Войти
Закрыть

Ягідні кущі. Вирощування та використання

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 15. Ягідні кущі. Вирощування та використання

На попередньому уроці ви дізналися про дерева саду та догляд за ними. Пригадайте, які дерева вирощують у садах. Хто доглядає за садом? Чому плодові дерева вирощують у садах? Як називаються плоди дерев саду? Як потрібно доглядати за деревами саду? Що роблять люди із фруктів?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про ягідні кущі, догляд за ними та використання у господарстві.

У садах України росте багато ягідних кущів. Це малина, смородина, аґрус та інші. Кущі — це багаторічні культурні рослини. Їх вирощують заради плодів — ягід. Вони смачні, корисні й багаті на вітаміни. Щоб урожай цих рослин був кращим, за ними потрібно доглядати.

Восени потрібно сади очищати від опалого листя. Під ним часто ховаються комахи. Вони завдають шкоди плодовим деревам та кущам. Із саду потрібно прибирати сухі сучки, траву, щоб взимку під ними не могли сховатися миші. Сухі скручені листки потрібно зривати з гілок. Адже в них є гнізда гусені білана жилкуватого. Весною вони пробуджуються й поїдають молоді бруньки та листки. Це небезпечні шкідники саду. Від появи комах-шкідників кущі й дерева обробляють спеціальними розчинами.

Гусениця білана жилкуватого

Восени гілки кущів зв’язують. Так вони не зламаються під вагою снігу. Навесні навкруги рослин розпушують ґрунт. Сухі та хворі гілки зрізають. Влітку сад очищають від бур’янів.

  • Пригадайте, чим відрізняються кущі від дерев.

Розповсюдженим кущем у садах є малина. Її плоди солодкі, смачні й запашні. Малина — невисока багаторічна рослина. Корені малини ростуть у ґрунті. Над поверхнею землі розташовані дворічні та однорічні стебла, які вкриті колючками. Молоді однорічні стебла зелені. Наступного року вони потемніють і задерев’яніють (стануть твердими).

Листки в малини складні. Вони мають три-п’ять і навіть сім листкових пластинок. Квітки невеликі, білі. Цвіте малина в травні-червні. Цвітіння триває 30-35 днів. Цвітуть і плодоносять тільки дворічні пагони. Плід малини — це ягода рожевого кольору. Восени дворічні пагони відмирають. Однорічні стебла зимують і зацвітають наступного року. На зиму стебла пригинають до землі. Під снігом однорічні пагони не вимерзають.

Розмножують малину поділом куща і кореневими паростками (однорічними пагонами).

Майже в кожному садку є чорна смородина. Її запашні ягоди корисні й багаті на вітаміни. Гілки й листя чорної смородини запашні, особливо якщо їх розтерти. Чорна смородина — це невисока багаторічна рослина.

Листя малини

Ягоди малини

Квіти чорної смородини

Ягоди чорної смородини

Листки смородини мають 3-5 лопатей. Нерідко середня лопать витягнута. Квітки невеликі, жовтого-зеленого кольору з червонуватим обрамленням. Цвіте чорна смородина в кінці квітня - у травні. Плодом смородини є ягода чорного кольору. Чорна смородина добре переносить зиму, не боїться морозів.

Розмножується рослина стебловими живцями. Їх нарізають завдовжки 2030 сантиметрів з молодих однорічних пагонів рано навесні, щойно починають бубнявіти бруньки. Висаджують живці в розпушений поживний ґрунт. Над поверхнею ґрунту залишають верхню частину живця з двома бруньками.

Однією з улюблених садових рослин є аґрус. Це невисокий багаторічний кущ. Стебла аґрусу густо вкриті колючками.

Листя — невелике, 3-5-лопатеве, зубчасте. Квітки дрібні, зеленого кольору. Цвіте аґрус у травні-червні.

Плоди аґрусу — це округлі або довгасті ягоди різного забарвлення (білого, жовтого, зеленого, рожевого, червоного й навіть чорного). У плодах є багато насіння. Ягоди ранніх сортів аґрусу достигають у червні. Пізніх — у серпні.

Розмножується аґрус відсадками. Ранньої весни, до розпускання бруньок, вибирають однорічні або дворічні стебла. Обережно пригинають їх до землі та вкладають у борозенки глибиною 5-8 сантиметрів. Укладені стебла прикріплюють. Вони мають тісно прилягати до землі й пускати корені. Ці укорінені стебла і є відсадками. До осені з них виростуть розвинені кущики аґрусу. Після цього їх висаджують на постійне місце.

У багатьох садах росте виноград. Ця рослина має суттєві відмінності від інших кущів. У виноградній лозі розрізняють корінь і верхівку. Верхівка складається зі стовбура (штамба), гілля й чіпких пагонів. Бокові органи, називають «рукавами». Вони відростають від стовбура віком не менше ніж 3 роки. Стовбур разом з «рукавами» утворює так зване «старе дерево». Воно нагромаджує поживні речовини і в разі потреби віддає їх.

Квітка аґрусу

Плоди аґрусу

З рукавів виростають молоді пагони. На них росте листя, квітки й плоди. Листя винограду 3-5-лопатеве, велике і широке. Квітки дрібні й зеленуваті. Цвіте виноград у травні-червні. Його плоди достигають у серпні-вересні, деякі сорти — у жовтні.

Плоди винограду — це соковиті ягоди з декількома дрібними насінинами. У деяких сортів насіння відсутнє. Плоди зібрані у грона. Колір ягід може бути різним: зеленим, жовтим, рожевим, червоним, чорно-фіолетовим.

Розмножують виноград практично всіма відомими способами — насінням, живцями, відводками.

Ягоди малини, чорної смородини, аґрусу, винограду й інших плодових кущів багаті на вітаміни. Саме тому їх їдять свіжими, заморожують на зиму, з них варять варення й компоти, роблять соки тощо.

Квітки винограду

Листя й плоди винограду

Запам’ятайте

«Рукава» винограду — бокові органи рослини, яким не менше 3 років.

Запитання

  • 1. Які кущі висаджують у садах?
  • 2. Як називаються плоди садових кущів?
  • 3. Назвіть шкідників рослин саду.
  • 4. Як треба доглядати за садом?
  • 5. Розкажіть про один із кущів саду (малину, чорну смородину, аґрус, виноград).
  • 6. Для чого вирощують кущі?
  • 7. Що роблять люди з ягодами?

Завдання

  • 1. Намалюйте листя та ягоду одного із кущів саду.
  • 2. Допишіть у зошиті речення.

Із ягід рослин саду виготовляють... .

Цікаво знати...

Ківі — це кущ-ліана. Він схожий на наш виноград. Цей кущ потребує опори. Лоза ківі полюбляє рости у вологому середовищі. Зірвані з гілок плоди ківі й далі ростуть і дозрівають.

Назву цій рослині дали на честь однойменного птаха. Зовні він схожий саме на цей плід. Це відбулося в 60-х роках минулого століття. До цього в країнах Європи ківі називали китайським аґрусом, оскільки в них схожий смак.

Попри великий розмір і ворсисту шкірку, плід ківі — це ягода. Вона дуже багата на калій і вітаміни А, В (бе), С (це). Цей плід корисний для тих, у кого дефіцит йоду та кому потрібно підвищити імунітет. Ківі — дієтичний продукт. Його можна сміливо вживати людям, схильним до повноти. Він сприяє спалюванню жирів.

Науковці ретельно вивчали властивості 27 фруктів і ягід, щоб визначити, який плід є найкориснішим для організму людини. Фахівці визначили найкориснішим ківі.

Ківі

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду