Войти
Закрыть

Води суходолу

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 38. Води суходолу

  • Пригадайте, що називають річковою системою.
  • До басейнів яких океанів належать річки Північної Америки?

РІЧКИ. У Північній Америці багато великих повноводних річок. Найдовші й найповноводніші з них належать до басейну Атлантичного океану. Вони мають широкі долини, рівнинний характер течії і змішане (дощове, снігове і підземне) живлення.

Найбільша річка Північної Америки й одна з найдовших на Землі — Міссісіпі (мал. 177). Її довжина разом з притокою Міссурі становить 6420 км. Вона бере початок на північному заході Центральних рівнин. Впадаючи в Мексиканську затоку, утворює одну з найбільших на планеті дельт, яка щороку збільшується й висувається в затоку приблизно на 100 м. Коли в горах тануть сніги або йдуть зливи, Міссісіпі виходить з берегів. Для захисту від повеней полів і поселень на річці збудовано дамби та відвідні канали. Разом зі своїми великими притоками Міссісіпі утворює величезну річкову систему. Праві притоки Міссісіпі, що течуть засушливою територією, приносять мало води. Найбільша з них — Міссурі. Вона довша за Міссісіпі, проте маловодніша. Головну роль у її живленні відіграють дощі, певне значення мають і сніги, що випадають у горах. Тому навесні та влітку бувають сильні повені. Потім Міссурі сильно міліє. Протікаючи з півночі на південь, річка розмиває глинисті породи, тому її води стають брудно-жовтими. За це американці жартома називають річку «товстою бруднулею» (мал. 178).

Натомість ліві притоки Міссісіпі повноводні протягом року. Найбільша з них — Огайо — починається в Аппалачах і тече зі сходу на захід через Центральні рівнини. Вона збільшує кількість води в Міссісіпі майже в 1,5 раза. Найбільш повноводною Огайо буває під час літніх мусонних дощів.

Маккензі — найбільша річка басейну Північного Льодовитого океану. У верхній течії вона порожиста і має гірський характер, а в нижній — рівнинний. Її живлення здебільшого снігове. У холодний період року річка скута кригою. Впадаючи в море, утворює велику дельту (мал. 179).

Подорож у слово

Назви річкам Північної Америки дали індіанські племена, які жили на їх берегах. Так, Міссісіпі в перекладі означає Велика річка, Міссурі — Велика каламутна річка, Огайо — Прекрасна річка, Юкон — Велика річка.

Мал. 177. Річка Міссісіпі

Мал. 178. Річка Міссурі

Мал. 179. Дельта річки Маккензі

Мал. 180. Річка Юкон

Річки басейну Тихого океану бурхливі та короткі. Вони починаються в Кордильєрах, перетинають внутрішні плоскогір’я, утворюючи глибокі каньйони, знову прорізують гірські хребти і впадають в океан. Річка Юкон (мал. 180) починається кількома витоками, тече у північно-західному напрямку і впадає у Берингове море. Повінь настає влітку внаслідок танення снігів і льодовиків у горах. Висока вода тримається протягом всього літа. Межень настає взимку, оскільки майже на півроку річку вкриває крига, а живлення підземними водами незначне через багаторічну мерзлоту. Річка Колорадо, прорізаючи однойменне плато, утворює один з найглибших і наймальовничіших у світі каньйонів (мал. 169 на с. 152).

ОЗЕРА. У Північній Америці багато великих озер. Їх улоговини різноманітні за походженням.

На півночі озера виникли у великих розломах земної кори, поглиблених давнім льодовиком. Найбільшими з них є Великі озера. Вони виправдовують свою назву, оскільки належать до найбільших прісноводних озер світу. Великі озера — це система з п’яти озер, з’єднаних короткими, але широкими річками-протоками. Верхнє — найбільше (82 тис. км2) прісноводне озеро земної кулі та найглибше (397 м) серед Великих озер. Коротка річка (завдовжки 121 км) з’єднує його з озером Гурон — третім за площею прісноводним озером світу. Воно, в свою чергу, має зв’язок з двома озерами: Мічиган та Ері. Озеро Мічиган також сполучається судноплавними каналами з річковою системою Міссісіпі. Озеро Ері через річку Ніагару має зв’язок з Онтаріо — найменшим серед Великих озер. Ніагара, зриваючись з уступу завширшки 1200 м і падаючи з 50-метрової висоти, утворює всесвітньовідомий Ніагарський водоспад (мал. 181). Великі озера живляться водами річок, що впадають у них, а по річці Святого Лаврентія мають стік в Атлантичний океан.

Подорож у слово

Річку Маккензі названо на честь шотландського мандрівника-дослідника Александра Маккензі. У 1789 р. він першим з європейців проплив по ній на каное.

Подорож у слово

Річку Колорадо відкрили іспанські конкістадори і назвали Ріо-Колорадо — Червона річка. Коли в горах тануть сніги, у річковій воді повно частинок розмитих червонуватих порід, які й надають їй такого відтінку.

Подорож у слово

Назви Великим озерам дали індіанські племена алгонкінів та ірокезів, які жили на їх берегах. Так, Мічигану перекладі означає Велике озеро, а Онтаріо — Прекрасне озеро. Гурон і Ері — це назви ірокезьких племен.

Мал. 181. Річка Ніагара із всесвітньо відомими водоспадами

У Кордильєрах поширені озера льодовикового та вулканічного походження. Є й мілководні залишкові озера — залишки великих водойм, які існували в минулому, коли клімат був вологішим. Таким є Велике Солоне озеро — безстічне й неглибоке, здатне змінювати свою площу і солоність залежно від кількості атмосферних опадів.

Річки й озера Північної Америки використовуються для судноплавства. Їх води потрібні численним промисловим підприємствам і для зрошення земель. Гірські річки мають великі гідроенергетичні ресурси, на них збудовано греблі та гідроелектростанції, створено водосховища.

Озера мають велике транспортне значення, на протоках між ними збудовані великі електростанції.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • У Північній Америці багато великих озер і повноводних річок, проте розподілені вони по території нерівномірно.
  • Більшість великих річок належать до басейну Атлантичного океану.
  • Озера мають різні за походженням озерні улоговини, зосереджені здебільшого на півночі материка.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте річку Міссісіпі, вказавши, де вона бере початок і куди впадає; у якому напрямку тече; які має живлення, режим та характер течії.
  • 2. Чому річки басейну Тихого океану зазвичай короткі й мають бурхливу течію?
  • 3. Яке походження мають озерні улоговини найбільших озер Північної Америки?
  • 4. Доведіть, що Великі озера — це єдина система водойм.
  • 5*. Користуючись фізичною картою, визначте, де проходять вододіли між басейнами річок Північного Льодовитого, Атлантичного і Тихого океанів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду