Войти
Закрыть

Населення. Австралійський союз

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 31. Населення. Австралійський союз

  • Пригадайте, на які корисні копалини багата Австралія.
  • Які природні умови Австралії є перепоною для розвитку її господарства?

НАСЕЛЕННЯ. Учені вважають, що Австралія була заселена близько 40 тис. років тому людьми з Південно-Східної Азії. Сучасне населення Австралії є представниками двох основних груп. До першої належать аборигени (тубільці) — корінні мешканці материка (мал. 136). Це представники австралоїдної раси. До приходу на материк європейців аборигени перебували на низькому рівні розвитку. Вони не займалися ні землеробством, ні скотарством, не вміли ткати тканину та обробляти метали. Жили завдяки полюванню, збиральництву й вели кочовий спосіб життя.

Мал. 136. Корінні мешканці Австралії

У XIX ст. Англія оголосила Австралію своєю колонією. Після приходу на материк європейців, більшість аборигенів було знищено. А тих, що залишилися, почали витісняти вглиб материка у пустельні райони. Нині корінні жителі становлять лише 1,5 % населення Австралії. Вони є рівноправними громадянами своєї країни. Частина з них працює на фермах, частина продовжує напівкочовий спосіб життя.

Бумеранг

Австралійські аборигени винайшли бумеранг — дерев’яну метальну зброю. Це дві вигнуті лопаті, нижня частина яких пласка, а верхня — опукла. Запущений мисливцем, він, якщо не збиває здобич, описавши дугу, повертається до метальника. Бумеранги прикрашають візерунками.

Бумеранги

Австралійські аборигени

До появи європейців в Австралії жило близько 700 племен аборигенів, які розмовляли 200-ми місцевими мовами. Вони мали свою культуру: міфи, обпряди, наскельний живопис, ритуальні маски, і вміли по-особливому розмальовувати своє тіло.

До другої групи належить прийшле населення — англо-австралійці — нащадки колоністів-переселенців з Англії. Нині вони є основним населенням Австралії. У продовж останніх десятиліть в Австралії оселилися й переселенці з інших країн Африки, Азії, Європи. Вони принесли сюди багато чого зі своєї культури, побуту, трудових навичок. В Австралії живе й близько 30 тис. українців, які переселилися на далекий материк в середині XX ст.

АВСТРАЛІЙСЬКИЙ СОЮЗ. На території Австралії розташована єдина держава — Австралійський Союз. Окрім материка, до її складу входять також острів Тасманія та низка прибережних невеликих островів. Нині це вже не колонія, а самостійна незалежна держава.

Густота населення в країні невелика. Густонаселеними є лише прибережні райони на сході й південному заході. У пустельних районах мешканців подекуди зовсім немає. Це пов’язано з природними умовами та історією заселення материка європейцями. Українці живуть в його південно-східних районах. Більшість австралійців мешкають у містах, найбільшими з яких є Сідней і Мельбурн. Державна мова — англійська.

Подорож у слово

Столичне «місце зустрічей»

Назва столиці Канберра мовою аборигенів означає місце зустрічей. Її спроектували як місто-сад і висадили 12 млн дерев. У Канберрі розміщено державний парламент, посольства іноземних держав, адміністративні й культурні установи. У столиці немає промислових підприємств, натомість багато парків і скверів.

Сіднейський оперний театр внесено до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Театр відомий в усьому світі своєю архітектурою: з фасаду він схожий на вітрила, що здійнялися над затокою, а збоку — на гігантську мушлю.

Австралійський Союз — це високорозвинена країна світу. Провідне місце в його господарстві належить промисловості, в якій розвинені всі галузі. Видобувна галузь видобуває різноманітні корисні копалини, металургійна виплавляє чорні (чавун, сталь) та кольорові метали (алюміній, нікель, олово та ін.), електроенергетика виробляє електроенергію. На машинобудівних заводах виготовляють різноманітні машини, прилади, електрообладнання, на підприємствах хімічної промисловості — хімічні волокна, пластмаси, добрива для сільського господарства. Добре розвинена харчова галузь.

Мал. 137. Мельбурн

Мал. 138. Оперний театр у Сіднеї

Сільське господарство має високий рівень розвитку. Цікаво, що в Австралії не виявилося дикорослих рослин, які людина могла б вирощувати. Не було й тварин, які можна було б приручити і розводити. Тому корінне населення не знало землеробства і тваринництва аж до приходу європейців, які завезли культурні рослини і свійських тварин. Зокрема, переселенці з Англії завезли овець. У австралійських саванах і напівпустелях вони цілорічно пасуться на природних пасовищах. Нині вівчарство стало провідною сільськогосподарською галуззю. Орні землі засівають пшеницею. У тропічних районах з вологим теплим кліматом розташовані плантації ананасів, бананів, манго. У субтропіках вирощують цукрову тростину, цитрусові, виноград. Сільськогосподарська продукція (морожене м’ясо, масло, сири, пшениця і борошно, цукор, консерви, фрукти) вивозиться в різні країни світу. У прибережних водах морів ловлять рибу, розводять молюсків-перлівниць, устриць.

Мал. 139. Господарство Австралії

 

Віддаленість Австралії від інших материків сприяла розвиткові транспорту, особливо авіаційного і морського. Торговельні зв’язки нашої країни з Австралійським Союзом тільки формуються. Зокрема, Україна може бути зацікавлена у ввезенні австралійського кам’яного вугілля для своїх теплових електростанцій, на яких виробляють електроенергію.

Служба «Літаючий лікар»

Австралія — країна величезних просторів. Для надання своєчасної медичної допомоги жителям віддалених поселень лікарі користуються літаками. Для цього вздовж усіх автошляхів є невеликі злітно-посадкові майданчики. Літаками також доставляють пошту, забирають із численних ферм свіже м’ясо і переправляють його у міста. Австралійці навіть в гості на сусідню ферму частіше не їдуть, а летять на своєму маленькому літаку.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

В Австралії налічується найбільше у світі поголів’я овець. Вона дає понад половини світового настригу високоякісної вовни. Австралійські мериноси — це порода овець, яка дає тонку білу вовну завдовжки 10 см, що вважається найкращою у світі за якістю. З однієї вівці настригають до 6,5 кг вовни. В Австралії панує справжній культ вовни — вся країна стежить за ставками вовняних аукціонів, а на телебаченні існує спеціальний огляд з питань вовни.

Мал. 140. Вівчарство — провідна галузь сільського господарства Австралії

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Населення Австралії належить до двох груп: корінного і прийшлого.

• Австралійський Союз — єдина країна світу, яка займає цілий материк.

• Австралійський Союз — високорозвинена країна світу, в господарстві якої головну роль відіграє промисловість, а у сільському господарстві — вівчарство.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Аборигени становлять лише 1,5 % населення Австралії. Визначте, скільки в країні живе корінних мешканців.
  • 2. Обчисліть густоту населення Австралії (відношення кількості населення до площі країни).
  • 3. Які чинники вплинули на розміщення населення?
  • 4. Чому в Австралії набуло розвитку вівчарство?
  • 5. Австралійців називають «літаючим народом». Поміркуйте, які кліматичні і погодні умови сприяють широкому розвитку авіаційного транспорту в межах материка.

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

Щоб простежити шлях від Києва до Австралії, потрібно повернути глобус впівоберта. Мореплавці у XVIII ст. долали відстань з Європи до її берегів приблизно за рік. Користуючись масштабом карти, визначте відстань від Києва до найбільшого міста Австралії — Сіднея. Обчисліть, за який час можна долетіти туди на сучасному аеробусі, якщо він рухається зі швидкістю 850 км/год.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду