Войти
Закрыть

Географічне положення. Історія відкриття та освоєння

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 35. Географічне положення. Історія відкриття та освоєння

  • Пригадайте, який рукотворний об’єкт між Атлантичним і Тихим океанами роз’єднує Північну і Південну Америку.
  • Коли і як Христофор Колумб відкрив Америку?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Північна Америка повністю розташовується в Північній і Західній півкулях. Вона далеко заходить за Північне полярне коло, а на півдні її перетинає Північний тропік. Обриси Північної Америки, як і Південної, схожі на трикутник, який широкою частиною (6000 км) звернений на північ. Тому великі площі материка розташовуються в помірному поясі. А вузька частина, завширшки 100 км, висунута далеко на південь і розміщена в жаркому поясі. Значна протяжність Північної Америки з півночі на південь зумовлює велике різноманіття її природи: від арктичних пустель до вологих тропічних лісів.

Подорож у слово

Численні півострови Північної Америки названі іспанцями. Так, у перекладі з іспанської Каліфорнія означає Розпечені гори, Лабрадор — Країна робітників, Флорида — Країна квітів. Назва Аляска у перекладі з алеутської означає Китове місце.

Подорож у слово

За однією з версій, Юкатан означає я вас не розумію. На запитання іспанців, які висадилися в цьому місці на берег у 1517 р.: «Що це за земля?», індіанці відповіли: «І ке тен», тобто: «Я вас не розумію». Іспанці прийняли цю відповідь за назву і закріпили її за півостровом.

Найближчі материки-сусіди — Євразія й Південна Америка. Від Євразії Північна Америка відокремлена вузькою Беринговою протокою, з Південною Америкою вона сполучена вузьким Панамським перешийком (по ньому проводять межу між обома Америками). У найвужчому місці перешийка на початку XX ст. було прорито Панамський канал завдовжки понад 80 км.

Мал. 148. Фізична карта Північної Америки

Північну Америку омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, Атлантичного та Тихого. Води Північного Льодовитого океану цілорічно мають низькі температури, його затоки і протоки більшу частину року заповнені кригою. Натомість води Атлантики біля південно-східного узбережжя дуже теплі. Саме там зароджується потужна тепла течія — Гольфстрім. Назустріч їй з півночі прямує холодна Лабрадорська течія, яка приносить багато айсбергів. Як ви вже знаєте, течії мають істотний вплив на формування клімату узбереж.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільший острів земної кулі — Ґренландія. Його площа — 2,2 млн км2. На таких просторах могли б розміститися три України разом з Чорним морем.

Берегова лінія материка дуже розчленована: в море виступають великі півострови (Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска), далеко в суходіл вдаються затоки (Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска). Біля берегів — безліч великих і малих островів, зокрема Ґренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські (з островами Куба, Ямайка, Гаїті та ін.). На півночі материка лежить Канадський Арктичний архіпелаг, що ніби вмерз у кригу Арктики.

Географічне положення Північної Америки — поміж двох океанів на півдорозі між Європою і Азією — сприятливе для зв’язків з різними частинами світу.

ІСТОРІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ. В історії географічних відкриттів сталося так, що Північну Америку європейці відкривали кілька разів. Ви вже знаєте, що в 1492 р. її відкрив Христофор Колумб. Проте є відомості, що задовго до його знаменитого плавання до Північної Америки діставалися нормани — жителі Північної Європи, що брали участь у морських походах (на Русі їх називали варягами, а в Європі — вікінгами). Так, у X ст. Ерік Рудий відкрив острів Ґренландія і заснував там поселення. За кілька років його син Лейф Еріксон На невеликому судні досяг північно-східного узбережжя Північної Америки. Нормани, як і Колумб, не здогадувалися, що відкрили новий материк. Про їхні відкриття ніхто не знав, крім деяких північних народів, тому вони не залишили помітного сліду в історії.

Лейф Еріксон

(бл. 970-1020)

Плавання X. Колумба поклали початок завойовницьким походам. Європейські країни намагалися урвати собі якнайбільший шмат від Нового світу: Іспанія — на півдні, Англія і Франція — на півночі. Такі походи супроводжувалися географічними відкриттями. У 1497 р. англійська експедиція Джона Кабота знову відкрила північно-східне узбережжя Північної Америки, зокрема й острів Ньюфаундленд. Англієць Генрі Гудзон (1610-1611 рр.) дослідив північні райони материка. Його ім’ям названо протоку, велику затоку та річку.

Джон Кабот

(бл. 1450-1499)

Генрі Гудзон

(бл. 1550-1611)

У XVIII ст. до північно-західних берегів Північної Америки дісталися росіяни. Експедиція Вітуса Беринга й Олексія Чирикова відкрила Берингову протоку, Алеутські острови й Аляску. Там було засновано російські поселення, жителі яких займалися морським промислом, полюванням, вели торгівлю з індіанцями. У 1867 р. царський уряд Росії продав російські володіння в Північній Америці Сполученим Штатам Америки.

Мал. 149. Вітус Беринг і Олексій Чириков (1740 р.)

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Північна Америка розташована в Північній і Західній півкулях; значна протяжність материка з півночі на південь обумовлює велике різноманіття природи.

• Першими з європейців берегів Північної Америки досягли в X ст. нормани, потім в 1492 р. її відкрив X. Колумб, після чого розпочалося освоєння й дослідження материка європейцями.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Зіставте географічне положення Північної і Південної Америки. У чому полягає відмінність? Поясніть, як розташування Північної Америки впливає на особливості її природи.
  • 2. Порівняйте берегові лінії Північної і Південної Америки. Який материк має більш розчленовану берегову лінію?
  • 3. Розкажіть, як нормани (вікінги) відкрили Північну Америку.
  • 4. Дослідники яких держав вивчали та освоювали терени Північної Америки?
  • 5. Який материк — Північна Америка чи Африка — більший за площею? Обчисліть, на скільки площа одного менша за площу іншого. Поміркуйте, чому природа Північної Америки різноманітніша порівняно з Африкою.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 9

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів Північної Америки

1. На контурній карті позначте і підпишіть назви крайніх точок материка.

2. Зазначте назви: заток — Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска; півостровів — Лабрадор, Флорида, Юкатан, Каліфорнія, Аляска; островів — Ґренландія, Ньюфаундленд, Малі Антильські, Великі Антильські (Куба, Ямайка, Гаїті), Канадський Арктичний архіпелаг.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду