Войти
Закрыть

Індійський океан

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 60. Індійський океан

  • Пригадайте, хто з мореплавців-європейців уперше перетнув Індійський океан.
  • Які вітри називають мусонами?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Індійський океан, на відміну від Тихого й Атлантичного, лежить переважно в Південній півкулі (мал. 276). Він широко сполучається з Тихим і Атлантичним океанами, але не має зв’язку з Північним Льодовитим — доступ до нього заступає Євразія. Індійський океан є третім за площею на Землі.

Подорож у слово

Індійським океан нарекли за назвою великої, казково багатої країни Індії, береги якої він омиває. А сама Індія дістала таку назву від річки Інд, що протікає «країною індів».

На півночі берегова лінія океану розчленована Бенгальською і Перською затоками, Аравійським і Червоним морями, що глибоко вдаються в суходіл. Островів порівняно мало. Найбільші з них — Мадагаскар і Шрі-Ланка — мають материкове походження. Є також вулканічні та коралові острови.

РЕЛЬЄФ ДНА. Індійський океан лежить у межах трьох літосферних плит: Африканської, Індо-Австралійської й Антарктичної. На межі цих плит виникли серединно-океанічні хребти: Аравійсько-Індійський, Західноіндійський, Австрало-Антарктичний. Вони трьома гілками розходяться від центра. Для хребтів характерними є глибинні розломи, тому в цих районах часто відбуваються землетруси й виверження вулканів. Розломи земної кори продовжуються в Червоному морі й далі на суходолі. Між підводними хребтами на дні лежать улоговини — горбисті рівнини. На відміну від Тихого, в Індійському океані мало глибоководних жолобів. Максимальну глибину виявлено в Зондському жолобі (7729 м).

Підводні окраїни материків, що оточують Індійський океан, тягнуться вузькою (до 100 км) смугою шельфу й обриваються вниз крутим материковим схилом.

КЛІМАТ І ВОДНІ МАСИ. Географічне положення Індійського океану є визначальним чинником формування його клімату. Північна частина океану розташована в екваторіальних, субекваторіальних і тропічних широтах. Тому води там добре прогріваються, а моря й затоки — найтепліші у Світовому океані. Найвищі температури води спостерігаються у Червоному морі та Перській затоці — до +35 °С. У західній частині океану зароджуються тропічні циклони (урагани). Південна частина Індійського океану досить холодна через вплив Антарктиди. Біля її берегів температура поверхневих вод становить -1,5 °С. Межа плавучої криги сягає 60° пд. ш., поширені айсберги. У помірних широтах протягом року панують сильні західні вітри, що спричиняють часті шторми.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільшою затокою у світі є Бенгальська. На її площі 2,2 млн км2 могли б розміститися найбільші країни Європи: Україна, Франція, Іспанія, Швеція.

Водні маси найменш солоні (34 ‰) в екваторіальному поясі, де випадає найбільша кількість опадів (до 3000 мм на рік), які опріснюють води. У тропічному поясі опадів випадає мало, а випаровування значне, тому води там солоніші — 37 ‰. Ви вже знаєте, що найбільшу солоність має Червоне море — 42 ‰. Біля берегів Антарктиди солоність знижується через опріснення талими водами льодяного покриву.

Мал. 276. Індійський океан

ТЕЧІЇ. У північній частині океану течії тісно пов’язані з мусонами. Взимку під дією північно-східного мусону виникає потужна тепла Мусонна течія, яка переносить поверхневі води океану зі сходу на захід. Улітку через південно-західний мусон вона слабне, натомість холодна Сомалійська течія різко підсилюється, і поверхневі води рухаються у зворотному напрямку — із заходу на схід. Таким чином мусони перебудовують систему поверхневих течій в океані за сезонами року: влітку рух води здійснюється за годинниковою стрілкою, а взимку — проти неї.

У південній частині Індійського океану утворюється колоподібний рух поверхневих вод проти годинникової стрілки, як і в Тихому та Атлантичному океанах у цих широтах.

Гарячі розсоли

Червоне море, маючи глибинні розломи, є зоною активної тектонічної діяльності. Його дно повільно розширюється внаслідок розходження Африканської та Індо-Австралійської літосферних плит зі швидкістю 1 см на рік. На дні моря є чимало гідротерм — виходів гарячих (понад +60 °С) вод, солоність яких сягає 300 ‰. Такі води, насичені сріблом, залізом, міддю та іншими речовинами, називають розсолами.

ОРГАНІЧНИЙ СВІТ. Води Індійського океану є середовищем існування різноманітних рослин і тварин. Серед сотень видів риб поширені сардинела, скумбрія, ставрида, нототенія, окунь, тунець, корифена. У відкритому океані водяться різні види акул і летючі риби.

Летюча риба

Тунець

Каракатиця

Актинія

Особливо багате життя вирує у прибережних районах і на мілководді поблизу коралових рифів. Там мешкають каракатиці й кальмари, лангусти і креветки, морські зірки й морські їжаки. Морські змії, які живляться рибою, дуже отруйні (їх отрута у 12 разів смертоносніша за отруту кобри). Є гігантські черепахи та дельфіни. У помірних і приполярних широтах поблизу Антарктиди багато китів і тюленів.

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ. За запасами і видобуванням нафти й газу Індійський океан посідає перше місце у Світовому океані. Перська затока стала «візитною карткою» морського нафтовидобування. На її шельфі розташовані одні з найбільших у світі нафтогазові родовища. Нафту й газ вивозять танкерами в різні країни. У прибережних районах видобувають олов’яну руду та фосфорити.

Мал. 277. Видобування нафти з дна океану

Країни, розташовані на північно-західному узбережжі Індійського океану в жаркому тропічному поясі, потерпають від нестачі прісної води. Тому там навчилися опріснювати солону морську воду. Через Індійський океан пролягли численні морські шляхи світового значення. Рукотворний Суецький канал сполучає Червоне море із Середземним. Він скоротив шлях з Азії в Європу на 9000 км. Північне узбережжя океану — це чудові місця відпочинку. Цьому сприяють теплий клімат, піщані пляжі, мальовничі краєвиди островів, унікальний підводний світ.

ОХОРОНА ПРИРОДИ ОКЕАНУ. Індійський океан — це акваторія, де видобувають і якою транспортують величезну кількість нафти. Так, із Перської затоки, яка всіяна нафтовими вишками і платформами, щогодини проходить півдесятка навантажених нафтою танкерів. Це неминуче призводить до забруднення нафтою і нафтопродуктами (бензином, мазутом) океанічних вод.

Очищення води здійснюють за допомогою спеціальних суден-сміттєвловлювачів, що збирають плаваючу нафту з поверхні. Такі заходи повинні бути більш інтенсивними і своєчасними.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Індійський океан — третій за розмірами океан Землі, більша частина якого розташована в Південній півкулі.

• Індійський океан здебільшого лежить у межах жарких екваторіального, субекваторіального й тропічного поясів.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Зіставте географічне положення Індійського океану з розташуванням Тихого й Атлантичного океанів. Як впливає на природу Індійського океану його географічне положення?
  • 2. Поясніть, як залежать від клімату температура і солоність поверхневих вод Індійського океану.
  • 3. Користуючись картою, назвіть течії, що утворюють кругообіги води в Індійському океані в Північній і Південній півкулях.
  • 4. Які мінеральні ресурси видобувають на шельфі Індійського океану? Як це пов’язано із забрудненням океанічних вод?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 12 (Продовження. Початок див. на с. 254, 263)

Тема: Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій Індійського океану

1. Зазначте на контурній карті назви: морів — Червоне, Аравійське; заток — Перська, Бенгальська; островів — Мадагаскар, Шрі-Ланка; підводних хребтів — Західноіндійський, Аравійсько-Індійський, Австрало-Антарктичний; Зондський глибоководний жолоб.

2. Позначте відповідними кольорами теплі і холодні течії та підпишіть їх назви: Мусонна, Сомалійська, Мадагаскарська, Західноавстралійська.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду