Войти
Закрыть

Тихий океан

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 57. Тихий океан

  • Хто і коли з мореплавців уперше перетнув Тихий океан?
  • Якими властивостями водні маси різняться між собою?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Навчитися визначати географічне положення океану допоможе план (додаток 2). Ви вже знаєте, що Тихий океан розташований між Євразією й Австралією на заході, Північною і Південною Америкою — на сході, Антарктидою — на півдні. Береги цих материків є межами океану (мал. 266). Екватор ділить океан на дві майже однакові частини, тому в його північній і південній частинах природні умови схожі.

Мал. 266. Тихий океан

Подорож у слово

Як ви вже знаєте, назву Тихому океану дав Фернан Магеллан під час першого навколосвітнього плавання. Насправді ця назва не відповідає характерові океану, адже йому властиві часті шторми й урагани. Просто Магеллану вдалося перетнути Тихий океан, жодного разу не потрапивши у шторм. Так на картах з’явилася іспанська назва Мар Пацифіко — Море мирне, спокійне.

Тихий океан — найбільший і найглибший з океанів нашої планети. Він такий величезний, що охоплює майже половину площі Світового океану і може вмістити в собі всі материки та острови Землі. У складі Тихого океану багато морів. Серед них окраїнні моря — Берингове, Охотське, Японське, Південнокитайське. Вони лежать уздовж східної окраїни Євразії, мало вдаються в суходіл і відокремлені від океану лише півостровами і островами. Найбільшою затокою є Аляска біля берегів Північної Америки. Протоки сполучають Тихий океан з іншими океанами. Тихий і Атлантичний океани з’єднані також рукотворним Панамським каналом, що проритий через Панамський перешийок між Північною і Південною Америкою. Островів у Тихому океані багато, і вони мають різне походження: материкове (Нова Гвінея, Нова Зеландія), вулканічне (Гавайські), коралове (острови Тонга).

Із щоденника англійського королівського пірата

Не встигли ми увійти в це море (яке інші називають Тихим, а для нас воно виявилося Скаженим), як розпочалася несамовита буря, якої ми ще не бачили. Вона тривала 52 дні.

Френсіс Дрейк, 1578 р.

РЕЛЬЄФ ДНА. Будову і рельєф дна Тихого океану визначає Тихоокеанська літосферна плита. Одночасно з іншими плитами, вона здійснює горизонтальні рухи, що супроводжуються виверженнями вулканів, наземними і підводними землетрусами, цунамі.

Підводна окраїна материків у Тихому океані має вузький шельф і крутий материковий схил. У перехідній зоні лежать улоговини окраїнних морів, острівні дуги й глибоководні жолоби. Острівні дуги утворені дугоподібними підводними хребтами, окремі вершини яких здіймаються над водою (Курильські, Японські острови). У Тихому океані найбільше глибоководних жолобів. Найглибші з них — Маріанський (11 022 м) і Філіппінський (10 265 м). Ложе океану розташоване на глибинах 4000-6000 м і займає більшу частину площі Тихого океану. Океанічна земна кора там дуже тонка. Рельєф ложа — поєднання улоговин і підводних гірських хребтів, які їх розділяють (мал. 267). Наприклад, Північно-Західну й Північно-Східну улоговини розділяє Північно-Західний хребет. Улоговини є гігантськими зниженнями дна і мають здебільшого горбисту поверхню. Утворення підводних хребтів пов’язане з вулканічною діяльністю.

Мал. 267. Профіль дна Тихого океану вздовж 30° пн. ш.

У місцях розходження літосферних плит із застиглої лави утворилися величезні серединно-океанічні хребти — Південнотихоокеанське і Східнотихоокеанське підняття. Іноді їх вершини здіймаються над рівнем океану у вигляді вулканічних островів. Довкола океану розташовані сейсмічні зони Тихоокеанського вогняного кільця.

КЛІМАТ. Тихий океан розташований в усіх кліматичних поясах, крім арктичного. Його більша частина припадає на жаркі екваторіальний і тропічні пояси обох півкуль. Тому він є велетенським нагромаджувачем тепла і найтеплішим океаном серед інших.

Тихий океан, незважаючи на його назву, найбільш неспокійний на планеті. У широтах з тропічним кліматом протягом року дмуть пасати. А біля берегів Центральної Америки зароджуються тропічні циклони — жорстокі вітри великої руйнівної сили. Вони рухаються на північний захід. Для помірного клімату обох півкуль характерними є постійні потужні західні вітри. Особливо сильними вони бувають у 40-60-х широтах Південної півкулі.

Хто попереджає про цунамі

У Тихому океані на Гавайських островах діє міжнародний центр попередження про цунамі. Його спеціалісти отримують дані про час, координати і силу підземних поштовхів у будь-якій точці океану протягом 3 хв від їх початку. Спеціальні хвилеміри, розміщені на буях, заміряють висоту, довжину, швидкість і напрямок цунамі. Повідомлення по радіо дають можливість урятувати людей.

Поверхневий буй для попередження про цунамі

ВОДНІ МАСИ. Особливості клімату позначаються на властивостях водних мас. Велика протяжність Тихого океану з півночі на південь зумовлює зміни середньорічних температур води від +28 °С на екваторі до -1 °С на півночі та півдні. Біля берегів Антарктиди океан замерзає. Айсберги досягають 40-х широт.

Солоність поверхневих вод також змінюється від екватора до полюсів. Екваторіальні водні маси Тихого океану мають середню для Світового океану солоність — 35 ‰. У північній частині океану солоність знижується до 32 ‰.

ТЕЧІЇ. У Тихому океані поверхневі течії утворюють два великі замкнуті крутообіги води.

У Північній півкулі північно-східний пасат зумовлює теплу Північну Пасатну течію. Перетнувши океан, вона розгалужується на два потоки. Один її потік повертає на північ і дає початок потужній теплій течії Куросіо, яка помітно отеплює клімат уздовж Японських островів. Далі на північ Куросіо змінюється теплою Північнотихоокеанською течією. Під дією західних вітрів і відхиляючої сили обертання Землі вона спрямовується на схід. Притік теплих вод до берегів Північної Америки спричинює відтік звідти холодних вод. Вони утворюють холодну Каліфорнійську течію, яка зустрічається з теплою Північною Пасатною. Так замикається кругообіг поверхневих вод у північній частині Тихого океану.

У Південній півкулі постійні вітри так само зумовлюють течії, які утворюють великий кругообіг води, але вже проти годинникової стрілки (Південна Пасатна → Східноавстралійська → Західних Вітрів → Перуанська).

ЖИТТЯ В ОКЕАНІ І ЙОГО РЕСУРСИ. У Тихому океані органічний світ надзвичайно різноманітний. Видів тварин там у кілька разів більше, ніж в інших океанах. Тільки там поширені морський котик, сивуч, морський бобер калан. На островах вони збираються у великій кількості. В океані живуть сині кити, китові акули, електричні скати, кальмари, у північній частині поширений камчатський краб.

Морські гіганти

В океанах, як і на суходолі, є тварини-гіганти. Сині кити, завдовжки більш як 30 м і масою до 160 тонн, — найбільші тварини земної кулі. Гігантські кальмари можуть досягати 18 м і важити 1000 кг. Трапляються 15-метрові китові акули. Молюск тридакна має мушлю завдовжки 1,5 м і важить 300 кг. Електричні скати бувають масою до 200 кг.

Мал. 268. Синій кит

Тихий океан багатий на різні природні ресурси. Основним багатством є риба. Там щороку виловлюють мільйони тонн тріски, хека, минтая, оселедця, камбали, палтуса, анчоуса, тунця. Ведеться промисел молюсків: устриць, мідій, морських гребінців, кальмарів, восьминогів. Виловлюють також ракоподібних: креветок, крабів, омарів, лангустів. Не менш важливі й водорості. Найбільшим попитом користується ламінарія, відома як морська капуста. У Японії її вирощують на спеціальних морських фермах. Водорості вживають у їжу, з них виготовляють медичні препарати, використовують як корм і добрива в сільському господарстві.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Камчатського краба можна назвати велетнем серед ракоподібних тварин. Розмах його потужних клешень сягає 1,5 м. Він веде кочовий спосіб життя. Постійно пересуваючись, поїдає все, що може знайти. Живе краб до 20 років.

З шельфу видобувають нафту, природний газ, кам’яне вугілля, золото, олово та інші корисні копалини. Енергію припливів і відпливів, течій і хвиль людина поки що використовує мало. У Японії, наприклад, сотні маяків працюють на електроенергії, одержаній від морських хвиль. Через Тихий океан проходять транспортні шляхи. Вони вдвічі довші, ніж, наприклад, атлантичні.

Мешканці Тихого океану

Камчатський краб

Скат

Морський котик

ПРОБЛЕМА ЗАБРУДНЕННЯ ВОД. Унаслідок господарської діяльності людини води океану забруднюються. Спричиняють забруднення видобування корисних копалин (особливо нафти); плавання суден; річки, які несуть добрива, змиті з полів; стоки підприємств і побутові стічні води. Дуже небезпечним є забруднення внаслідок захоронення у водах океану радіоактивних відходів.

Донедавна Тихий океан справлявся з цією проблемою. Проте у XXI ст. шкідливих речовин, що потрапляють у нього, стало так багато, що природа вже не може впоратися з їх переробкою. Найбільш забрудненими є прибережні води Азії і Північної Америки. Води, шкідливі для людини і тварин, течії розносять по всьому океану. Сміття у водних просторах подекуди так багато, що з нього течії утворили цілі острови. Очищують воду за допомогою спеціальних суден-сміттєвловлювачів, які збирають сміття і плаваючу нафту з поверхні.

Мал. 269. Острови зі сміття посеред океану

Варто пам’ятати, океан і суходіл — нерозривне ціле. Не зумівши зберегти океан, навряд чи люди зможуть зберегти суходіл.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Тихий океан — найбільший і найглибший океан нашої планети.

• Тихоокеанська літосферна плита та її рухи обумовлюють найбільшу глибину і підвищену сейсмічну активність Тихого океану.

• Тихий океан — найтепліший океан Землі, тому що більша його площа припадає на жаркі екваторіальний і тропічні пояси обох півкуль.

• Течії у Тихому океані утворюють два замкнуті кола циркуляції води.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які особливості перехідної зони дна Тихого океану?
  • 2. Який рельєф має ложе океану?
  • 3. Як змінюються властивості водних мас із віддаленням від екватора?
  • 4. Назвіть течії, які формують кругообіг води в південній частині океану. У якому напрямку здійснюється циркуляція води?
  • 5. Чому Тихий океан потребує охорони? Унаслідок чого океанічні води забруднюються?
  • 6. Поміркуйте, чому в Тихому океані багато островів коралового походження.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

На берегах Тихого океану розташовано більш як 50 країн. Користуючись політичною картою світу, назвіть країни та великі порти узбереж:

  • група 1 — азіатського;
  • група 2 — північноамериканського;
  • група 3 — південноамериканського.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 12 (Початок. Продовж. див. на с. 263, 267, 272)

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій Тихого океану

1. Підпишіть на контурній карті назви: а) морів — Берингове, Охотське, Японське, Південнокитайське, Філіппінське; б) проток — Берингова, Магелланова; в) каналу — Панамський; г) глибоководних жолобів — Маріанський, Філіппінський; д) островів — Гавайські, Японські, Філіппінські, Великі Зондські.

2. Позначте стрілками відповідного кольору течії і підпишіть їх назви: а) теплі — Північна Пасатна, Південна Пасатна, Куросіо; б) холодні — Західних Вітрів, Каліфорнійська, Перуанська (Гумбольдта).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду