Войти
Закрыть

Географічне положення та дослідження

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 21. Географічне положення та дослідження

  • Пригадайте, що ви вже знаєте про відкриття Америки.
  • Які океани омивають Південну Америку?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Обриси Південної Америки нагадують трикутник, що простирається, звужуючись, з півночі на південь від спекотних тропіків Карибського моря до засніженої Вогняної Землі. Материк перетинається екватором у широкій північній частині, тому там випадає багато опадів. Відносно нульового меридіана він повністю лежить у Західній півкулі. Зі сходу материк омивають води Атлантичного океану, із заходу — Тихого океану, з півночі — води внутрішнього теплого і глибокого Карибського моря. Південна Америка віддалена від решти материків. І лише з Північною Америкою вона сполучається на півночі вузькою смугою суходолу — Панамським перешийком. У найвужчій частині перешийка в 1914 р. було прорито Панамський канал завдовжки 81 км. Південна Америка і Північна Америка — два материки, які утворюють одну частину світу — Америку.

Подорож у слово

У XVI ст. італійський мореплавець Себастьян Кабот вибрав для суден зручну стоянку в затоці. На її берегах він виміняв у туземців срібні прикраси, а затоку назвав Ла-Плата — Срібло.

Крайніми точками материка на півночі є мис Галлінас, на півдні — мис Фроуерд, на заході — мис Паріньяс, на сході — мис Кабу-Бранку. Мис Горн є крайньою острівною точкою Південної Америки. Берегова лінія здебільшого рівна і порізана слабо — материк майже не має великих заток, півостровів і островів. Винятком є тільки крайній південь, де лежить архіпелаг Вогняна Земля, відділений від Південної Америки Магеллановою протокою, а від Антарктиди — протокою Дрейка. Найбільшою затокою є Ла-Плата. Поблизу південно-східного узбережжя материка розташовані Фолклендські (Мальвінські) острови.

Подорож у слово

У 1520 р. Фернан Магеллан, пропливаючи протокою, яку пізніше буде названо його ім'ям, побачив на березі вогні. Мореплавець назвав цю землю Тьєрра-дель-Фуего — Земля вогню. Чи були це вогні багать туземців чи щось інше, назавжди залишиться загадкою. Натомість на картах з'явилася назва Вогняна Земля.

Мал. 83. Острів Вогняна Земля

ІСТОРІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ. Як ви вже знаєте, відкриття Америки пов’язане з плаваннями Христофора Колумба у пошуках морського шляху до Індії. Після першої експедиції у 1492 р. були ще три, проте до останніх своїх днів мореплавець вважав, що дістався західним шляхом до Індії. Під час першого і другого плавань X. Колумб побував лише на островах Карибського моря. І тільки під час третього, в 1498 р., висадився на берег Південної Америки.

Христофор Колумб

(бл. 1451-1506)

На початку XVI ст. у плаваннях до берегів Америки брав участь італієць Амеріго Веспуччі. Він описав відкриті землі, які постали перед ним різко відмінними від Європи: за природою, народами, культурою, і дійшов висновку, що X. Колумб досяг не Індії, а невідомого великого суходолу — Нового світу. На картах цей суходіл почали позначати Земля Амеріго — Америка. Спочатку так називали Південну Америку, а згодом назва поширилася й на Північну. Колумба ж увіковічили в назві лише однієї країни Південної Америки — Колумбії, та й то лише в XIX ст.

Мал. 84. Фізична карта Південної Америки

Мал. 85. X. Колумб на о. Сан-Сальвадор

Амеріго Веспуччі

(бл. 1451-1512)

Відкриття Америки стало визначною географічною подією. Проте вона була затьмарена колонізацією, що розпочалася після цього. Слідом за X. Колумбом у пошуках нових земель і багатств з Європи вирушили конкістадори (завойовники). Їх походи супроводжувалися винищенням і поневоленням народів Південної Америки, спустошенням і пограбуванням земель. Водночас відбувалося й географічне вивчення нових земель: було відкрито й нанесено на карту узбережжя, здійснено перші переходи суходолом.

День народження Америки

12 жовтня 1492 р., коли X. Колумб уперше причалив до острова поблизу берегів Центральної Америки, вважають днем народження Нового світу. Якби вже тоді були газети і телебачення, скільки відомостей дійшло б до нас про події того диво-року! Ми прочитали б сьогодні про те, як індіанці реагували на відкриття X. Колумбом їхньої землі, як зустрічали людей, чиї одяг і звичаї так відрізнялися від їхніх.

Фелікс Фернандес-Шоу

Африканці відкривають Америку

Норвезький учений Тур Геєрдал, проаналізувавши подібність культур і побуту народів Америки й Африки, висловив припущення, що до берегів Америки могли плавати африканці ще задовго до X. Колумба. Щоб довести можливість таких плавань, учений зробив човен із папірусу за малюнками в єгипетських гробницях. Т. Геєрдал двічі, у 1969 і 1970 рр., проплив від західних берегів Африки до берегів Америки на папірусних човнах «Ра-1» і «Ра-2».

Мал. 86. Папірусний човен «Ра-2»

На рубежі XVIII—XIX ст. у Південну Америку здійснив експедицію німецький учений Александр Гумбольдт. Він описав річки, озера, вулкани, створив першу геологічну карту материка, провів численні метеоспостереження, зібрав гербарій з 12 тис. рослин. Та найголовніше — дослідник намагався пояснити явища, зрозуміти зв’язки між ними. Близько 20 років потому він опрацьовував матеріали своїх мандрівок. Результатом його досліджень стала 30-томна праця «Мандрівки тропічними областями Нового світу, здійснені в 1799-1804 рр.». Наукове значення цієї праці виявилося таким вагомим, що А. Гумбольдта почали називати «другим Колумбом», а його дослідження — «другим відкриттям Америки».

Александр Гумбольдт

(1769-1859)

Російський ботанік Микола Вавилов під час своїх експедицій (1932-1933 рр.) установив походження деяких культурних рослин, батьківщиною яких виявилася Південна Америка.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Південна Америка розташована у Західній півкулі, екватор перетинає її у північній частині; перешийком сполучається з Північною Америкою, від решти материків відокремлена просторами Атлантичного і Тихого океанів.

• Христофор Колумб у 1492 р. відкрив Америку, здійснивши загалом чотири плавання до її берегів.

• Південну Америку в різний час досліджували Амеріго Веспуччі, Александр Гумбольдт, Микола Вавилов.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Африка і Південна Америка простяглися з півночі на південь приблизно на 7,5 тис. км. Обидва материки перетинаються екватором. У чому полягають відмінності у їх географічному положенні?
  • 2. Чому нововідкриті X. Колумбом землі дістали назву «Америка»?
  • 3. Чому Александра Гумбольдта називають «другим Колумбом»?
  • 4. Поміркуйте, який з океанів більше впливає на природу Південної Америки.

ШУКАЙТЕ В ІНТЕРНЕТІ

Завдяки експедиції Миколи Вавилова було встановлено, що Південна Америка є батьківщиною багатьох культурних рослин. Багато з них є популярними й улюбленими в Україні. Дізнайтеся, що це за рослини, і підготуйте коротке повідомлення про їх походження.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5

Тема: Позначення географічних об’єктів Південної Америки

1. На контурній карті позначте і підпишіть назви крайніх точок Південної Америки.

2. Підпишіть назви: моря — Карибське; затоки — Ла-Плата; проток — Магелланова, Дрейка; островів — Вогняна Земля, Фолклендські.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду