Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Дерева, кущі, трави»

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

Узагальнення до розділу «Дерева, кущі, трави»

Рослини поділяються на дерева, кущі й трави. Доросле дерево має корені, стовбур і крону. Корені розміщені в землі. Стовбур зв’язує кореневу систему з кроною дерева. По стовбуру вгору рухаються водні розчини мінеральних речовин із ґрунту. Вниз прямують розчини органічних речовин, які утворюються в листі. У стовбурі так само, як і в товстих коренях, зберігаються запаси поживних речовин. Зовні стовбур вкритий корою. Вона захищає дерево від висихання й пошкодження. Найширший і найщільніший шар стовбура — це деревина. Вона надає йому міцності. У центрі стовбура міститься серцевина.

Крона дерева — це сукупність гілок і листя у верхній частині дерева.

Деревина — цінний матеріал. З неї виготовляють вікна, двері, паркет, фанеру, папір, картон, меблі, посуд, іграшки, музичні інструменти, діжки, вози, дерев’яні деталі інструментів та інші предмети.

Багато дерев мають лікувальні властивості. Корою верби знижують температуру, лікують головний біль, застуду, розлади шлунку. Ягоди калини вживають при застуді, розладах нервів і підвищеному тиску. Чай, настояний на суцвіттях липи, застосовують для лікування нежитю, застуди, зниження температури. Відвари з кори дуба допомагають при запаленнях ясен, опіках, ангіні. Настій із бруньок берези використовують як сечогінний засіб. Березовий сік багатий на вітаміни й добре очищує організм.

Іншим різновидом рослин є кущі. Вони відрізняються від дерев. Кущі мають численні дерев’янисті стебла (стовбури). Головний стовбур куща розташований у землі й має короткий розмір. Над ґрунтом він розгалужується на декілька тонких стовбурів. Вони тверді, вкриті корою й набагато тонші від стовбурів дерев.

В Україні в садах і лісах росте багато кущів. Їхні ягоди є їстівними й корисними. Багаті на вітаміни плоди малини, ожини, смородини, аґрусу, ліщини, шипшини, терену та інших рослин.

Але є кущі, плоди, гілки й листя яких шкідливі для здоров’я людини. Це вовче лико (вовчі ягоди), паслін солодко-гіркий, жимолость звичайна (лісова), крушина ламка. Їхні ягоди — отруйні. Їх їсти не можна.

Рослини, у яких стебла не дерев’яніють, називаються трав’янистими. Вони мають корінь, стебло, листя, квітки й плоди. Їхні стебла можуть бути як із гілочками, так і без них. Виділяють культурні та дикорослі рослини. Культурні рослини люди вирощують та доглядають для своїх потреб. Вони ростуть на полях, городах, у садах і парках. Люди розводять нові сорти культурних рослин, підживлюють ґрунт для них, збирають урожай і милуються ними.

Дикорослі рослини ростуть самі — у лісах, степах, горах і на луках. Часто дикорослі рослини проростають серед культурних на городах, полях та інших угіддях. Це — бур’яни. Вони засмічують посіви культурних насаджень, забирають воду й поживні речовини. Бур’яни призводять до зменшення врожаю культурних рослин, тому люди їх знищують.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Виберіть правильний варіант відповіді.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

1. Зіставте типи рослин з їхніми зображеннями:

2. Визначте, скільки років дереву:

3. Визначте культурні й дикорослі рослини:

4. Запишіть у зошит відомі вам культурні рослини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація