Войти
Закрыть

Природі зони

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 25. Природі зони

  • Пригадайте, чим широтна зональність відрізняється від вертикальної поясності.
  • Через які кліматичні пояси простяглися Анди?

У Південній Америці добре виражена не тільки широтна зональність, а й вертикальна поясність. Серед рослин і тварин, як і в Африці, багато ендеміків.

ВОЛОГІ ЕКВАТОРІАЛЬНІ ЛІСИ. Це зелений океан лісу, що лежить обабіч екватора в межах Амазонської низовини. Бразильці називають його сельва (з іспанської — ліси). Будь-якої пори року ви завжди потрапите в сезон дощів, що ллють цілорічно, тому й ліс називають дощовим. Сельва вологіша, ніж екваторіальні ліси Африки. Екваторіальний спекотний і вологий клімат зумовив неймовірне розмаїття життя в цій природній оранжереї.

У густих багатоярусних лісах, що ростуть на червоно-жовтих фералітних ґрунтах, тільки дерев налічують до 4 тис. видів, тоді як в усій Європі їх близько 200. Серед них багато корисних і дивовижних. Могутня сейба сягає 80 м заввишки. Вічнозелена гевея — каучуконос: з її стовбура через насічки виділяється молочний сік — латекс, з якого виробляють натуральний каучук (гуму). Какао називають шоколадним деревом, з його плодів, що ростуть просто на стовбурі або гілках, виготовляють напій какао і шоколад. Росте в лісах і кавове дерево. Сік молочного дерева за кольором і смаком нагадує молоко. З кори хінного дерева виготовляють хінін для лікування небезпечної хвороби малярії. У підліску росте парагвайський чай — вічнозелений кущ, з листя якого готують напій мате, що має тонізуючі властивості. З горіхів дерева кола отримують речовини, які входять до складу відомих напоїв кока-кола і пепсі-кола. Там росте й відомий усім ананас.

Сейба

Дерево какао

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільше листя серед рослин Землі має вікторія-регія, яка росте у заводях Амазонки. Діаметр її листка, що лежить на воді, сягає 2 м. Він може утримати на плаву вантаж до 50 кг.

Мал. 101. Вікторія-регія

Мал. 102. Сельва

Усі дерева екваторіального лісу густо обліплені яскравими орхідеями і обвиті незліченними ліанами. Вони перетворюють сельву на важкопрохідні нетрі, до того ж вона заболочена.

Тварини вологого лісу пристосовані до життя на деревах. Найкраще почуваються мавпи, які мають чіпкі хвости. Серед них ендемічні мавпи-ревуни та ігрункові завбільшки лише 30 см. Лінивець, який чіпляється кігтями за гілки, так само полюбляє жити на деревах і рідко спускається на землю. Чудово лазять та стрибають з гілки на гілку великі хижі кішки — ягуар і пума. На землі мешкають мурашкоїд, який за допомогою довгого липкого язика поїдає мурашок і термітів, травоїдний тапір, найбільший на Землі гризун — водосвинка (капібара).

Тапір

Гарпія

Мал. 103. Тварини екваторіального лісу Південної Америки

Крони дерев населені різноманітними птахами: великий папуга ара, хижа гарпія, що полює на мавп і лінивців, товстодзьобий тукан, крихітна колібрі. Навіть ящірки і жаби в сельві живуть на деревах. Серед змій є отруйні та неотруйні (удави). У річках водяться річкові дельфіни, крокодили каймани, тисячі видів риб. Варто згадати хижу піранью з гострими, як лезо, зубами. Ліс кишить комахами: безліч яскравих метеликів, жуків, мурашок.

Мал. 104. Мурашкоїд

Мал. 105. Водосвинка (капібара)

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

У лісах Південної Америки живе багато світових рекордсменів: найдовша змія — анаконда, що сягає 11-метрової довжини; найбільша прісноводна риба — арапайма завдовжки 3 м і масою до 200 кг; найбільший павук — птахоїд завбільшки 12 см; найменша пташка у світі — колібрі завдовжки 57 мм і масою 2 г. Вона живиться квітковим нектаром і має надзвичайно барвисте оперення.

Мал. 106. Анаконда

Страус нанду

Віскаша

У Амазонії створено національні природні парки, в яких охороняють екваторіальні дощові ліси та різні види тварин, які там мешкають. Парки віднесено до списку Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

САВАНИ І РІДКОЛІССЯ. Ця природна зона лежить у межах субекваторіальних поясів обох півкуль. Там на червоних ґрунтах переважає трав’яна рослинність: ковила, пирій, дике просо. У саванах Північної півкулі серед трав ростуть пальми й акації. У Південній півкулі на бідних кам’янистих ґрунтах поширені кактуси, молочаї, агави. У сухий сезон, коли вигорають усі трави, лише вони зберігають свій звичний вигляд. У більш посушливих районах трав немає, а ростуть лише колючі чагарники і рідколісся із кебрачо — «дерево-зламай сокиру», що отримало таку назву за надзвичайно міцну деревину.

У саванах Південної Америки немає таких великих травоїдних тварин, як в Африці. Там водяться невеликі олені, з хижаків — пума, свині пекарі, гризун віскаша, броненосець, який має панцир із рогових щитків. Із птахів є страус нанду. Багато змій і ящірок.

Мал. 107. Броненосець

Мал. 108. Південноамериканська савана

СУБТРОПІЧНІ СТЕПИ. Степи поширені в основному в субтропічному поясі. Рівнинні простори субтропічних степів у Південній Америці називають пампою (мал. 109). Там панують низькорослі злаки — пампаська трава, ковила, бородач, келерія. Унаслідок перегнивання трав утворюються родючі сіро-коричневі ґрунти. Природна рослинність степів майже не збереглася через значну розораність території. На відкритих степових просторах мешкають тварини, що швидко бігають, — пампасний олень, пампасна кішка, страус нанду. Багато гризунів — нутрія, віскаша, а також броненосців.

Подорож у слово

Пампа у перекладі з мов індіанців означає простір без дерев.

Мал. 109. Пампа

ТРОПІЧНІ ПУСТЕЛІ. Ця зона лежить у тропічному кліматичному поясі. На відміну від Африки, у Південній Америці немає пустель посеред материка. Пустеля там виникла вздовж тихоокеанського узбережжя між 5° і 28° пд. ш. Це берегова пустеля Атакама, яка належить до найбільш безводних у світі. Внаслідок охолоджувального впливу океану там порівняно низькі температури повітря і майже немає дощів. Рослини «навчилися» живитися вологою туманів. Рослинний покрив бідний і сильно розріджений. Де-не-де на кам’янистих ґрунтах ростуть кактуси і подушкоподібні чагарники.

Мал. 110. Пустеля Атакама

ВЕРТИКАЛЬНА ПОЯСНІСТЬ АНД. У горах, як ви вже знаєте, з висотою змінюються кліматичні умови. Тому від підніжжя до вершин зазнають змін і ґрунти, і рослинність, і тваринний світ — тобто спостерігається вертикальна поясність. Кількість і склад вертикальних поясів в Андах, як і в будь-яких інших горах, залежить від того, на якій широті вони розташовані, та їхньої висоти. Так, в Андах, що розташовані поблизу екватора, біля підніжжя лежать вологі екваторіальні ліси, а на широті тропіка біля підніжжя — напівпустелі. Анди простяглися через усі кліматичні пояси Південної Америки, проте найповніше вертикальна поясність виявляється в Екваторіальних Андах.

Мал. 111. Вертикальна поясність в Андах на широті поблизу екватора

В Андах де-не-де збереглися дикі лами — гуанако і вікунья, гризун шиншила. На неприступних скелях гніздиться кондор — найбільший і найважчий з літаючих птахів на Землі, розмах його крил сягає 3 м.

Лама у високогір’ях Анд

ЗМІНА ПРИРОДИ ЛЮДИНОЮ. Нині найбільшими екологічними проблемами на материку є катастрофічне зменшення площі вологих екваторіальних лісів і збіднення їх видового складу; знищення рослинності саван і пампи внаслідок розорювання та надмірного випасу худоби; забруднення води й повітря численними промисловими підприємствами.

Площа природоохоронних територій у Південній Америці невелика. Уряди багатьох країн регіону розробляють природоохоронні заходи, аби припинити знищення екваторіальних лісів, які продукують кисень для всієї планети.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• У Південній Америці добре виражена не тільки широтна зональність, а й вертикальна поясність.

• Вологі екваторіальні ліси Південної Америки не мають собі рівних на Землі ні за величиною території, яку займають, ні за багатством видів рослин і тварин.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть основні особливості південноамериканської сельви.
  • 2. Чим різняться між собою савани Південної Америки та Африки?
  • 3. Поясніть, чому на узбережжі Південної Америки виникла пустеля Атакама. Пригадайте, яка пустеля утворилася в таких самих кліматичних умовах на західному узбережжі Африки.
  • 4. Чому в Андах ґрунти і рослинність змінюються з висотою?
  • 5. З чим пов’язані екологічні проблеми, що виникли в Південній Америці?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Природні унікальні об’єкти Південної Америки

1. Користуючись додатковими джерелами інформації, з’ясуйте, які природні об’єкти Південної Америки внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

2. Оберіть для дослідження один з об’єктів (наприклад, Національний парк Ігуасу або заповідники Амазонії). Установіть його особливості:

  • а) де він розташований;
  • б) якій країні належить;
  • в) що там охороняють;
  • г) у чому полягає унікальність.

3. Результати дослідження оформіть у вигляді таблиці.

4. Створіть презентацію на шість-вісім слайдів, які відображали б унікальний статус цього об’єкта.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду