадових породах, що потужним чохлом покривають знижені ділянки платформи. Великі родовища нафти відкрито на півночі материка й узбережжі Гвінейської затоки. На півночі зосереджені й багаті поклади фосфоритів, з яких виробляють добрива. В осадових товщах також трапляються рудні копалини, що утворилися внаслідок вивітрювання магматичних і метаморфічних порід. Зокрема, родовища залізних, мідних, марганцевих руд і золота осадового походження поширені на заході і півдні Африки.

Африка славиться покладами алмазів — найцінніших дорогоцінних каменів. Їх використовують не тільки як вишукані прикраси, а й як неперевершений за твердістю матеріал. У Африці видобувають половину всіх алмазів світу. Їх поклади відкрито на південно-західному узбережжі та в центрі материка.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Тектонічна будова материка та його рельєф тісно пов’язані: давній Африкано-Аравійській платформі в рельєфі відповідають підвищені рівнини (височини, плато, плоскогір’я), а областям складчастості — гори.

• В Африці утворилася найбільша на суходолі система Східноафриканських розломів (рифтів), до якої приурочені численні гори-вулкани.

• Розміщення корисних копалин пов’язане з тектонічною будовою материка: до магматичних і метаморфічних порід фундаменту платформи приурочені рудні, до її чохла з осадових порід — нерудні або рудні осадового походження.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чим зумовлене панування рівнин на Африканському континенті?
  • 2. Де розташовані гори? До якого виду гір за висотою вони належать?
  • 3. Які корисні копалини залягають на Східноафриканському плоскогір’ї?
  • 4. Як взаємопов’язані рельєф, тектонічна будова і розміщення корисних копалин на материку?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду