Войти
Закрыть

Стихійні явища природи. Екологічні проблеми

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 18. Стихійні явища природи. Екологічні проблеми

  • Пригадайте, які явища природи називають стихійними.
  • Чому виникають екологічні проблеми?

СТИХІЙНІ ЯВИЩА ПРИРОДИ. Стихійні природні явища (землетруси, засухи, повені, урагани тощо) можуть завдавати величезної шкоди населенню. В Африці, де на великих просторах панує тропічний пустельний клімат, вічною бідою є засуха — тривалий бездощовий період, що призводить до висихання грунтів і загибелі рослин. Наслідком засухи є неврожай. Від нестачі кормів і питної води гинуть дикі тварини й худоба, від спраги і голоду вмирають люди. Районом частих і тривалих засух є зона Сахель, розташована на півдні від Сахари. Вона тягнеться широкою смугою із заходу на схід через усю Північну Африку.

Небезпечним явищем є ураганний гарячий сухий вітер, що дме в пустелі влітку. Араби називають його «дихання смерті». Коли він дме, температура повітря підвищується до +50 °С, а відносна вологість знижується іноді до 0 %. За таких умов різко збільшується випаровування води з організму. У людини виникає сильний головний біль, і вона може навіть померти. Нерідко ураганний вітер супроводжують піщані смерчі й пилові бурі. Вони зазвичай тривають недовго (до 20 хв), але мають потужну силу і за короткий час переносять величезні маси піску, засипаючи поля, будинки, а іноді й великі поселення.

Мал. 69. Починається пилова буря

Своєрідним стихійним лихом є нашестя сарани, яка, збираючись мільярдними зграями, за кілька годин може вщент знищити посіви сільськогосподарських культур або урожай плантацій.

Супутники Сахари

На неозорих просторах Сахари постійно дме вітер, що несе величезну кількість пилу. У різних районах його називають по-різному: сірроко, самум, хамсин, харматан, шахалі. Арабське прислів'я каже: «У Сахарі вітер встає і лягає разом із Сонцем». Тому пилові бурі — супутники пустелі.

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ. Ще сто років тому Африку уявляли материком незайманої природи. Проте вже й тоді природа була дуже змінена господарською діяльністю людини. На початку XXI ст. екологічні проблеми, які зароджувалися ще в часи грабіжницьких походів європейських колонізаторів, загострилися.

Екваторіальні вічнозелені ліси віками вирубували задля цінної деревини. Їх також викорчовували й випалювали під поля і пасовища. Випалювання рослин призводить до порушення природного рослинного покриву й погіршення ґрунту. Швидке його виснаження змушує вже через два-три роки залишати оброблювані землі й розкорчовувати нові ділянки. Нині майже 70 % лісів Африки знищені, а їх залишки продовжують швидко зникати. На їх місці виникли плантації какао, олійної пальми, бананів, арахісу. Зведення лісів призводить до багатьох негативних наслідків: посилення засух, почастішання повеней, виникнення зсувів грунту та зменшення його родючості. Відтворення ж лісів відбувається дуже повільно.

Тануть сніги Кіліманджаро

Унаслідок глобального потепління і вирубування лісів на схилах гірського масиву Кіліманджаро почала танути снігова шапка на його вершині. Вчені підрахували, якщо температура повітря не зміниться, то багаторічні сніги через 15 років розтануть повністю.

Значно змінена і природа саван. Величезні площі там розорані, зайняті пасовищами. Через надмірне випасання великої рогатої худоби, овець і верблюдів, вирубування дерев і чагарників савани дедалі більше перетворюються на пустелі. Розширення пустельних площ називається спустеленням. Космічні знімки переконливо засвідчують, що тільки за останні півстоліття Сахара просунулася в савани більш як на 200 км і збільшила свою площу на тисячі квадратних кілометрів. Як можна запобігти наступу пустелі? На межі з пустелями насаджують лісозахисні смуги, обмежують випасання худоби на територіях з розрідженим рослинним покривом, обводнюють посушливі райони.

Мал. 70. Наскельні зображення в Сахарі

Із зміною природного середовища пов’язана ще одна проблема — зникнення багатьох видів рослин і тварин. Так, на острові Мадагаскар, де майже повністю знищено природні ліси, половина видів рослин і тварин уже зникли або перебувають під загрозою зникнення. А це стосується ендеміків. У минулі десятиліття тварин Африки масового знищували під час полювання задля слонової кістки, рогів носорога, крокодилячої шкіри, шкур хижаків, страусових пер. Повністю були знищені такі види, як білохвостий гну та зебра квагга, яка мала смужки тільки на шиї і морді.

Квагга — вид зебри, який було повністю знищено (1904 р.)

Недбале та нераціональне використання природних багатств призвело до серйозного порушення рівноваги між компонентами природних комплексів.

ОХОРОНА ПРИРОДИ. Нині люди розуміють важливість охорони природи на Землі. З цією метою міжнародна організація ЮНЕСКО уклала список Світової спадщини — перелік унікальних, видатних природних і культурних цінностей, які є надбанням усього людства. Природні цінності — це феномени (незвичайності) природи, об’єкти, що мають виняткову природну красу, символи геологічних епох, форми рельєфу, водойми, узбережжя, рослинні й тваринні угруповання. Культурними цінностями вважаються шедеври людського творчого генія, архітектурні ансамблі, традиційні споруди, пов’язані з віруваннями, які мають виняткову світову важливість.

Логотип ЮНЕСКО

Подорож у слово

ЮНЕСКО (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) — Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури — міжнародна організація, яка передбачає співпрацю держав у галузі освіти, науки, культури, а також сприяє охороні пам’яток культури та природи.

В Африці 78 об’єктів занесено до списку Світової спадщини. Об’єктами природної спадщини, є наприклад, Велика Рифтова долина в Ефіопії, Драконові гори у Південній Африці, ландшафт гори Кіліманджаро в Танзанії, озеро Ньяса в Малаві, водоспад Вікторія в Замбії, тропічні ліси в Мадагаскарі.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Загалом у списку Світової спадщини 962 об’єкти (745 культурних, 188 природних і 29 змішаних) із 157 країн світу.

Щоб зберегти природу, створюють природоохоронні території — заповідники і національні парки. В Африці природоохоронні території займають великі площі. Вони влаштовані в різних природних комплексах — у горах, на рівнинах, у вологих вічнозелених лісах, саванах, пустелях, на вулканах. Всесвітньо відомими є національні парки Серенгеті, Крюгера, Нгоронгоро, Рувензорі.

Мал. 71. Природоохоронні території

Національний природний парк Серенгеті — один з найбільших і найвідоміших у світі. Він розташований у Східній Африці. Ландшафти там збереглися у недоторканому стані: такими, якими були з незапам’ятних часів. Парк називають «африканським раєм» для тварин. На його просторах мешкають тисячні табуни великих копитних (різних видів антилоп, зебр) і хижаки (леви, гепарди, гієни).

Національний парк Крюгера — один з найстаріших на материку. Він був створений на півдні Африки ще у 1898 р. Там у саванах неподільно панують буйволи, слони, носороги, леви, леопарди, гепарди, жирафи, зебри, різні антилопи. Зустрічаються й ендемічні птахи (марабу, птах-секретар). Кожного виду тварин налічують близько тисячі особин. За їх різноманітністю парк часто порівнюють з Ноєвим ковчегом. Національний парк Нгоронгоро розташований у кратері згаслого вулкана. Там охороняються буйволи, носороги, антилопи, жирафи, бегемоти, різноманітні птахи. У парку Рувензорі охороняють людиноподібних мавп шимпанзе і горил.

Створення заповідників і національних парків сприяє збереженню рідкісних рослин, унікального тваринного світу та окремих природних комплексів Африки. Завдяки охоронним заходам кількість багатьох видів тварин, що перебували на межі зникнення, відновлена. Найбільша у світі різноманітність видів тварин робить Африку справжнім раєм для екотуристів.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Стихійні природні явища призводять до збитків і людських жертв.

• Зведення лісів, опустелення саван, зменшення кількості рослин і тварин — найгостріші екологічні проблеми Африки.

• Для збереження рідкісних рослин, унікального тваринного світу та природних комплексів Африки створюють заповідники і національні природні парки.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Які стихійні лиха відбуваються на теренах Африки?
  • 2. Яка діяльність людини завдає найбільшої шкоди природі?
  • 3. Чому рослинність і тваринний світ Африки потребують охорони?
  • 4. З якою метою створюють заповідники і національні парки?
  • 5. Яких заходів вживають для запобігання стихійним лихам?
  • 6. Які є шляхи подолання екологічних проблем?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема: Наслідки зміни природи Африки

1. Дослідіть зображення наскельних малюнків, знайдених у пустелі Сахара. Для цього скористайтеся різними джерелами інформації, зокрема й Інтернетом (ключові слова: наскельне мистецтво Сахари, Тадрарт-Акакус), і з’ясуйте:

  • а) які тварини на них зображені;
  • б) коли було створено малюнки;
  • в) про що свідчить зображення у пустелі тварин саван.

2. В Африці кажуть: «Скотар-кочівник не так син пустелі, як батько пустелі». Поміркуйте, яке географічне значення цього вислову? Що могло призвести до перетворення Сахари на безводну пустелю?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду